Acıkmadım Ki!

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,

Yaz tatilinin ardından yine birlikteyiz. Umarım gönlünüzce bir yaz geçirmişsinizdir. Biz geçen yaz da olduğu ka-06092016 (1)gibi bu yaz da İstanbul’daydık. Hatta Kadıköy İlçe sınırlarından ve hatta Moda’dan çıkmadık. Açıkçası sıkıntılı bir yaz yaşadık. 31 Mayıs’ta 14 yıllık kedim, oğlum, canım, göz bebeğim bir tanecik güzel kedim Patim, böbrek yetmezliği sebebiyle aramızdan ayrıldı. Sizin de yazılarımdan özellikle de 17 Şubat Kediler Günü şerefine yazdığım yazımdan tanıyacağınız canım kedim artık bahçemizde uyuyor. Aynı tarihlerde bizimle yaşayan kayın validem yoğun bakıma kaldırıldı. Pati’yi kaybettiğimiz günün ertesi günü eve geri döndüğünde ise artık eskisi gibi değildi. Gün ve gün yaşam becerileri azaldı ve 26 Ağustos akşamı da onu uğurladık. Tüm bunlar, bakıcı değişimleri, zaman zaman bizim tutumlarımız ve tabii 2 yaşın gelişimsel özellikleri nedeniyle İdacığım biraz hırçındı. Biz de her zaman yaptığımız gibi kitaplara sığındık. Kitaplar hepimize çok iyi geldi. Babaannesini Edremit’e uğurladığımızda uçakta kitap en iyi arkadaşımız oldu. Ya da en kriz anlarında “İda, kitap saati yapalım mı?” dediğimde sakinleşti. Dolayısıyla yaz sonrası üçüncü dönemimize yine elimiz, kolumuz kitaplarla dolu olarak döndük. Hepsini tek tek sizinle paylaşacağımız için çok heyecanlıyız.

Ne derler bilirsiniz, sıkıntıların ardından güneş doğar. Umarım bizim için de öyle olacak ve huzurlu bir sonbahar geçireceğiz. Aslında sadece huzur değil coşku da lazım değil mi? Kendi kendimi şimdi yazmayayım diye öğütlemiştim ama dayanamayıp yazıyorum. Yazın sıkıntıların dışında tabii ki de doya doya oğlumla olma ve yazma fırsatı buldum. Ve… Önümüzdeki aylarda iki yeni çocuk kitabım çıkıyor. Hem de tam bizimkilerin yaş grubuna uygun. “Aslan’ın Doğum Günü” nü ve “Park Canavarı”nı sizlerle paylaşmak için ve tabii elime almak için sabırsızlanıyorum.

ka-02092016-01Çoğunuzun şiddetli veya hafif 2 yaşın gelişim özelliklerinin dönütlerini yaşadığını biliyorum. Bu nedenle size önce İlk Kitaplığım raflarından bazı kitapları tekrar hatırlatıp daha sonra da yeni bir kitap tanıtacağım. 2 yaş döneminde uyku sorunu yaşayan bebekler/çocuklar için “Uyku Ağacı”, “Koyun Russell” , Küçük Vak Vak serisinden “Küçük Vak Vak Uyku Zamanı” ve Büyük ile Ayı Küçük serisinden “Uyuyamıyor musun Küçük Ayı” kitaplarını öneririm. Tuvalet eğitimindekiler için ise “Kafasına Edeni Bulmaya Çalışan Küçük Köstebeğin Hikâyesi” harika bir seçim olacaktır. İş yemeğe gelince ise size yeni bir kitaptan bahsedeceğim. Kitabımızın adı: “Acıkmadım ki!” Ödüllü yazar ve çizer Rebecca Cobb´un İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan bu kitabı bu dönemde yemek yemeği ret eden çocuklar için cuk oturacaktır. Bu kitabı daha önceden biliyordum parkta Max’ın annesi Sevgili Esra’ya bahsettiğimde “biz de var size ödünç verelim mi?” dedi ve ertesi gün getirdi. İda kitabı o kadar çok sevdi ki biz de Max’a yenisini aldık. Kitap bizim oldu 🙂

Kitapta öğle yemeğini yemek istemeyen, oyunundan alıkonularak yemek masasına zorla oturtulanka-07092016 (1) küçük kızın yanına timsah, kurt ve ayı gelir ve her biri büyük bir iştahla onun yemek istemediklerini midelerine indirir. Küçük kız şaşkındır. Bu hayvanların insanlara saldıracağını düşünürken onlar masadaki yiyecekleri yemeyi tercih etmiştir. Kızın annesi ise kızının tüm yemeği silip süpürdüğünü düşünerek sevinir. Timsah, kurt ve ayı vedalaşıp giderler. Küçük kız da oyununa geri döner. Saatlerce kitabın başında olduğu gibi boya yapar ve kâğıt keser. Akşam yemeği saati geldiğinde ise karnı guruldamaya başlar ve masaya koşar. Bütün yemeklerini bitirir ve kimseye vermez.

Bu çocuk kitabı da aslında diğer kitaplar gibi çocuktan çok bize bir şey anlatıyor: “Yedirmek için zorlama, acıkınca zaten yiyecek. Bunun için çocuğunla çatışma!” Ah biz anneler. En başta da ben… Yemedi diye neler yaparız çocuklarımıza!

ka-07092016 (2)Kitabın çizimlerine gelince son derece özgün ve ustaca olduğunu söylemeliyim. Kitabın başındaki küçük kızın resim yaptığı sayfaya dikkatlice bakarsanız kâğıtlardaki çizimlerde timsah, ayı ve kurdu görebilirsiniz. Bu ipucu size bir sonraki adımı çok güzel sezdiriyor ve öyküye hazırlıyor. Bu üç hayvan yani timsah, ayı ve kurt o kadar sevimli ki oğlum kendi yemeğini de onlarla paylaşmak istiyor 🙂

Kitabı almaya çarşıdaki İş Bankası Kültür Yayınları’na giderseniz. İlk Kitaplığım raflarındaki “Gofret İle Babası”, “Akıllı Tilkinin Masalı”, “Benim Babam Bir Dev”, “Cesur Fırfır”, “Çizgili”, “Korkak Kahraman” adlı kitaplara bakabilir ya da “Acıkmadım ki!” kitabının yazarının diğer iki eseri olan “Tuhaf Bir Gün” ve “Kimin Yuvası” kitaplarını edinebilirsiniz. Tüm küçük kitap kurtlarına keyifli okumalar dilerim.

Not: Yeni dönemde İlk Kitaplığım köşesinin yazıları yine ayda bir olarak ancak bu kez ayın ilk Çarşamba günü yayınlanacaktır.

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar