Doula Julia Steils Paçacıoğlu ile İçsel Doğum Üzerine

ka-050515-3Doğumun, tıbbi bir olaydan fazlası olduğuna inanıyor musunuz?  Doğum travmasını önleyebilecek ya da iyileştirebilecek yeni yetiler  kazanmak istiyor musunuz? Ailelerin doyurucu bir doğum deneyimi yaşamalarına katkıda bulunmak istiyor musunuz?  O halde doğru eğitim hakkında bilgi almak üzeresiniz. Kadıköy Anneleri’ne de kurulduğundan bu yana her daim destek olan İnanna Kadın Farkındalık Merkezi’nde yakında çok özel bir eğitim gerçekleşecek. Mekanın kurucusu Doula Şaylan Yılmaz’ın da eğitmeni olan Julia Steils Paçacıoğlu yalnızca Kadıköy Anneleri için eğitimin ve kendi hikayesinin detaylarını paylaşıyor. Türkiye’de çok az sayıda İçsel Doğum sertifikasına sahip Doula var. Eğer siz de bunlardan birisi olmak istiyorsanız eğitimin erken kayıt tarihi geçmeden merak ettiklerinizi bu röportajda bulabilirsiniz. Şaylan Hoca ile geçirdiğim 5 aylık hamile yogası derslerinin ardından “doğal doğum” yapabilmiş birisi olarak İçsel Doğum’un ne kadar önem verilmesi gereken bir konu olduğunu farkındayım. “Dünya Doula Haftası”nda da dünyanın en kutsal mesleklerinden biri olan doulalık röportajımızı yayınlamıştık. Haydi gelin Kaliforniya’da ev doğumlarından İstanbul’da hastane doğumlarına kadar çok geniş bir tecrübeye sahip olan, uzun yıllar anaokulu öğretmenliği ve bebek bakıcılığı da yapan değerli eğitimci Julia ile birlikte güzel bir yolculuk yapalım.

K.A.: Sevgili Julia merhaba, öncelikle Kadıköy Anneleri’ne zaman ayırıp röportaj teklifimizi kabul ettiğin  için çok teşekkürler. İnanna Kadın Farkındalık Merkezi’nde düzenlenecek İçsel Doğum Doula ve Doğuma Hazırlık Rehberliği Eğitimi için biz çok heyecanlıyız. Bu eğitim ve seninle ilgili bilgiye pek çok kanaldan ulaşmak mümkün ancak merak edenler bir de buradan okusunlar istedik. Julia Steils tek cümleyle kendisini özetlemek istese bir anne, bir kadın, bir eğitmen ve bir girişimci olarak nasıl biridir?

J.S.: Ben de sizinle tanışmak ve konuşmaktan çok memnunum. Ah! Tek bir cümlede ben… Doğuma, doğaya, aileme, kendime, ana ve akışa saygı duymaya ve hayatın komik tarafını görmeye çalışan bir kişiyim.

K.A.: 2003’ten beri Türkiye’de yaşayıp, çalıştığını, 2010’da da anne olduğunu biliyoruz. Bu serüvende doulalığın hayatına giriş öyküsünden ve tabi ki kendinden bahsedebilir misin? Seni Doula olmaya çeken esas dürtü neydi? Doğumun komplikasyonlarından hiç korkmadın mı?

J.S.: Kardeşimin 2000 yılında yaptığı doğum beni doulalığa dürtü. Hem onun doğumdaki gücü hem de doğumdaki rutin müdahalelere karşı onun savunmasızlığı beni çekti. Biraz şevkat, biraz anlayış, biraz cesaret verilseydi hastane ekibi tarafından, herkes için daha olumlu bir tecrübe olabilirdi. Doula olarak tıbbı bir sorumluluk taşımadığım için doğumun komplikasyonları hiç beni düşündürtmedi. Ne olursa olsun, kadının yanındayım.

K.A.: Türkiye’de Doula’lara İçsel Doğum Süreci hakkında eğitim veren tek kişisin. Nasıl başladı bu süreç? Senin için bu mesleğin en çekici yanı nedir?

J.S.: Türkiye’ye ilk geldiğimde yedi sene boyunca İstanbul’un tek doulası olarak çalıştım ve kendi doğumumdan sonra artık daha çok doulanın olmasının vakti geldiğini hissettim.  ABD’de Birthing From Within eğitmen ve yazar Pam England beni çok destekledi.  Aldığım DONA eğtimi, Heart and Hands Doula Eğitimi ve Birthing From Within Eğitimi’ni harmanlayıp İçsel Doğum Doula Eğitimi’ni yarattım.  İçsel Doğum dünyada yabancı dilde verilen ilk onaylı Birthing From Within Eğitimi ve mezun olan doulaların Birhting From Within Sertifikası da alabilme hakları var. Benim için en çekici yanı, şimdiye kadar 47 inanılmaz kadın ile tanışmak ve çalışmak oldu.  Tabiki, doula mesleğinin artık Türkiye’de tanınması, eğittiğim doulaların ve yardımcı olduğumuz annelerin hikayelerini duymak ve daha şevkatli doğum ortamlarının oluşmaya başlaması da büyük mutluluk.

K.A.: Bu alanda değerli bir eğitimci olabilmek için bu güne kadar sen ne gibi eğitimler aldın? Hangi konularda sertifikaların var? Bu işin zirvesinde görülüyorsun. Üzerine koyabileceğin farklı alanlar olacak mı?

J.S.: Vay! Kendimi daha başlangıçta gördüğüm için, zirvede olduğumu düşünmem oldukça zor!  İlgi alanlarım çok geniş. Dolayısıyla her zaman beni tatmin edecek konularda derinleşmeye hazırım.  Meditasyon, sanat, hikaye anlatımı, psikoloji, doğa, doğal yaşam, bilinçli ebeveynlik gibi konularda hep ilerlediğimi ve derinleştiğimi hissediyorum. Çocukluğumdan beri bu konuları okuyorum, uyguluyorum ve herhalde ölene kadar bu konular ile kendimi keşfetmeye devam edeceğim.

K.A.: Türkiye ‘‘Doulalık Eğitimi” konusunda nerede? Ne kadar yaygın? Yeterli ilgi var mı? Eğitimi veren hocaların nasıl bir eğitimden geçmesi gerekiyor? Ehil olmayan kişilerden ders alma riskine karşın hangi mekanlar tercih edilmeli ve hocanın hangi sertifikalara sahip olup olmadığı kontrol edilmeli?

ka-050515-2J.S.: Doulalık serbest bir meslek olduğu için bu sorulara net bir cevap vermek zor.  Genellikle, en azından ABD’deki doula eğitimlerinde, bir doula eğitmeni olmak için ilk başta bir doula olmak ve belli bir süre doula olarak çalışıyor olmak gerek.  Bence bir eğitim seçince, ilk başta kendi kendine nasıl bir doula olmak istediğinizi sormakta fayda var.  Ondan sonra tüm var olan eğitimlerin felsefeleri, eğitim koşulları, gereklilikleri, etik kuralları, eğitmen tarafından verilen destek, eğitmenlerin tecrübeleri ve verilen eğitimin uluslararası doulalık kavramına göre düzenlenip düzenlenmediğine bakmak lazım.  Kendiniz için nasıl bir ortamın en faydalı olacağını anladıktan sonra, var olan seçeneklerin arasından kendiniz için en iyisini seçersiniz.

K.A.: Senden eğitim almak için kayıt olan herkesi kabul ediyor musun? Mesela enerjiniz tutmamış olabilir, ya da senin yolundan yürümek istemiyor olabilir. Yine de sertifikayı almaya hak kazanır mı? Ya da kısaca sınıfta kalan, ders tekrarı yapan öğrencilerin var mı 🙂

J.S.: Haha 🙂  Ben verdiğim eğtimi çok net bir şekilde anlatmaya çalışıyorum.  İçsel Doğum Doula Eğitimi herkese göre olmayabilir.  Hamilelik, doğum ve lohusalık ile ilgili öğrenecekleri teknik bilgiler ile birlikte çok derin kişisel araştırma da gerektiriyor.  Henüz gerçekten almak isteyen kimse red edilmedi ve “sınıfta kalan” kimse olmadı.  Herkes kendi zamanında gereklilikleri bitirmekte serbest. Öğrencilerin başarılı olabilmeleri için destek vermeye çalışıyorum.  Herhangi bir konuda zorluk çeken biriyle özel görüşmelerde daha sık çalışıyoruz ve kişi konuyu sindirene kadar birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Bunu daha da iyi anlamak için, İçsel Doğum eğitim felsefesinin hayat boyunca okulda görmüş olduğumuz eğitim felsefesinden farkını anlatmak iyi olabilir. Ben öğrencilerimin  öğrenmek için gelmiş olduklarını var sayıyorum. Dolayısıyla eğitim içeriğinde okullartda olduğu gibi sıkı sınav ve ödev kültürü yok.  Tabiki gerekli okumalar, cevaplanacak sorular ve yapılacak ödevler var (Ve öğrencilerimden hiç biri bunların kolay olduğunu söylemez), ama ana odağım bunlar değil.  Şevkatli ve şeffaf bir şekilde anneler ve doğum ekibiyle çalışabilmek için, öncelikle doğum ile ilgili var olan kişisel inançlar, var sayımlar, istekler ve hayaller ile yüzleşip sadece inanç, varsayım, istek ve hayal olarak algılamalayı öğrenmek gerekir. Benim için doğru olan bir şey sizin için doğru olmayabilir. Doulanın amacı, kendiniz için doğru olan bulmanıza yardımcı olmak ve bu keşfi desteklemektir. Dolayısıyla eğitim de bu şekilde ilerliyor. Her egzersizi, her tekniği kendi bakış açınızla, kendi vücudunuz ile, kendi bildiklerinizi de katarak kullanabilirsiniz, faydalanabilirsiniz. Okullarda alışıldığı gibi ezberleyerekve ödev yaparak bu eğitimden geçilemez; ancak deneyimleyerek doulalık tavrı öğrenilir ve sonunda  doula olunur.

K.A.: Şaylan Yılmaz, Sima İbrahimiye, Özge Dündar, Esra Demiröz, Hande Işık, Zeynep Birinci Güler gibi Türkiye’nin ilk sertifikalı Doulalarından olan kişilere sen eğitim verdin.  Mezun ettiğin öğrencilerin ile hala görüşüyor musun? Onları nasıl buluyorsun? Gurur mu? Hayal kırıklığı mı 🙂

ka-050515-9J.S.: Valla bazen anne gururu duyuyorum ama en çok meslektaşlık hisleri içinde bir mutluluk ve gurur duyuyorum.  İçsel Doğum’un ilk iki sınıfı gerçekten bu konuda öncüler. Doula kavramı henüz bilinmiyorken doula eğitimine katıldılar!  Her biri bu mesleğe kendi enerjisini, kendi yeteneklerini ve kendi tutkusunu getiriyor. Bence hepimiz bundan faydalanıyoruz.  Hala düzenli görüşüyoruz ve böyle de devam etmesini ümit ediyorum.

K.A.: “İçsel Doğum” sitende sormuşsun; anneler, doğum hikayenizde ne var? Mutluluk, kafa karışıklığı, hayal kırıklığı, şükür, neşe, kızgınlık…Peki senin oğlunun doğum hikayesinde ne var?

J.S.: Bence her hikayede bir parça herşeyden var.  Benim hikayem de bu açıdan farklı değil.

K.A.: Kısaca Doula nedir? Bir Doula ile Hemşire, Ebe Arasında ne Fark Var? Neden “Doğum Koçu” değil de “Doula”?

ka-050515-8J.S.: Doula, gebelik, doğum ve lohusalık sürecinde anneye destek olurken tıbbi takipte veya müdahalede bulunmayan, tıbbi sorumluluk taşımayan; ancak bu süreçlerde kadına ve ailesine fiziksel, duygusal ve bilgilendirici destek sağlayan, bu amaçla profesyonel doulalık eğitimi almış uzman kişidir. Doğum ortamının gelişen teknoloji ile birlikte karmaşıklaşması ve yapaylaşması, anneye ve aileye kesintisiz desteğin de azalması sonucu doulalar, birçok ülkede yaygın olarak tercih edilmeye başlandı. Ebelerin aktif olarak doğumlara katıldığı, hatta doğumdaki tek profesyonel yardımcı olmasının yaygın olduğu ülkelerde doula ve ebe arasındaki farkı anlamak biraz zorlaşabiliyor. Ancak her ne kadar ebe ve doulanın rolleri birbirine benziyor gibi gözükse de, bu roller aslında oldukça farklıdır. Hemşireler ve ebeler doğumda tıbbı sorumluluk taşıyorlar ve tıbbı prosedürleri yapabiliyorlar, öğrneğin cenenin kalp atışını dinlemek veya muayene etmek.  Takım olarak ebe, hemşire ve doulalar birlikte çalıştıklarında doğum eyleminde oldukça olumlu sonuçların görüldüğü aşikar; doğumda bir ebenin ve doulanın bulunması aileye ve anneye büyük faydalar sağlıyor. Kuzey Amerika’nın Doulaları (DONA International), öncü doula organizasyonu, “koç” kelimesinin akla getirdiği imgenin doulanın gerçek rolünü temsil etmediğine karar verdi. Buna ek olarak Türkiye’de ebeler ve hemşireler de kendilerine doğum koçu diyebilirler; ben tıbbi ve tıbbi olmayan meslekler arasında kesin bir ayrım yapmak istedim.

K.A.: Sence seni diğer doulalardan ayıran bir özellik var mı? Doğuma yardımcı olmak ve anneyi rahatlatmak adına uyguladığın farklı bir yöntem var mı?

J.S.: Bence her doulanın farklı özellikleri vardır, bunun için doulalar arasında çeşitlilik olmasında çok fayda var. Nasıl ki her doulanın kişiliği ve özellikleri farklıdır, her anne babanın kişiliği ve istekleri de aynı şekilde farklı olacaktır. Ailelerin birden fazla doula ile görüşerek, kendileri için en uygun doula bulmalarını kolaylaştırıyor bu çeşitlilik.

K.A.: Doulalığın dünyadaki durumunu Türkiye ile kıyaslarsak diğer ülkelerdeki durumu nedir?

ka-050515-7J.S.: DONA, Kuzey Amerika Doulalar Birliği, dünyadaki en eski ve en tanınan doula organizasyonudur. Artık dünyada 50 ülkede 7000’den fazla yetişmiş doğum ve lohusa doulası vardır.  Hem ABD’de hem de başka ülkelerde DONA dışında, Birthing From Within gibi çeşitli doula eğitim kurumları da vardır.  Bazı ülkelerin profesyonel doula bulunmakta. ABD’de şu anda eğitimlerin içerikleri ve profesyonellik çerçevesinde ulusal standartlara uyumlanma süreci konuşuluyor. Avrupa Doulalar Birliği, avrupanın çeşitli doula organizasyonları ve eğitim kurumlarının arasında iletişim, destek ve standartlar kuruyor.  ABD’in bazı eyaletlerinde artık doula hizmeti sigorta tarafından karşılanıyor ve Polonya ilk ulusal doula kurumunu geçen sene yeni kurdu. Bazı ülkelerde doulalık hala yeni bir kavram ama dünya hastanelerinin çoğunda soğuk ve kişiliksiz doğum ortamlarından daha insani bir doğum ortamını hak etiklerini görmeye ve inanmaya başlayan kadınlar arasında, doula talebi çoğalıyor. Arjantin’den Norveç’e, Japonya’dan Zambia’ya doğum ve lohusa doulaları görev başında.

K.A.: Gelecekle ilgili hem annelik ve mesleki açıdan planların neler?

ka-050515-10J.S.: Geçenler evde okul ile ilgili bir blog başlattım. Hayatımda herşey gibi yavaş ama güzel gidiyor.  Buna biraz daha vakit ayırıp düzenli bir hale getirmek isterim ama bakalım.  Fethiye’ye BBOM (Başka Bir Okul Mümkün) açmaya çalışıyoruz.  Yolumuz uzun görünüyor ama becerirsek çocuklarımıza büyük bir kazanç olur.  Bütün işlerim arasında oğluma vakit ayırmaya ve öğrenme fırsatları yaratmaya devam etmeyi planlıyorum.  Muhteşem bir anne olmadığım için kendimi affetmeye devam etmeye niyetliyim ve biraz daha keyifini çıkarmayı planlıyorum. Mesleki tarafına gelince doula eğitimi ve ebeveynlere desteğe devam…  Dört yıl önce kurulan DOĞANA Doğumda Kadın Hakları Derneği‘nin kuruluş ekibindeydim ve oğlum artık biraz daha büyüdüğü için oraya daha çok enerji verebilmek isterim.  Yapılacak çok önemli işler var bu konuda.

K.A.: Tek kelimeyle “doğum” desek?

J.S.: “Mucize” dışında bir şey desem olmaz gibi geliyor!

K.A.: Peki bu röportajın da konusu olan ve Haziran ayında İNANNA’da gerçekleşecek eğitime gelirsek. İçsel Doğum Doula Eğitimi hangi başlıkları kapsıyor? Doğuma Hazırlık Rehberi nedir ve neler yapar? Program ne kadar sürüyor?  Kimler kaydolabilir? Eğitimin ücreti nedir? İçsel Doğum Doula Eğitimi’ne katılmanın ne gibi faydaları olabilir?

ka-050515-6J.S.: İçsel Doğum Doula ve Doğuma Hazırlık Rehberlik Eğitimi  dört modüle ayırılıyor. Her modül 4 gün sürüyor ve devam etmek için her modülün ödevlerinin tamamlanması gerekiyor. İlk modül anneleri desteklemek isteyen herkese açıktır. İkinci modül doğum doulalığı üzerinde duruyor. Üçüncü modül lohusa doulalığı üzerinde duruyor. Dördüncü modül doğuma hazırlık rehberliği üzerinde duruyor ve ebeveynlere 12 saatlik bir doğuma hazırlık programı vermeye hazır bir şekilde eğitimden çıkılıyor. Hangi modülleri almak istendiğine bağlı olarak eğitim 8-16 sürüyor. Ücret de benzer bir şekilde değişiyor. Modülleri teker teker almayı tercih edenler modül başı 900TL ödüyorlar.  Erken ödeme tarihine kadar kaydolup tüm programa katılmayı planlayanlar 2800 ₺ ödüyor. İçsel Doğum Doula ve Doğuma Hazırlık Rehberlik Eğitimi’ne katılmaya karar veren kişilere eğitimin bir çok faydası oluyor tabiki. Küçük, samimi ve kişiye odaklı sınıflar; aile gibi bir ekip; Moodle’da internet üzerinden devam eden sohbet, tavsiye ve paylaşımlarla desteklenmiş bir eğitim; eğitimdeki konularda derinleşmek için aylık telekonferanslar; eğitmen ile iki özel görüşme; Birthing From Within’den sertifika alabilme fırsatı ve bütünsel bir eğitim felsefesine sahip olmak.  İçsel Doğum’dan çıkan doulaların en sık söylediği şey, “Bu eğitim sadece doğuma ve doulalığa dair değil, hayatın kendisiyle ilgili bir eğitim.”

K.A.: Yılda bir kaç kez düzenlediğin bu özel eğitimi daha önceleri düzenli olarak Emirgan DO-UM’da gerçekleştirirken, Haziran’daki eğitim İNANNA Kadın Farkındalık Merkezi’nde olacak. Mekan değişikliğinin negatif ya da pozitif bir algı değişikliği yapması söz konusu mudur? Ya da bu mekan değişikliğinin özel bir sebebi var mı?

J.S.: Bence her mekanda olumlu ve olumsuz tarafları vardır.  İçsel Doğum, DOUM ile birlikte büyüdü ve her zaman onlara saygı ve sevgi duyuyorum.  Yeni mekanımız İNANNA Kadın Farkındalık Merkezi hakkında da çok heyecanlıyım ve oradan da güzel bir eğitim çıkacağına inanıyorum.

ka-050515-5K.A.: Sevgili Julia, sınırlı zamanından bize vakit ayırdığın için çok teşekkürler, seninle sohbet etmek büyük zevkti, şifanı ve değerli bilgilerini Doulalarla paylaşabileceğin nice eğitimler diliyoruz… Son olarak Kadıköy Anneleri’ne söylemek, eklemek istediklerin var mı? Bize özel bir çalışman olacak mı 🙂

J.S.: Ben de size çok teşekkür ederim.  Bir daha İstanbul’a geldiğimde seve seve sizinle bir çalışma yapmak isterim.  Güzel işlerinizin hayırlı olmasını dilerim ve sevgili Kadıköy Anneleri ile tanışmak üzere diyorum.

Dünya’da ilk olarak, İçsel Doğum Doula ve Doğuma Hazırlık Rehberlik Eğitimi’nden mezun olan doula ve rehberler, Birthing From Within Sertifikası’na başvurmaya hak kazanıyorlar. Doula Julia Steils Paçacioğlu ile bu İçsel Doğum Doula ve Doğuma Hazırlık Rehberliği Eğitimi yeni formatta, yeni yerinde 18-21 Haziran’da başlıyor. İndirimli erken ödeme tarihi 18 Mayıs. Siz de nasıl “hiç bir şey yapmayacağınızı” öğrenmek isterseniz, İçsel Doğum Doula ve Doğuma Hazırlık Rehberlik Eğitimi‘ne katılmaya davetlisiniz. Ayrıntılı bilgi burada.

[author title=”Aslı Altınok Erdal” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2016/05/ka_asli_foto.jpg”]1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı(Nam-ı diğer “Muhtar Anne”), 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupagete İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektöründe 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri’ni kurdu. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık sektöründe pazarlama işi, Kadıköy Anneleri, İFSAK bünyesindeki 4 Mevsim Büyükada, Şiirden Fotoğrafa İstanbul, Yansıyan Kadınlar belgesel fotoğrafçılık projeleri ve aile hayatı dörtgeninde hayatta kalma mücadelesi veriyor.[/author]

 

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar