Müge Akder Çağlayan ile “MOMIDEA” Üzerine

ka-140315-5Kadıköy Anneleri olarak bebek/çocuk modası yanı sıra hamile ve emziren anneler için de ürünleri tanıtmak istiyoruz. Özellikle kendi hamileliğimde, doğumdan sonra da giyebileceğim çok fonksiyonlu kıyafet bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadım. Ya modellerini beğenmiyor, beğensem de fiyatlarını uçuk buluyordum. Bugün size tanıtmak istediğimiz MOMIDEA markasını keşke o zamanlar duymuş olsaydım! Hamilelik döneminden başlayarak, doğum, emzirme ve 0 – 6 yaşına kadar bir annenin ihtiyaç duyabileceği ürünler özenle seçilerek Momidea markası altında tüketiciye sunuluyor. Ayrıca marka dünyada ilk kez hamilelik ve emzirme fonksiyonlarını tek kıyafette birleştirerek fark yaratan bir koleksiyona sahip. Anneler ve anne adaylarımız için markanın sahibi ve bu markayı dünyaya açtığı distribitörlük şirketi DEICHIC Distribution Agency’nin yöneticisi Müge Akder Çağlayan ile oldukça bilgilendirici bir röportaj yaptık. Kendisi de Kadıköy Anneleri’ni ilgiyle takip ediyormuş J Sürpriz hediye çekilişi ve Kadıköy Anneleri’ne özel indirim detayları için lütfen röportajımızı sonuna kadar okuyunuz 🙂

K.A. Merhaba Müge Hanım, öncelikle bize biraz kendinizden ve çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

ka-140315-7M.Ç. 2008 yılında kızıma hamile olduğum dönemde, anne adayının böylesine hassas bir dönemde ihtiyaçlarını doğru tanımlayacak, onları doğru zamanda karşılayacak bir “bütünsel” marka olmadığından iş başa düştü. Annenin sosyal yaşamından kopmadan kullanabileceği bir kıyafet tasarlamak işin en hassas ve en ilk adımıydı. Doğumdan sonraki ilk aylarda MOMIDEA ismini verdiğimiz tasarımlarlarımız ilk ürüne dönüşmüş ancak hassasiyetimiz nedeniyle seri üretim için geliştirme aşamasına karar vermiştik. Momidea ürünlerini bizzat kullanan bir anne olarak her bir ürünün tasarım ve test aşamalarında hedeflediğimiz fonksiyonu test eden anneler ile birebir konuşarak sorguladık.

K.A. MOMIDEA maceranız nasıl başladı?

M.Ç. Hamile ve emziren anneler için olabilecek en ideal formun yaratılmasında bir anne titizliğinde çalıştık. Uzun bir ön hazırlık dönemi geçirdik. Pudra kokan bir marka yaratmak için gece gündüz hiç durmadan 2 yıl boyunca çalıştık. Bu süreçte sadece ticari kaygıyla MOMIDEA’yı kopyalan onlarca markanın 3-5’er aylık serüvenlerle pazar girip yok olduğunu görmek bizi elbette ki üzdü. Anne ve bebek odaklı bir iş yapmak heyecan verici bir süreç olmakla birlikte aynı zamanda sorumluluk da gerektiriyor. Hamileler ve emziren annelerin ihtiyaçları üzerine yoğunlaşarak tasarlanacak ürünlerin kullanım süresini 9 ay 10 gün değil emzirme sürecini de maksimumda hesaplayarak 2-2,5 yıla uzatmamız gerektiğine karar verdik. Ürünlerin stillerinin tasarlanması, kalıplarının oluşturulması ve ilk numunelerin çıkması doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Ancak anneler üzerinde test ederek ideal formu bulmamız, hele bunu iklimsel değişiklikler, vücut beden ölçüleri, sosyo-kültürel yapı gibi parametreleri sorguladığımızda ortaya gerçek bir araştırma çıktı. Türkiye’de 7 bölgede 220’ye yakın anne üzerinde ürünleri test ederek ideal formu bulabildik. Böylesine bir araştırmanın bugün bile herhangi bir marka tarafından göze alınabileceğini görmeyi çok isterim. Olması gereken budur ve biz MOMIDEA olarak bununla övünürüz.

K.A. Peki nedir bu “MOMIDEA”. Bize kısaca kuruluş amacından bahseder misiniz?  

OLYMPUS DIGITAL CAMERAM.Ç. MOMIDEA hamile ve emzirme kıyafetlerinde en temel nokta annenin sosyal ortamında rahat ve sınırlanmadan emzirmeye devam edebilmesidir. Tasarım sürecinde şu cümleyi duvarımıza astık; “her yerde özgürce ve konforla emziren şık anne!” Emzirme döneminde annenin düğmelerle boğuşmadan “tenim göründü” kaygısına düşmeden, sosyal ortamından uzaklaşmadan emzirmesi amaç edinildi ve bu şu anda bir fenomene dönüştü. Ürünlerimizin tasarım tescilleri bize aittir.. Dünyada “maternity” ve “nursing” fonksiyonlarını ilk kez bir araya getirerek “maternusring” stili yaratan firmayız.

K.A. Ekibiniz tam olarak kaç kişilik?

M.Ç. Başkanlığını benim yaptığım bir tasarım ve yönetim ekibimiz var. Eşimin perakende sektöründeki deneyimleri ve bu yöndeki araştırma ve danışmanlık faaliyetlerinden de ücretsiz olarak yararlanıyoruz tabii 🙂

K.A. “MOMIDEA” markasının hedefi nedir? Ürün gamı nasıldır? “Öncü” kimliğiyle çalışmalarını sürdürürken bu gamı daha ne kadar genişletmeyi düşünüyorsunuz?

ka-140315-3M.Ç. Bugün sadece kendi ürettiğimizle yetinmeyerek, tüm dünyadan “özel” ürünler tedarik edilerek MOMIDEA mağaza ve e-momidea.net e-ticaret platformundan satışa sunuyoruz. Ama halen MOMIDEA’da satışa girecek her ürün için en başındaki titizlikle kurduğumuz bu inceleme ve araştırma süreci geçerlidir. Neler var mağazalarımızda; bir defa tüm Avrupa’nın en beğenilen hamile koleksiyonu olarak bilinen 9Fashion Momidea’da bulunabiliyor. Onlarla kurumsal anlamda güçlü bir işbirliğimiz var. Dünyadaki renk, model, iplik, kumaş her türlü iyiliği ve yeniliği eş zamanlı olarak Türk tüketicisi ile buluşturuyoruz. Bunun ne denli güncel bir şey olduğunu yakın zamandaki moda etkisinden hareketle açıklayabilirim. Biliyorsunuz Pantone her yıl moda renkleri duyuruyor. Bu seneki koleksiyonumuza bakarsanız modellerin bu renklerle oluşturulduğunu görebilirsiniz. Bu sektöre nasıl konsantre olunduğunun bir göstergesi. Biz de bundan çok memnunuz. Bu annelerimiz için büyük konfor sağlıyor. Ayrıca ürünlerimizi sadece hamilelerin değil tüm şık annelerin tercih etmesi bizim için önemli bir memnuniyet göstergesi. Bir başka konumlandırdığımız ürün Mambino Organics. Tüm dünyada haklı bir yere sahip el yapımı organik kozmetikler hamilelik ve emzirme döneminde annenin olmazsa olmazlarından. Amerikan USDA sertifikasının yanında bir kozmetik firmasına ilk kez verilen “yenilebilir içerik” sertifikasına da sahip bir markadır Mambino Organics. Annenin hamilelik döneminden başlayıp emzirme döneminin sonunda kadar kullanabileceği mineral içerikli ürünleri ürün gamında bulunduruyoruz. Bunların içinde en çok ilgi görenler; çatlak kremi (ki ödüle doymayan bir üründür) pişik kremi, göğüs ucu balmı, selülit kremi, yüz serumu..şeklinde sıralanabilir. Bunlar sıradan ürünler değil her biri bu süreçler titizlikle gözlemlenerek oluşturulmuş ürünler. Örneğin hamileliğin özellikle son dönemlerinde meme bezleri çalışmaya başlar ve meme başından kolostrum dediğimiz beyaz ve sarı renkli sütün geldiği gözlenebilir. Bunun anne adayının sağlığı açısından herhangi bir zararı yoktur. Ama meme başındaki kolostrum ılık dikkatlice temizlenmelidir. Temizlik emzirme döneminde de zorunludur. Mambino Organics Göğüs Ucu Balmı bunun için oluşturulmuş %100 organik bir üründür. Bütün ürünlerin altında benzer hikayeleri ve bir ihtiyacı karşıladığını görebilirsiniz.

K.A. Doğumdan sonra uzun aylar boyunca emzirme sütyeni, emzirme t-shirtü, emzirme atleti vs kullandım. Ama arkadaşlarımdan bu tarz giyimi önemsemeyenler de vardı. Emzirme sürecinde uygun kıyafetlerin tercih edilmesini özellikle önerir misiniz, neden?

ka-140315-2M.Ç. Yaptırdığımız araştırmalar hangi kültür seviyesinden gelirse gelsin anne adaylarının hamilelik dönemlerinde giyime ve özellikle iç giyime özen göstermediklerini gösteriyor. Bir hamile pantolonu ve 3-5 t-shirt ile hamileliğini bitirdiğini söyleyip onunla övünen bir yapımız var J Ancak bu konu çok önemli, özellikle emzirme sütyeni. Emzirme dönemi gecici nasıl olsa diye bunu önemsemeyen anne adayları ve emziren anneler bunu genellikle pahalıya ödüyor. Göğüs sarkması ya da süt akışı problemleri beraberinde geliyor. Biz bu iki temel konu üzerinde oldukça bilimsel süreçler yaşadık, araştırdık…Gebeliğin özellikle ikinci yarısından sonra sutyenlerin değiştirilmesi gereklidir. Memeyi alttan destekleyecek, çok fazla sıkmayan, pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir. Hotmilk’i Türkiye’ye getirme nedenimiz de bu. Göğüs sarkmasını önleyerek süt akışını destekleyen Hotmilk sadece bir iç giyim markası değil, tüm dünyada bir yaşam stili olarak görülüyor. Her anne adayının mutlaka bir Hotmilk’i olmalı. Yaşamınızın en anlamlı döneminde elbette ki kendinize özen göstermelisiniz. 9 ay 10 gün geçici diye düşündüğünüz döneminizdeki ruh halinizin eşinize, çevrenize ve doğrudan bebeğinize olan yansımasını düşünebiliyor musunuz? Bu dönemdeki giyim es geçmemenin böylesine güçlü bir nedeni var aslında. Biz MOMIDEA’da hamilelik öncesinden başlayarak emzirme döneminin sonuna kadar ihtiyaç duyulan bütün giysileri sunuyoruz. 9 Fashion’da bu alanda zaten uzun yıllardır Avrupa’nın 1 numaralı maternity markası.

K.A. Emzirme bittikten sonra da anneler bu kıyafetleri giymeye devam edebilirler mi? Rahatlık ya da şıklık konusunda bir endişeye gerek var mı?

M.Ç. Bu konuda en çarpıcı sonucu daha ürünleri tasarlarken deneyim gruplarından aldık. Beden ölçüsü, iklim ve sosyokültürel olarak ayrı ayrı değerlendirdiğimiz tüm anne adaylarımız kendilerine sunduğumuz kıyafetleri hem hamileliklerinde hem de emzirme döneminde ve hatta sonrasında da rahatça kulandılar. Sosyal ortamdan uzaklaşmadan sadece bir el hareketiyle bebeği doğrudan emme pozisyonuna getirebiliyorsunuz.

K.A. Açıkçası hamileyken kıyafet seçiminde özellikle bir mağaza ya da e-ticaret sitesini takip etmedim. Daha çok indirimlere göre yönleniyor tercihlerim. Bu noktada MOMIDEA’nın benzer hizmeti sunan diğer markalardan tercih edilmesi adına farkı ne olabilir?

M.Ç. Momidea’da biz müşterilerimizle sıcak bir dostluk yaşıyoruz. %100 müşteri memnuniyeti de bundan kaynaklanıyor zaten. Mağazaya gelen ya da internet sitesinden alışveriş yapan herkes bu samimiyeti hissediyor. Buradaki amaç anneye eşlik etmek ve konforu için destek vermek. E-momidea.net’ten alışveriş yapan anneler ile de bu samimiyetimiz kendiliğinden oluştu. Kendisi için alan kişiler artarak başkalarına da tavsiyelerde bulundu. Çalışma arkadaşına hediye almak isteyen de zahmetsizce hediyesini bizim aracılığımızla ulaştırıyor. Ya da isterse bir hediye çeki alıyor, ürünü seçimini kişiye bırakıyor. Her koşulda güven ve konfor yaşatıyoruz.

K.A. “Bebeğiniz ve sizin için sadece en iyisi” sloganını kullanıyorsunuz. Ürün seçimi ve üretiminde nelere dikkat ediyorsunuz? “MOMIDEA” kumaşları ya da ürünleri sertifikalı mı? Nerelerde üretiliyor? Hamile ve annelerin satın alım aşamasında mutlaka dikkat etmesi gereken noktalar varsa bunlar neler olabilir?

ka-140315-10M.Ç. Momidea için başlangıçta “Anneler rahat, bebekler mutlu” diyorduk. Ancak şimdi Momidea kendini de sürekli aşarak “Bebeğiniz ve sizin için sadece en iyisi” mottosunu kullanıyor. Bizim sunduğumuz her ürünün arkasında ciddi bir deneyim grubu var, öyle de olması gerekiyor. Anne ve bebeklere dokunuyoruz sonuçta. Tüm ürünlerin kendi spesifik durumuna göre sertifikasına, tesciline ve yapısına dikkat ediyoruz. Kısacası kendimizin kullanmadığı hiçbir şeyi sunmuyoruz.

K.A. Türkiye’de anne/hamile modası ne durumda sizce? Pazarlama yöntemleri hakkında ne düşünüyorsunız?

M.Ç. Dünyanın çok gerisinde değiliz, ancak talep konusunda bilinçlendirme yapılması gerekiyor. Biz bir dönem bizi birebir taklit ederek üretim ve pazarlama yapan firmalara bile göz yumduk. Bu bilinç ne kadar kitleye ulaşırsa onlar için faydayı yükseltiriz diye düşündük. Bugün de hala o bilinen agresif bir pazarlama yaptığımız söylenemez. Bizi tanıyan, tavsiye eden ve kelimenin tam anlamıyla“mutlu” olan bir kitlemiz var. Biz de bundan mutlu oluyoruz.

K.A. MOMIDE’yi nerelerden satın alabiliriz? Yurtdışında da satışınız var mı? İndirim sitelerinde sizi görebilecek miyiz?

ka-140315-4M.Ç. Momidea’yı her kesime ulaştırmak için oldukça fonksiyonel ve kesinlikle güvenli bir site oluşturduk. Çok yoğun ilgi ve beğeni görüyor; www.e-momidea.net Franchise taleplerini uzun süredir bekletiyoruz. Standartlarımızı biz çoktan oturttuk zaten ama bir de sektörün ve girişimcilerinde belirli bir norma ulaşması gerekiyor.  Sadece al-sat ile para kazanılacak bir işten öte bir sorumluluk gerektiren bir yapımız var. Bizi kim nerede nasıl temsil ediyor ise buna uymak durumunda. Dediğim gibi sonuçta anne ve bebeğe dokunuyorsunuz. En büyük sorumluluğumuz samimiyetimiz ve bize duyulan güven.

K.A. Anne misiniz? Siz de ürünlerinizden hamilelik ya da lohusalığınızda kullandınız mı? Anne olmanızın bu sektöre avantaj ve dezavantajları neler olabilir?

M.Ç. Kaşınızda tam bir MOMIDEA annesi duruyor. Bütün ürünler önce benim filtremden geçer 🙂

K.A. Bu harika röportaj için çok teşekkürler. Son olarak okuyucularımız size nereden ulaşabilirler ve Kadıköy Anneleri için nasıl bir hediyeniz ve özel bir çalışmanız olabilir?

M.Ç. Biz teşekkür ederiz. Tüm okuyucularınız, değerli anne adayları ve anneler bize 7/24 ulaşabilirler; www.momidea.net adresinden gerekli tüm bilgileri alabilirler. Kadıköy anneleri aşağıdaki sosyal medya adreslerinden bize ulaşıp #kadıköymomidea hashtag’i ile düşüncelerini paylaşabilirler. Facebook Instagram Twitter PinterestKendilerine sizin aracılığınızla hediye sunmaktan büyük mutluluk duyarız.

31.03.2015 tarihine kadar Kadıköy Anneleri’ne e-ticaret sitemiz üzerinden yaptıkları tüm alışverişlerde %10 indirim verilecektir.  Referans kod : 021675237 ‘dir. (İndirimsiz ürünler için geçerlidir.)

[author title=”Aslı Altınok Erdal” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2016/05/ka_asli_foto.jpg”]1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı(Nam-ı diğer “Muhtar Anne”), 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupagete İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektöründe 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri’ni kurdu. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık sektöründe pazarlama işi, Kadıköy Anneleri, İFSAK bünyesindeki 4 Mevsim Büyükada, Şiirden Fotoğrafa İstanbul, Yansıyan Kadınlar belgesel fotoğrafçılık projeleri ve aile hayatı dörtgeninde hayatta kalma mücadelesi veriyor.[/author]

Bu röportajı 17 Mart Salı gece yarısına kadar paylaşan kişiler arasında yapılacak çekilişte toplam 5 kişiye hamilelik bandı hediye edilecektir. Yine kazanan 1 kişi (6. kişiye) siteden seçeceği 1 ürün hediye edilecektir. Katılımcıların MOMIDEA sosyal medya hesaplarında beğen/paylaşım yapması gereklidir.

ka-140315-9

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar