Uyku Ağacı & Koyun Russell

Kadıköy’ün şefkatli anneleri merhaba,

Anne olmanın zorlu yanlarından biri de hiç kuşkusuz uykusuz geçen günler ve gecelere dayanmak. Ben bu konuda sanırım şanslı annelerden sayılırım. İda’nın ilk günden itibaren uyku düzeni özel durumlar ve hastalıklar dışında hiç de fena gitmedi. Aslında hala da öyle gidiyor, sadece son zamanlarda uykuya geçmekte zorlanıyor. Gece saat sekiz-dokuz gibi uyuyup sabah yedi-sekiz gibi güne başlıyor. Elbette anne sütü aldığı için gece belli aralıklarla uyanıyor, bu sıralar diş çıkardığından uyanma sıklığı iki saate düşebiliyor. Tüm bunlara rağmen her gece defalarca uyanmak, her sabah erken kalmak kısacası deliksiz bir uykuya hasret kalmak ne demek çok iyi biliyorum. Uyku ve annelik üzerine sizlere sitemizdeki Annelik kategorisindeki Uyku, biraz uyku… başlıklı yazıyı okumanızı öneririm. Başta da belirttiğim gibi oğlum son zamanlarda uykuya geçmekte zorlanıyor. Hamağına ya da yatağına yatmak istemiyor, çok ağlıyor. Bu durumda ben de bu yazıdaki gibi bebeğimi okuyorum. Onu zorlamadan odağını değiştiriyorum. Sakin, yumuşak ve şefkatli olmaya çalışıyorum ve tabii her zamanki gibi kitapları yatağa sokuyorum. Bu sakinlik ve dinginlik uykuya hazırlıkta işe yarıyor, en azından şimdilik…

Madem bu haftaki konumuz uyku, ben de bu hafta size uyku ile ilgili iki kitap seçtim. İlk kitabımız “Uyku Ağacı”; Nil adlı küçük bir kızın düş arkadaşı uyku ağacıyla yaşadığı masalsı serüveni konu alan bu kitap, doğadaki her şeyin ve herkesin uykuya/dinlenmeye ihtiyacı olduğunu şiirsel bir anlatımla dile getiriyor. Kitabın kahramanı olan Nil, “Neresi güzel çocuk olmanın erken yatacaksan eğer?” diyor kitabın başında. Nil’in düşüncesine göre uyumak yerine oynamak, legolardan bir ağaç yapmak çok daha güzel. “Haydi, şimdi uyku zamanı”, “Doğru yatağa” gibi çocukların çevrelerinden sıkça duydukları sözlere karşı o da tüm çocuklar gibi erken yatmak istemiyor. Masala da bu istemeni dile getirerek başlıyor ve “Uyumıycam işte!” diyerek bu istemini vurguluyor.  Ancak birden Nil, kendini uyku ağacının üzerinde buluyor.  Nil’in uyku ağacıyla yaptığı düşsel yolculukta Bilgiç Kedi ona eşlik ediyor. Ve masalın sonunda Nil tekirle uykuya dalıyor.

ka-110215-2Kitapta sanki pastel boyayla kolayca yapılmış gibi duran ancak renk tonlamaları ve geçişleri ustaca yapılan resimler, çocukların öykünebileceği özellikte ve çocuğa göre. Sanatçı sadece kahramanları değil onları çevreleyen çerçeveyi de resmederek her sayfada masaldaki durumlara özgü görsel anlatımlar yaratmış. Yaratılan yeni gerçeklikte seçilen renkler, yalın anlatım, çocuğa düş kurma ve düşünme sorumluluğu verecektir.  Bilgiç kedinin gözlüğü, Nil’in odasında duvarda asılı resimler, gökyüzündeki gülümseyen ay gibi pek çok küçük ayrıntı ile beslenen düşsel anlatımlar (gülen güneş, paten kayan yıldızlar, uçan ağaç) çocuğun düş dünyasına hizmet ederek olaylardaki neden – sonuç ilişkisiyle onu düşünmeye sevk edebilecektir.

Kitabın Adı: Uyku Ağacı Kitabın Yazarı: Seza Aksoy Kitabın Resimleyen: Ümit Ögmel Yayın Evi: Kök Yayıncılık

Uyku Ağacı’nı henüz bulup İdacığıma okuyamadım. Ama İda’ya bu sıralar her akşam okuduğum ve onun da ilgi ile dinlediği ikinci kitabımın adı; “Koyun Russell”. Dünyanın en komik koyunu Russell ile kendisi de Kadıköy’ün Annesi olan arkadaşım Özge’nin şeker oğlu Murat Akın sayesinde tanıştık. Beş yaşındaki Murat Akın, İda’nın kitapları sevdiğini duyunca odasına gidip Koyun Russell kitabı ile döndü ve başladı okumaya.

ka-110215-4Aslında kitabın görsellerine bakıp kıkır kıkır gülmekten pek okuyabildiğini daha doğrusu anlatabildiğini söyleyemem. Biz de onunla birlikte güldük. Kitabın resimleri öylesine komik ve sevimli ki. Görsel anlatımın neredeyse dilsel anlatımın önüne geçtiği bu kitabın konusu ise kısaca şöyle; Kurbağapoposu Çayırı’nda yaşayan tüm koyunlar uyurken Russell’ı bir türlü uyku tutmaz. Neler neler dener uyumak için ama kar etmez. Sonunda aklına harika bir fikir gelir. Belki bir şeyleri saymayı denemelidir, bu sayede uykuya dalabilir. Ama ne sayacaktır? Cevabı kitabı okuyarak siz bulun. Eminim siz de bizim kadar eğleneceksiniz. Bu arada kitabın gizli kahramanı olan kurbağaya da bayılacaksınız.

Kitabın Adı: Koyun Russell Yazan ve Resimleyen: Rob Scotton Çeviren: Senem Onan Yayın Evi: Mandolin Yayınları.

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar