#SıkıysaSenDeğiştir

Bebeğine iki lokma yedirmek için, sipariş verdiği yemeği buz gibi olan “annenin sana bir çift lafı var”

#SıkıysaSenDeğiştir !

Biliyor musunuz?

Mükemmel tasarladığınız kafeler, restoranlar, lokantalar, bir anne için bebeğine “uygun koşulları” sağlamadığı müddetçe tabureden farklı değil ve o anne sizin yerinize bir daha adım atmayacak. Çok değil, biraz empati yapın, bebekler için bi’şeyler yapın!

ka-170315-02Bebekli hayattan önce bu konu dikkatimizi çekmiyordu ama şimdi bebekle girdiğimiz her mekanda, bebek sandalyesi var mı? Bebeğe uygun menü var mı? Girişte bebek arabası için rampa var mı? Emzirme alanı var mı ve en nihayetinde bebek alt değiştirme masası var mı diye bakıyoruz hepimiz öyle değil mi? Talep mi yok? Kimse “Neden alt değiştirme üniteniz yok?” mu demiyor bu yerlere? Halbuki biraz araştırdığınızda çok güzel ve sağlam modellerde bu üretimi yapan tamamen yerli malı ürünler de olduğunu görüyoruz. Canım kompleks bir şey değil ki istenen, şu duvara monte tek parça olanlardan. Nedir ki bunun maliyeti Allah aşkına? Onu monte etmek bir duvara bakar, biraz medeniyet yahu! Üstelik sadece 1 defa alıp monte edilecek ve öyle kalacak. Hesapta tüm “havalı” kafeler, restoranlar Avrupai ama böylesine basit  bir aparatı temin etmekte büyük çoğunluğu sınıfta kalıyorlar.

Bu konuda Kadıköy Anneleri olarak #SıkıysaSenDeğiştir hashtagi ile özellikle Kadıköy’de mekanların (malum yerel bir topluluğuz) alt değiştirme sehpası edinmeleri için yerel bir farkındalık kampanyası başlattık. Eminiz tüm ebeveynlerin bu konuda söylemek istedikleri vardır. Belki İstanbul ve hatta diğer şehirlerdeki yerel gruplar da harekete geçer ve büyük bir değişimin filizlerini atmış oluruz. Şimdiye kadar listelediğimiz Bebek Dostu Mekanlar‘ımızdan ancak 10’da 1’inde alt değiştirme ünitesi vardı. Bunun dışında henüz sıra gelmeyen zilyon tane daha kafe var, üstelik bunlar sadece Kadıköy çevresindekiler!

Siz de sosyal medya hesaplarınızdan bu kampanyamıza destek vermek isterseniz aşağıdaki şablonu kullanıp gönderinizi yapabilirsiniz, bu bir ihtiyaç ve senin de diyecek bir şeyin varsa lütfen söyle!

[@ Mekan Adı], #KadıköyAnneleri olarak alt değiştirme ünitesi eklemeni istiyoruz, maliyeti ort. 500 TL. Bize yararı hijyenik olması, eğer yoksa #SıkıysaSenDeğiştir !

Kendisi de bir Kadıköy Annesi olan Radikal Gazetesi Editörü Sevgili Bahar Çuhadar bu kampanyamıza, Radikal.com.tr üzerinde yayınlanan Erkekler tuvaletinde acil ihtiyaç: Alt değiştirme ünitesi! yazısıyla destek veriyor. Yazıdan ufak bir alıntı; “İsveç’te her mekânda, restoranda, kafede, barda bir engelli tuvaleti bir de bebekler için alt değiştirme ünitesi var. 30 kişiden fazla kapasitesi olan mekânlarda engelli tuvaleti ve alt değiştirme üniten yoksa ruhsat alamazsın zaten. Mekan küçükse tuvalet unisex oluyor, içinde de ünite bulunuyor. Orada da eskiden sadece kadınlar tuvaletinde bulunurdu bu sehpalara. Bir tartışma gündeme geldi, “Niye sadece kadınlar tuvaletinde var” diye… Talepten geliyor bu, politik doğruculuktan değil. Çünkü İsveç’te ebeveyn izni anne ve baba arasında bölüştürülüyor. Bu yasa çıktıktan sonra ortalık çocuğuna bakan babalarla doldu. Ama üniteler sadece kadınlar tuvaletindeydi, sürekli gerginlik yaşamak yerine sürecin devamı olarak bir adım atılmış oldu.”

Biz Kadıköy gibi “medeni” bir ilçedeki mekanların “kadın tuvaletlerinde” alt değiştirme masası olmadığı konusunda farkındalık yaratmayla işe başlayalım. Bu farkındalığı yaratmak için yerel anneler olarak adım atmak istiyoruz ve sizi de kampanyamızı desteğe davet ediyoruz.

#SıkıysaSenDeğiştir

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar