Behiç Ak: Doğum Günü Hediyesi

Hiç ilk kitaplığım Behiç Ak’sız olur mu?

Sevgili Kadıköy’ün anneleri merhaba,

Görüyorum ki Kadıköy Bebekleri bu sıralar doğum günlerinde buluşuyor, ilk yaşların heyecanını Kadıköy Anneleri birlikte paylaşıyor. İdacığımın da ilk doğum gününe iki ay kaldı. Ona nasıl bir doğum günü yapacağımı açıkçası bilmiyorum ancak ilk doğum günleri biraz da biz anneler için yapılıyor diye düşünüyorum. Eminim oğlum ilk doğum gününden çok etkilenmeyecektir. Ancak ilerleyen yıllarda doğum gününü her çocuk gibi o da iple çekecek biliyorum. Çünkü bu günlerde yaşanan olaylar çocukların bir birey olarak kabul görme gereksinmesini karşılıyor. Ben de bu hafta sizlere ve tabii ki küçük kitap kurtlarına mizah ustası sevgili Behiç Ak’ın “Doğum Günü Hediyesi” adlı kitabını seçtim. Çocuk kitapları Japoncadan, Almancaya pek çok dile çevrilmiş bu çok yönlü sanatçıyla bebeklerimizin/çocuklarımızın tanışmasını istedim. Hiç ilk kitaplığım Behiç Ak’sız olur mu?

Doğum Günü Hediyesi

ka-040315-2Sadece görsel dille kurgulanan bu kitap, bir çocuğun aldığı hediye karşısındaki heyecanını, bu heyecanını kedi ve arkadaşlarıyla paylaşmasının sevincini, hediyenin büyüklüğünden çok yaşattığı güzel duyguyu yaşama, insana, doğaya ilişkin bir duyarlık oluşturarak sunuyor. Kitaptaki bu oyunsu, sürprizli durum bebeğin/çocuğun anlam evrenine uygun bir anlayışla aktarılırken onun oynama, eğlenme, keşfetme gereksinimini karşılıyor. Her bebek/çocuk resimlerine bakarak kitabın öyküsünü yaratacak, kurgulayacak ve böylelikle geniş bir düşünme ve düş alanı bulacak. Kitapta sanki gittikçe yaklaşan bir kamera varmış gibi büyüyen, detaylanan nesne ve varlıklar sinematografik bir haz yaratıyor. Coşkulu ve devingen çizimler, sanatçı duyarlılığı ile seçilmiş renkler imgelem gücümüzü kışkırtıyor.

Görsel okuma için oldukça başarılı anlamsal bir ardışıklık-tutarlılık taşıyan kitapta insana özgü duygu durumlarını başarıyla yansıtılıyor. Çocuğun hediye paketini aldığındaki şaşkınlığı, hediye paketinin içindekini bulmaya çalışırken yaşadığı heyecan ve bu heyecana arkadaşlarının ve kedinin de yaşaması, her paketi açarken ki merak, hediye paketinden çıkan kuş ile çocuğun bakışması, çocuğun mutluluğu resimlerdeki yüz ve beden ifadeleriyle oldukça güçlü aktarılmış. Biz de aynı duyguları kahramanla birlikte yaşıyoruz. Kitapta yer alan resimler ayrıca bebeklerin/çocukların belleklerinde imajlar oluşturarak onların kavramsal gelişimini destekleyecek nitelikte. Kitapta her sayfada yakınlaşarak ayrıntıları sunulan nesne ve varlıklarla uzak – yakın, büyük – küçük, içinde- dışında, içerde – dışarıda gibi kavramlara da örtük olarak yer verilmiş.

ka-040315-3Behiç Ak’ın her kitabında kediler karşınıza çıkar. Kedili öykülerin yazarı da denilen sanatçı neşeli, gülümseten kitaplarıyla içimizi ısıtır ancak bir yandan da bizim hayatı sorgulamamıza yeni sorular sormamıza neden olur. Bu kitabında da sevimli yeşil kedi eşliğinde “hediye” kavramını düşünürüz bir yanda da eğleniriz. Bebekler/çocuklar doğaları gereği çevrelerinde gördükleri her şeye karşı bir merak duyarlar. İster kente ister köyde yaşasınlar çevrelerindeki hayvanlar, çocukların en çok merak ettiği, tanımak, iletişim kurmak istediği varlıklardır. Çocukların hayvanlara olan merakı sevgiye dönüştürülmeli ve yetişkinler dünyasının korkuları çocuğa sunulmamalı. Çocuk, hayvanların yaşadığı dünyanın bir paydaşı olduğunu algılamalı. Bu algılayış sadece hayvanlara karşı bir duyarlılık kazandırmayacak aynı zamanda demokratik bir toplumun üyesi olmak için insana, yaşama olan duyarlılığı da sağlayacak diye düşünüyorum. Kitaptaki çocuğun kediyle olan paylaşımı; kedinin de çocuğun heyecanına ortak olması, çocuğun kafansın üstünde durması ve benzeri durumlar okurda hayvan sevgisi uyandıracak. Sanatçının hemen hemen tüm kitaplarında olan bu alt ileti bebeğin/çocuğun anlam evrenini zenginleştirecek.

Doğum Günü Hediyesi, iyi kurgulanmış merak öğeleriyle, her bebeğin/çocuğun resim yapmaya öyküneceği coşkulu resimleriyle okuma kültürü oluşturmak adına nitelikli bir çocuk edebiyatı yapıtı olarak ilk kitaplığımızın raflarında yerini aldı. Keyifli okumalar dilerim.

Kitabın Adı: Doğum Günü Hediyesi

Kitabın Yazarı ve Çizeri: Behiç Ak

Yayın Evi: Can Yayınları, İstanbul

Yayın Yılı: 2015, 4. Baskı

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar