02-08 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

“Yaşamak” Öyle Güzel Ki…

Ebeveyn olduktan sonra pek çok özel gün, hele ki ucu çocuklara dokunuyorsa farklı bir anlam kazanıyor. İçinde çocuğun geçtiği her bir kamu spotu, haber, ya da fotoğraf, günlük koşuşturmamızın içinde belki de insani yanımızın ortaya çıkmasına olanak veriyor. LÖSEV’in reklamlarında kullandığı dünyalar güzeli kızın yüzüne aşinayız hepimiz yıllardır, ancak itiraf etmeye çekinsek de önceden bu kadar etkilenmiyorduk hüzünlü bakışlarından. Şimdi her şey çok farklı…Ya içinde bebek ya da çocuk görseli geçerse diye haber okumaya çekinir olduk…Ama korkularımız bizi onlarla ilgili konularda paylaşım ve bilgilendirme yapmaktan da alıkoymamalı! İnsanları lösemi hastalığına karşı bilinçlendirmek, tedavisi için erken teşhisin önemini vurgulamak ve lösemili çocuklarımıza doğru yaklaşımları öğretmek için 2 – 8 Kasım tarihlerini içine alan hafta Lösemili Çocuklar Haftası olarak düzenlenmiş. Hafta süresince okullarda yapılacak etkinliklerle öğrencilerin bu konuda bilinçlenmesi amaçlanmış. Biz de “Kadıköy Anneleri” olarak aşağıdaki derleme bilgilerle bu bilince bir nebze olsa katkıda bulunmak istedik.

Lösemi Nedir?

Kan kanseri, kan ve kemik iliği dokusunda bulunan kan yapımından sorumlu, hücrelerin kanserleşmeleri sonucunda ortaya çıkan bir tür kan hastalığıdır. Diğer adı lösemidir.

Lösemi Bulaşıcı Mıdır?

Lösemili çocuklar etraflarındaki insanlardan, havadan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar. Kesinlikle bulaşıcı değildir!

Tedavisi Var Mıdır?

Kemoterapi dediğimiz ilaçlarla tedavi yöntemi ile büyük ortanda iyileşme sağlanmaktadır. Eğer ilaçla tedavide yeterli başarı sağlanamaz ise löseminin bir diğer tedavi yöntemi de kemik iliği naklidir.

Çocuklarda Lösemi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  •         İştahsızlık
  •         Kansızlık
  •         Zayıflama
  •         Bacaklarda kemik ağrıları
  •         Cilt altında kanamalar ( kırmızı noktalar ve morarmalar)
  •         Burun ve diş eti kanamaları
  •         Ateş

Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir.

Lösemi Hangi Yaşta Görülür?

Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır.

[divider]

LÖSEV

Türkiye’de lösemili çocuklarla ilgilenen LÖSEV; lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmek gibi önemli görevleri üstlenmiştir. Türkiye’de her yıl 16 yaş altı 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası ortaya çıkmakta, bu durum bazen dar bütçeli ailelerde ebeveyni, lösemili çocuk ile diğer çocuklar arasında seçim yapmaya kadar zorlamakta. Bu sebeple vakıf, gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, gelir elde etmenin yan sıra, lösemi hastalığını tanıtmayı, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmayı ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmeyi amaçlamakta.

ka-04112015-01Uygulanan tedavinin olumlu sonuç verebilmesi için çocukların steril ortamda olmaları gerekmektedir. Ayrıca tedavinin belli aşamaları tamamen hastane ortamında gerçekleşmekte. Fakat bu uzun süreç, lösemili çocuklarımızın okul ortamından ayrı kalmalarına ve eğitimlerinin aksamasına sebep olmaktadır. Çocukların eğitimlerinin yaşıtlarıyla aynı seviyeye ulaşabilmesi için LÖSEV kendi bünyesinde resim, müzik, ingilizce, bilgisayar, drama, kültür-sanat ve Türkçe dersleri vermekte. Bunun için LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR OKULU kurulmuş olup, bugün itibariyle okulda 5-6 yaş anasınıfı, 6-12 yaş ilköğretim, 12-18 yaş ortaöğretim olmak üzere 100’ü aşkın öğrenciye ders vermekte. Çocukların sosyal-kültürel gelişmelerine katkıda bulunmak için tiyatro, sinema, gezi gibi etkinlikler sürdürülmekte. Sonuç olarak ailelere maddi ve manevi destek olmakta, onların psikolojik sorunlarına eğilmekte. Hastaların hastanede tedavi gördükleri ortamların iyileştirilmesine, hastane masrafları ve ilaç giderlerinin karşılanmasına yardımcı olmakta. Gerektiğinde hastaların yurt içi ve yurt dışı tetkiklerini de yaptıran LÖSEV, bunun yanı sıra aynı amacı taşıyan ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak destek sağlamayı amaçlamaktadır.

“Güneşli Yarınları Görebilmem İçin Bir Tuğla Da Siz Koyun” sloganıyla küçük büyük her türlü bağışı kabul eden LÖSEV’in Türkiye’nin en donanımlı Onkoloji Hastanesi’ni de içinde barındıran LÖSEV KENT için 10 TL değerinde 1 sms gönderimini hemen şimdi yapabilir ya da bir duvar örmek istiyorum derseniz doğrudan buradan bağış da yapabilirsiniz.

1 tuğla=1 sms=10 TL

Ayrıca doğum günü, evlilik yıl dönümü, düğün gibi özel günleriniz için de bir çocuğa umut olabilirsiniz. Böylece sevdiklerinize en güzel hediyeyi, bir çocuğu hayata bağlayarak verebilirsiniz…

[author title=”Aslı Altınok Erdal” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2016/05/ka_asli_foto.jpg”]1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı(Nam-ı diğer “Muhtar Anne”), 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupagete İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektöründe 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri’ni kurdu. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık sektöründe pazarlama işi, Kadıköy Anneleri, İFSAK bünyesindeki 4 Mevsim Büyükada, Şiirden Fotoğrafa İstanbul, Yansıyan Kadınlar belgesel fotoğrafçılık projeleri ve aile hayatı dörtgeninde hayatta kalma mücadelesi veriyor.[/author]

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar