Kırmızı Elma

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,

Size bu yazıyı soğuk, karlı ve birazda gelip giden elektriklerden midir depresif bir ruh haliyle yazıyorum. Kişisel hayatımızdaki küçük mutluluklara tutunup umutla yazmaya, çizmeye, söylemeye, çalışmaya devam ediyoruz. Kendimiz ve hayata karşı sorumluluğumuz için bunu yapıyoruz. Aslında sorumluluktan da öte bu bizim varoluşumuz. Ama zaman zaman karamsarlığa kapılıyoruz. İşte böyle zamanlarda sanat en iyi ilaçtır. Ben de böyle düşündüm ve size bu karlı günlere uygun, içinizi ısıtacak bir kitap seçtim. İlk Kitaplığım raflarındaki Kirpi İle Kestane ile Küçük Hasır Şapka ile tanıdığınız Feridun Oral’ın “Kırmızı Elma” adlı kitabı ile karşınızdayım. 2008 yılında Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından yılın en iyi resimli öykü kitabı seçilen bu güzel kitaba gelin birlikte bakalım.

Karlı bir günde Tavşan’ın karnı acıkır ama etrafta ne bir ot ne bir çöp vardır Her şey karın altında kalmıştır. Derken bir ağacın dalında kırmızı bir elma görür. Ancak elma çok yüksek bir daldır. Zıplar, hoplar ama elmayı koparamaz. Sırasıyla Kır Faresi’nden, Tombul Tilki’den ve Koca Ayı’dan yardım ister. Hayvanlar bu sorunu çözmeye, elmaya ulaşmaya çalışırlar. Hikâyenin sonunda tabii ki de yardımlaşarak elmaya kavuşurlar. Elmaya kavuşmalarını sağlayan Tombul Tilki’nin hapşırığıdır. Çocuk kitaplarında bu hapşırma durumu çok sık kullanılır. Tombiş Balina’nın ağzından kurtulan meraklı Çizgili’yi ve mağarasındaki parti için uyandırılmayan Tombik Ayı’yı hatırlayın. İlk Kitaplığım rafında bile bu durumla ilgili hemen iki kitap geldi aklıma. Çünkü çocuklar bu sesleri çok severler. Neyse biz kitabımıza dönelim; Elmaya kavuşan Tavşan, elmayı diğer hayvanlarla paylaşır ve sonrada Koca Ayı’nın ininde birbirlerine sokulup uyurlar. Ne güzel bir paylaşma, dayanışma ve yardımlaşma öyküsü öyle değil mi? Lapa lapa yağan kar altında geçen ve insanın kalbini ısıtan bu kitabı Kadıköy Çarşı’daki Yapı Kredi Yayınları’ndan edinebilirsiniz. Kalın karton kapağın altındaki bu yalın, akıcı ve merak dolu hikâyeyi eminim siz de seveceksiniz. Biz bu sıralar bu kitabı her gün mutlaka okuyoruz, sonra da mutfağa gidip bir elma yiyoruz. Oğlum İda da, “ben elmamı kiminle paylaşacağım?” diye soruyor

Sevinci ve umudu paylaşacağımız, hayallerimizi gerçekleştireceğimiz güzel bir yıl dilerim.

Not: Tüm Kadıköy Annelerini ve tabi ki de küçük kitap kurtlarını 14 Ocak 2017 Cumartesi günü, 16.00 – 17.00 saatleri arasında Mutlu Fil Kitabevi’nde yapılacak olan “Aslan’ın Doğum Günü” adlı kitabımın Bookshower&Kokteyl’ine bekliyorum! Ayrıntıları buradan okuyabilirsiniz.

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni, Aslan’ın Doğum Günü kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar