Uzak Ne Kadar Uzak?

Kadıköy’ün sabırlı anneleri merhaba,

Bu hafta sizlere büyük bir acı ve can sıkıntısıyla yazıyorum. 27 Ocak akşamı babam, aniden bizi bırakıp sonsuz yolculuğuna çıktı.  Çaresizce bakakaldım arkasından. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak biliyorum.  Bu nedenle önce yazmak bana çok zor geldi ancak sonra babası yanında olmayan olamayan küçük kızın öyküsünü okurken İda’ya yazmalıyım dedim.  İşte “Yolculuk” adlı kitapla karşınızdayım.

ka-040215-3Günümüzde özelikle büyük şehirlerde yaşam koşulları nedeniyle uzun mesailerle çalışan, yurt dışında ikamet etmek zorunda kalan ya da ayrılarak başka başka şehirlerde yaşamak durumunda kalan anne babalara sıkça tanık oluyoruz. Çocukların anne ve baba ile yeterince vakit geçirememesini sağlayan bu durumlar, doğru yönlendirilmezse onlarda duygusal sıkıntılara neden olabiliyor. İşte bu kitabın kahramanı da anne ya da babasından o ya da bu sebeple uzak kalmak zorunda kalan pek çok çocuğun yaşadığı sorunu yaşar. Yaşadığı bu sorunu ağlayarak, başkalarını suçlayarak, can sıkıntısını başkasına yönelterek değil hayal ederek duygularını resimle ifade ederek çözer.

Uzak ne kadar uzak?

ka-040215-4Kitabın kahramanı olan kız çocuğunu canı sıkılmaktadır. Bu can sıkıntısının altında uzak gemi kaptanı olan babasına olan özlemi yatmaktadır. Can sıkıntısıyla baktığı pencereden sokakta havlayan yavru köpeğin babasını çağırdığını düşünür çünkü o da babasıyla olmak istemektedir.  “Acaba uzak, ne kadar uzak?” diye sorar çocuk, bir kuş olup babasının yanına uçmayı diler. Babasına olan bu özlemi karşısında annesinin bulduğu çözüm onun resim yaparak hayal dünyasında bir yolculuğa çıkması ve böylelikle istediği yere gidebilmesidir. Birlikte kırtasiyeciye gidip boya alırlar. Çocuk boyarlıyla mutludur kendisiyle özdeşleştirdiği köpeğe de oyuncak kemik almışladır. Artık her ikisinin de ilgileneceği bir şeyi vardır. Annesi okuduğu kitabı açarak ”Yolculuk başlıyor” der. Çocuk şaşkındır nereye diye sorar “Ben düşleyerek, okuduğum kitaptaki yere, sen de resim yaparak, git canının çektiği yer.”  Diye yanıt verir annesi. Çocuk beraber olmak istediği insanlarla, olmak istediği yeri çizer ve can sıkıntısı sona erer. Çünkü hayallerdeki bu mutlu yolculuk, kısa bir süreliğine de olsa özlemi kavuşmaya dönüştürür.

Kitap gerek şiirsel yalın anlatımıyla gerek özgün ve muhteşem görsel dili ile çocukların yaşamına ilişkin bir sorunu çocukların dünyasına uygun çözümleri sezdirerek ustaca sunmaktadır. Kitabın devingen karakteriyle buluşarak onunla özdeşim kurabilir duygularınızı güzele doğru yönlendirerek, olumsuz duygularla baş edebilme gücü bulabiliriz.

ka-040215-5

Kitabın Adı: Yolculuk

Kitabın Yazarı: Seza Kutlar Aksoy

Kitabın Resimleyen: Serap Deliorman

Yayın Evi: Tüdem

Yayın Yılı:  Eylül 2009, 1. Basım

Not: Geçen hafta sizlere 08 Şubat 2015 Pazar günü Yedikule Hayvan Barınağındaki 6. Geleneksel Sevgi Günü Kermesi’nden bahsetmiştim. Saat 12.00 – 17.00 arasında gerçekleştirilecek bu kermeste ben de İyi ki Varsın Tilki Toniadlı çocuk kitaplarımı barınak yararına imzalayacağım.  Hepinizi beklerim. Bu haftaki yazımı da okuyup profil sayfasında “Sevgi Günü”ne çağrı yaparak paylaşan ilk  iki kişi, Seslenen Kitap’tan İyi ki Varsın Tilki Toni 1 – Arkadaşlık Puding Gibidiradlı kitabımı benim sesimden dinleyebileceği hediye kupon kazanacaktır.

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar

2 YORUMLAR

  1. Annemi sonsuzluğa ugurlayali 4 yil olacak. acısı tarifsiz… bu nedenle oğluma uzak cok uzak anneanne demek içimi yakıyor… bu kitabi alıp okumaliyim bende oglusuma

    • Banu Hanım merhaba,
      Nur içinde yatsın anneniz… Böyle durumlarda sözcükler yetmiyor biliyorum. Sabır diliyorum. Sanat gerçekten de sağaltıyor bizi insan yanımızı güçlendiriyor. Oğlunuzla bol kitaplı günler dilerim. Paylaşımınız için teşekkürler.

Yoruma kapalı.