İlk Bakışta Depresyon Hırkası, İkinci Bakışta Ninni

Kızımız beklediğimizin aksine ilk aylarında çok ağlayan bir bebek oldu. Doğum öncesinde etrafımızda bulunan herkes nedense hem annesi hem babası sakin yaradılışlı olunca bebeğin de sakin olacağına inanmış, bizi de bu tatlı hayale başarıyla inandırmıştı. Özellikle henüz olayın sırrına erememiş olduğumuz ve her seferinde anlamsızca “Yahu neden ağlıyor bu çocuk? Gaz olamaz, gaz olamaz…” diye kara kara düşündüğümüz ilk haftalarda çocuğu sakinleştirelim diye çeşit çeşit şaklabanlık denedik. Çok övülen bebek hamağına koyduk, kucağımıza alıp sallanan sandalyede sallandık, saç kurutma makinesiyle sakinleştirdik, kucağımızda kanguruyla evin içinde oradan oraya turladık… Bu noktada, bebeğimizi uyutmak uğruna kırılan sallanan sandalyemizle dumanlar çıkarmak suretiyle bizlere veda eden fön makinemizi de saygıyla anmak istiyorum.

Gel zaman git zaman bebek sakinleştirme çabalarımızda en çok işe yarayan şeylerden biri, beni çok şaşırtsa da, ona şarkı söylemek oldu. Korkunç bir sesim olduğu bilinciyle toplum içinde şarkı söylememeye özen gösteren, konserlerde şarkıya eşlik ederken bile ağzını oynatmakla yetinip ses çıkarmamaya çalışan bir insan olarak kucağımda bebekle salınırken onun ağzımdan dökülüveren şarkı sözlerine “ııhıhıı…” diye bir iç çekmeli son ağlamanın ardından susarak eşlik ettiği ilk günü mümkün değil unutamam. Belki de To Rome With Love’daki duş tenoru gibi ben de kucağıma bebeğimi alınca birdenbire bir divaya dönüşüyorumdur. Bunu asla bilemeyeceğiz…

Velhasıl, uyku öncesi ve sakinleştirme amacıyla kızıma söylediğim şarkılardan oluşan bir listeyi burada paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Büyük çoğunluğu 20’li, hatta 10’lu yaşlarda üst üste dinlemekten yorulmadığım, yıllar sonra ikinci bir gözle baktığımda ise bana “bundan çok iyi ninni olur yahu” dedirten bu şarkıları dinlerken başka bebeklerin de sakinleşip uyku dünyasına doğru yol alacağını umuyorum!

  1. Múm, “Green Grass Of Tunnel”
  2. Robbie Williams ft. Lily Allen, “Dream A Little Dream”
  3. Nick Cave, “Disco 2000”
  4. Donovan, “Happiness Runs”
  5. Moldy Peaches, “Anyone Else But You”
  6. Velvet Underground, “Pale Blue Eyes”
  7. Cat Power, “Sea of Love”
  8. Tindersticks, “Cherry Blossoms”
  9. The Smiths, “Asleep”

Listenin tamamını aşağıdaki oynatma listesinden izleyebilir; dilerseniz Kadıköy Anneleri YouTube sayfasından da ulaşabilirsiniz.

Siz de kendi uyku müzikleri listenizi diğer anne babalarla paylaşmak isterseniz, bilgi@kadikoyanneleri.com’a e-posta göndermeniz yeterli.

[author title=”Didem Ermiş” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2014/08/ka-didemermis.jpg”]Lale’nin annesi. 2004’te Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar programından mezun oldu, 2007-2009 arası İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. 2011 yılında o yıla kadar tüm hayatı boyunca beş defadan fazla geçmediği “karşı” tarafa taşındı; şimdi Kadıköy’den başka bir semte ev dediğini düşünemiyor. Anne olması hâlâ çok komiğine gidiyor…[/author]

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar