Anne Savaşlarına Geçit Yok

Hamilelikten doğuma kadar uzanan süreçte annelerin karşısına binlerce tercih çıkıyor: hamileyken ne yemeli ne içmeli, spor yapmalı mı, doğum nasıl olmalı, nasıl emzirmeli, ne kadar emzirmeli, organik mi yoksa normal gıda mı, kumaş bez mi plastik bez mi, kanguru mu bebek arabası mı, beraber mi yoksa ayrı mı uyumalı, ücretsiz izinle doğum izni uzatılmalı mı, bakıcı mı kreş mi yoksa evde mi kalmalı… Her tercih bir şekilde anneleri birbirinden ayırıyor. İşi bırakıp evde bebeğiyle kalmayı seçen anne, kariyerini sürdürmeyi seçen anneden, emziren anne mama verenden, epiduralli doğum yapanı doğal doğum yapandan farklılaşıyor. Maalesef çoğu zaman bu farklılıklar anneler arasında bir ön yargıya, “En iyisini ben bilirim” hissine, bir çeşit yarışa dönüşebiliyor. Toplum, anneler arasına tabir-i caizse nifak tohumu ekiyor.

Amerikalı yazar Leslie Morgan Steiner’ın işlerini bırakıp evde kalmayı seçen anneler ve işlerine devam eden anneler arasında çıkan sessiz ama acımasız savaşı anlattığı kitabı Mommy Wars, 2007’de yayınlandığında çok konuşuldu. Doğum izni olmayan Amerika’da, kadının, anne olduktan sonra karşısına çıkan zorluklar, anneler arasında bir nevi savaşa dönüşüyordu. Bebeğini bırakıp kariyerine belki sevdiği için belki sadece maddi sebeplerden devam etmek zorunda kalan anneler evde bebek bakanları eleştiriyor; yine belki kendi isteğiyle belki de maddi sebeplerden evde kalanlar ise bebeklerini bıraktılar diye işe gidenleri eleştiriyordu. Sonunda olan yine annelere oluyordu. İki taraf da kendini yetersiz ve suçlu hissediyordu.

Elbette Türkiye’de de bu tip çekişmelerden, ön yargılardan ve annelerin maruz kaldığı suçluluk ve yetersizlik hislerinden bahsetmek mümkün. Fakat tüm bu çekişmelerin arasından yeni bir anne dayanışması sıyrılıp çıkıyor: Birbirinin tercihlerini kabul eden ve ön yargılı olmayan anneler dayanışma içinde annelik deneyimini keyifli ve pozitif bir süreç haline getiriyor.

[author title=”Irmak Ertuna Howison” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2014/06/ka_irmakhowison_foto.jpg”]Cem Reed’in annesi Irmak, 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu; 2010 yılında da New York Eyalet Üniversitesi, Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünden doktora derecesi aldı. Bir zamanlar Kadıköy’de artık ABD’de yaşayan Irmak’ın meslektaşıyla yazdığı ilk kitabı Jane Austen ve Adab-ı Muaşeret  Mart 2017’de Doğan Kitap tarafından yayınlandı. Irmak ABD’de bir sanat ve tasarım fakültesinde yazı ve felsefe dersleri veriyor. [/author]

[divider]

 **Kadıköy Anneleri’ne abone olarak, tüm yazılarımızı yayınlandığı an bildirim şeklinde alabilir ve böylece anında haberdar olabilirsiniz. Bunun için, web sitemize girdiğinizde karşınıza çıkan ufak bildirim onayı penceresinde yer alan “İzin Ver” kutucuğunu işaretlemeniz yeterli.

 

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar