Kolik Bebekler İçin Profilo Ninni Makinesi Uygulaması

Bilenler bilir, kolik bebek denince akan sular durur bizim için. Bir kolik bebek hikayesi olan “21.Gün yazımızıka-08022016-01 okumanızı tavsiye ederiz. Hatta uyumayan bebeleri uyutmak için sizlerden gelen modern şarkılarla “Uyku Müzikleri” köşesi bile oluşturmuştuk zamanında. Yeri gelmişken sizden de şarkı/uyku listesi alıp burada yayınlamayı çok isteriz!

Gelelim bu yazının asıl konusuna. “Anneliğin zor şartları varsa, annelerin Profilo’su var” yaklaşımı ile hayatı kolaylaştırmaya devam eden Profilo Dayanıklı Ev Aletleri, bebekleri kolik sorunu yaşayan anneler için Türkiye’nin ilk ev aletleri albümü: Ninni Makinesini yaratmış! Kulağa çok ilginç geliyor değil mi? Üstelik hem “kolik” bebekleri hem de annelerini rahatlatan bu uygulama daha şimdiden 26. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nde Gümüş Elma gibi ödüller kazanmaya başlamış. Tebrikler, gerçekten ihtiyacı karşılayan ve çok sıra dışı bir uygulama. Keşke Rüzgar’ın bebekliğinde de olsaydı. Hep derim;

“Bir kolik annesini en iyi başka bir kolik annesi anlayabilir!”

ka-08022016-02Nitekim Profilo Dayanıklı Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Burcu Seçkin de bir kolik bebek annesiymiş. Bizimle samimi bir şekilde deneyimlerini paylaştı. Rüzgar da ilk 3 ay kolik bir bebekti maalesef, bu da benim ağır bir loğusa depresyonu yaşamama sebep oldu. O günlerde neler yaşadığımı daha önce “Lohusa Cinleri” yazımda anlatmıştım. Saç kurutma makinesi, su sesi, aspiratör, beyaz gürültü, elektrik süpürgesi… Bir saatçik uyutabilmek için bunların hepsini denemiştik. Kolik bebek sahibi olduğunu bildiğim bir başka Kadıköy Annesi Sevgili Gülin oğlu Güneş ile birlikte, “white noise” denilen beyaz gürültüyle ilgili de şunları anlatmıştı; Siz de kolik hikayenizi bizimle paylaşabilirsiniz, zevkle yayınlamak isteriz.

Ev Aletlerinin Sesiyle Sakinleşen Bebekler!

Her 10 bebekten 7’si uykusuzluk problemi yaşıyormuş(Yaşamayan bebek bakıyorum demesin gerçekten de!).ka-08022016-11 Birçok aile bebeklerini uyutmak için elektrikli ev aletlerinden çıkan sesleri kullanıyormuş(Çok doğru). Çünkü bebekler bu sesleri, anne karnındayken duydukları seslere benzetiyorlarmış.

Proje, gün içinde uzun süreli veya sık ataklar şeklinde nedeni tam olarak bilinmeyen ağlama krizlerine giren ve kolik olarak tanımlanan bebeklerin ev aletlerinin sesleriyle sakinleşmeleriyle ilgili gözlem ve deneyimlerden yola çıkıyormuş. Uzmanların da doğruladığı kolik bebekler ve ev aletlerinin sesleri arasındaki bu tesadüfi pozitif ilişki deneyimlerinden hareket eden Profilo, bebeklerin de favorisi olan kendi ürünü çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi, mikrodalga fırın gibi ev aletlerinin çalışırken çıkardığı seslerin profesyonel stüdyoda hazırlanmış kayıtlarından oluşan bir albüm hazırlamış.

Peki Nedir Bu Ninni Makinesi?

Profilo Ninni Makinesi ‘Beyaz gürültü’ olarak tanımlanan çeşitli gürültü, uğultu, su sesi gibi karışık seslerin bebeğin ağlama ataklarını durdurabileceğinin gözlemlenmesi sonucu Profilo ürünleri ile geliştirilmiş. Ninni makinesi ka-080220165-12projesinin aplikasyona dönüştürülerek daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan Profilo Dayanıklı Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Burcu Seçkin özellikle ilk defa bebek sahibi olan annelerin doğum sonrası daha çok desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek Profilo Ninni Makinesi APP’ini sadece kolik sendromuyla baş etmek için değil çocukların ilerleyen yaşlarında da tüm annelere uyku aşamasında yardımcı olmak için geliştirdiklerini de söylüyor. Seçkin “Uygulama içinde hem kolik bebekleri rahatlacak seslere yer veriliyor hem de bebekleri rahatlatan melodiler ve ninniler yer alıyor. Bu sayede sadece kolik bebek anneleri değil, çocuğunu rahatlatıcı ezgilerle uyutmak isteyen annelere de sesleniyoruz.” diyor.

Uygulamayı daha yakından tanımak  amacıyla Profilo Dayanıklı Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Burcu Seçkin ev sahipliği ile 7 Aralık Perşembe günü Kolektif House – Maslak’ta güzel bir etkinliğe davet edildik. Güne nefis bir açık büfe kahvaltıyla başladık ve Gazeteci,  Blogger Özge Lokmanhekim ve Uzman Klinik Psikolog Burcu Gencer’in katılımıyla “Çocuklarda Uyku ve Davranış Gelişimi” konulu bir sohbet gerçekleştirdik.

Özge Lokmanhekim’in bir anne olarak kendi deneyimlerini paylaştığı sohbette Burcu Gencer de bebeklerdeki uykuka-08022016-09 sorununun temelini ve anne kaygılarının bebeklerin uyku düzenine ve davranış gelişimine olan etkisini anlattı. Burcu Hanım oğlunun kolik ve uykusuzluk yaşadığını anlatırken; uygulama içinde hem kolik bebekleri rahatlacak seslerin hem de bebekleri rahatlatan melodiler ve ninnilerin de yer aldığını aktardı.

Annelere büyük fayda sağlayacak bilgiler veren Burcu Gencer, “Bebekler yaşamlarının ilk 6 ayını yeni tanıştıkları dünyaya adapte olmaya çalışmakla geçirirler. Uyumayı öğrenmek de bu adaptasyon sürecinin büyük bir parçasıdır. Kendi kaynaklarıyla uyumayı öğrenene kadar her bebeğin desteğe ihtiyacı vardır. İlk aylarda bebekleri en rahat sakinleştiren anne karnından aşina oldukları hareketler ve sesler olur.” diyerek Ninni Makinesi Aplikasyonu’nda yer alan seslerin bebekler üzerindeki olumlu etkisine de dikkat çekti.

Buluşmada hepimize özenle seçilmiş hediyelerden oluşan bir de paket hediye edildi. Özellikle mini hoparlöre bayıldım! Tüm lansman a’dan z’ye özenle hazırlanmıştı. İlgi, alakaları ve kalite organizasyon daveti için tekrar teşekkürler. Biz de bu sayede Kadıköy Anneleri’ne çok faydalı bir uygulamayı tanıtma fırsatı elde etmiş olduk. Ha bir de deyinmeden geçemeyeceğim, uzun zamandır sosyal medya üzerinden flörtleştiğim ve memleketlim(Çanlı) olan Sevgili Yeşim Mutlu ile de yüz yüze tanışma fırsatı buldum, buna da ayrıca sevindim 🙂 Bir de fuarcılık kariyerimin ilk yıllarından tanıştığım şimdilerde Mother&Baby dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nalan Elmas Özbek ile yıllar sonra bu vesileyle karşılaşmak çok iyi geldi. Eskilerden bahsettik, güzel bir tesadüf oldu 🙂 Tabi yine bir Kadıköy Annesi Şehrin Çocuk Hali’nin Kurucusu ve de soyadaşım Sevgili Özle Altınok Lokmanhekim ile ilk tanışmamı da es geçmeyeyim. Oturumu gerçekten keyifli bir şekilde modere etti. Internet Anneleri kurucusu Sevgili Nihan ile de yine ilk tanışmamızdı.

Nasıl Dinleyebiliriz?

ka-08022016-10İnternet üzerinden her an her yerden ulaşılabilen ve “Ninni Makinesi”  adı verilen albüm, proje kapsamında oluşturulan www.profiloninnimakinesi.com  web sitesinden yayınlanıyor.

Hem Android hem de İOS cihazlardan ücretsiz olarak yüklenebilen Profilo Ninni Makinesi Aplikasyonu, sadece Profilo’nun çamaşır makinesi, şarjlı el süpürgesi, elektrikli süpürge, kurutma makinesi, mikrodalga fırın ve saç kurutma makinesinden derlenen sesleri değil bunlara ek olarak özel seçilmiş ninniler ve rahatlatıcı melodileri de içeriyor. Böylece anneler, nerede olurlarsa olsunlar, telefon ya da tabletlerindeki Profilo Ninni Makinesi Aplikasyonu sayesinde hem bebeklerinin kolik sendromuyla baş edebiliyor hem de ninni ve rahatlatıcı melodiler ile bebeklerini kolayca uyutuyorlar.

Aplikasyonda 3 uygulama var. Profilo Ev Aletleri kullanılarak elde edilen ve çoğunlukla kolik bebeklerika-08022016-03 rahatlatıp uyumasına yardımca olan ‘beyaz sesler ‘, yine onları rahatlatan ve uykuya dalmayı kolaylaştıran ‘melodiler’ ve son olarak da hepimizin çocukluğundan beri bildiği ‘ninniler’.

Anne babaların telefonlarından hızlıca ulaşabilecekleri ve gecenin bir saatinde kurutma makinesi ya da çamaşır makinesi çalıştırmadan bu sorunu kolayca çözebilecekleri aplikasyonda, sesin dozunu ayarlamak, tekrar tekrar dinleyebilmek, hem beyaz sesleri hem melodileri seçmek mümkün.

Bu uygulama, annelerin ilgisini çekecek, kolik bebek sahibi annelerin yalnız ve çaresiz hissetmelerini azaltacak ve onlara yol gösterecek bilgiler de içeriyor. Bu bilgileri derlerken tanınmış Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’ın deneyim ve birikiminden yararlanmışlar. Kendisinin “kolik bebek sendromu” ile sitede yer alan yazıları ise şöyle:

Kolik Bebek Sendromu nedir?

ka-08022016-04Kolik sendromu, oluşan gazın bebeğin henüz olgunlaşmamış sindirim sisteminden geçerken aşırı kasılma yapmasına bağlı olarak karın kaslarının sertleşmesi sonucu meydana gelmektedir. Bir diğer teoriye göre bebek doğduktan sonra vücudundaki hormonlarda meydana gelen değişiklik ağrılı bağırsak spazmlarına neden olmakta ve kolik ortaya çıkmaktadır. ‘Beyaz gürültü’ olarak tanımlanan çeşitli gürültü, uğultu, su sesi gibi karışık seslerin bebeğin ağlama ataklarını durdurabileceği gözlemlenmiştir. Ninni Makinesi uygulamasında yer alan cihazların seslerinin de 3-5 dakika dinletilmesinin de şiddetli koliği olan bebeklerde sakinleştirici etki yaptığı görülmektedir.

 “Bazı bebekler hiçbir sağlık sorunu olmadığı halde gün içinde uzun süreli veya sık ataklar şeklinde ağlama krizlerine girerler. Bu aşırı ağlama krizlerine “kolik” denir. Aslında bütün bebekler zaman zaman ağlarlar veya huzursuzlanırlar. Ancak bu davranış stili aşırı ve çok sık olursa “kolik” olarak tanımlanır. Günde üç saat, haftada en az üç gün kadar süren şiddetli ve durdurulamaz ağlama nöbetleri kolik belirtisidir. Kolik atakları genellikle ikindi vakti sırasında görülür. Bebek bacaklarını kasıp karnına çeker, ağlarken katılır gibi olur yüzü kızarır, aşırı huzursuz ve rahatsızdır.”

“Nedenleri tam bilinmiyor”

Kolik sendromunun nedenlerinin tam olarak bilinmediğini belirten Prof. Mocan, “Birçok nedene bağlı olabilir.ka-08022016-05 Bunlardan biri oluşan gazın bebeğin henüz olgunlaşmamış sindirim sisteminden geçerken aşırı kasılma yapmasına bağlı olarak karın kaslarının sertleşmesidir. Diger teoriye göre bebek doğduktan sonra vücudundaki hormonlarda değişiklik ağrılı barsak spazmlarına neden olur ve kolik ortaya çıkar. Evde sigara içilmesi, annenin aşırı gergin olması, gebelik sırasında stres, kolik nedeni olabilir. İnek sütü alerjisi, laktozu hazmedememe, annenin baharatlı gaz yapıcı yiyecekler tüketmesi, mide reflüsü de kolik nedenleri arasında sayılmaktadır” dedi.

“Anneler sinirlenirse kolik atağı uzayabilir”

Annelerin sinirli olduğu zamanlarda kolik ataklarının ortaya çıktığına ilişkin tartışmalar olduğunu aktaran Prof. Mocan, kolik atağı başlayan bebeğini uzun süre uğraşmasına rağmen susturamayan annelerin giderek daha çok sinirlenip ve gerildiğinde kolik atağının uzayıp şiddetlenebildiğini söyledi. Bu durumun annelerin kendisini kötü ve hissetmesine neden olabildiğini ifade eden Prof. Mocan, bu durumla başa çıkmak için yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi:

“Beyaz gürültü ağlama ataklarını durdurabilir”

ka-08022016-07“Öncelikle sakin olmalı, bebeğini emzirmeli, altını temizlemeli, gazını çıkarmalı, ağlama devam ediyorsa bebeğini kucağına alıp sırtını sıvazlayarak dolaşmalı, bebeği çok yavaş olarak sallamalı, ninni veya şarkı söylemeli, bebek durmazsa sıcak bir suda banyo yaptırmalıdır. Bebeğin ağlaması bu yöntemlerle durmazsa araba ile dolaştırılabilir. Kolikli bebeklere simetikon iceren damlalar önerilmiş, probiyotikli damlalar verilmiş hiçbir metot tamamıyla etkin olmamıştır. İlginç olarak “beyaz gürültü” olarak tanımlanan çeşitli gürültü, uğultu, su sesi gibi karışık seslerin bebeğin ağlama ataklarını durdurabileceği gözlenmiştir. Muhtemelen bu karışık sesler bebeğin anne karnındayken işittiği sesleri andırmakta ve ona güven verip sakinleştirmektedir.”

“Bazen örneğin fön makinesi sesi gibi, elektrik süpürgesi sesi gibi ev aletlerinin seslerinin 3-5 dakika dinletilmesinin şiddetli koliği olan bebeklerde sakinleştirici etki yapabilir.”

Umarız ihtiyacı olan annelere bu bilgi ulaşır ve böylece birkaç uykusuz geceyi engellemeye aracı olabiliriz 🙂

Annelere ve tabi babalara faydalı bu tür bilgileri paylaşmaya devam ediyor olacağız!

Sevgiyle kalın.

Aslı Altınok Erdal

Uygulamanın kısa tanıtımı için videoyu izleyebilirsiniz;

https://www.youtube.com/watch?v=eqizWIPC9Zg

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar

2 YORUMLAR

  1. Fisfis kayikci ninnisi icinde “annem beni doverse” ifadesinin gecmesi hic ama hic hos degil.. Daha bebekken siddet mi asiliyoruz cocuklara? Niye dovsun annesi yahu! Bunun disinda cok guzel bir uygulama olmus gercekten cok sevdik. Yalniz bahsettigim ninni cikinca resmen irkiliyorum ve hemen degistiriyorum. Anneler lutfen bebeginizin bilincaltini bu tur ifadelerle doldurmayin!

    • Merhaba, yorumunuz için teşekkürler. Kesinlikle dediğinize katılıyoruz. Hatta şunlar da var; “Yağ satarım bal satarım ustam -ölmüş- ben satarım”, “Ben bebeğimi çok severim şekerle(?) beslerim”, eskiler çocuk psikolojisini pek bilmiyormuş anlaşılan, yaşanmışlıklardan ninniler türetmişler ama biz bunları kelime değişikliği ile modifiye yapabiliriz 🙂

Yoruma kapalı.