24 Kasım Öğretmenler Günü; Çocuktan Öğretmenine Orijinal Hediye Alternatifleri

Öğretmen demek, insana bilgi öğreten değil, içindeki cevheri keşfeden, işleyen, öğrenmeyi öğreten kişi demek bize göre. Bir harf öğretiyorsun, nerede kullanacağını anlatıyorsun, nasıl kullanacağını ekliyorsun mesela… Aslında hepimizin içinde bir öğretmen var, asıl iş o öğretmeni bulabilmek ve sürekli kullanabilmek. Ancak insanoğlunun öğrenme ve öğretme sözkonusu olduğunda kaderi başka türlü yazılmış. Adem babadan günümüze bilenler bilmeyenlere bildiklerini aktarmış, bilmediklerini öğretmiş. İlk öğretmen kim, Adem mi yoksa Havva mı? Yoksa külli aklın temsilcisi olduğu söylenen Cebrail mi? Öğretmenlik buradan gelmiş en basit anlatımıyla. Ancak içerideki öğretmeni ilk keşfeden kim olmuş, meraktayız.

Bir de başöğretmen var; Mustafa Kemal Atatürk. Eline tebeşiri alıp bir ulusa ABC öğreten lider. Üniversitede ders anlatan, matematik kitabı yazan, üçgenin, dikdörtgenin isim babası olan baş öğretmen. 24 Kasım Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1928 yılında Millet Mektepleri Başöğretmenliğininin kabul edildiği gün. Bu tarihten sonra 1981 yılında yani Atamızın doğumunun 100. yılında çıkartılan bir yasa ile 24 Kasım Türkiye’de Öğretmenler günü olarak kutlanıyor. 1992 yılında resmi gazetede ilan edilen bir yönetmelikle de bu kutlama şekle bağlanmış. Peki bizim için çok önemli olan 24 Kasım’da Türkiye’de Öğretmenler Günü kutlanıyor da Dünya‘da bugün ne zaman kutlanıyor? Çünkü gördüğümüz kadarı ile bir çok ülkede bu kutlamalara rastlayabiliyoruz.

İşte merak ettiğimiz bu konuda bir araştırma yaptık; 5 Ekim 1966 da Paris’te gerçekleşen Öğretmenler Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı sonunda Unesco ile İLO tarafından Öğretmenler Statüsü oy birliği ile kabul edilmiş. İşte bu kabul edilişin yıldönümü 1994 yılında bu yana 100’ü aşkın ülkede Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Dünya ülkelerinin bir çoğu ise kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre farklı tarihlerde de Öğretmenler gününü kutluyor. Örneğin 12 arap ülkesinde öğretmenler günü 28 Şubat’ta kutlanıyor. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da evrensel eğitimin ilk savunucularından Jan Amos Comenius’un doğum tarihi olan 28 Mart, Hindistan’da Devlet Başkanı ve öğretmen Dr. Sarvepolli Radhakrishan’in doğum günü olan 5 Eylül, Peru’da bağımsızlıklarını kazandıkları 6 Temmuz, Malezya’da 16 Mayıs, Avusturalya’da 5 Ekim okullar tatil olduğu için Ekim ayının son cuması ve bunun gibi farklı tarihlerde öğretmenler günü kutlanıyor. Görüldüğü gibi dünya ülkeleri de senede bir gün de olsa yaşamımızda çok büyük bir yeri olan ve artık bir meslek mensubu gibi değil ailemizden biri gibi gördüğümüz bu çok önemli kişileri hatırlıyor ve kutluyor.

Bebeklerimiz de birgün büyüyecek ve umarız şanslarına en güzeli en bilgili, en sabırlı, en yetkin öğretmenlerle karşılaşacaklar. Şimdiden hayatlarına öğretmenlerin girmeye başlamış olduğu miniklerimiz için ise, üzerlerinde emekleri olan kıymetli insanlara sevgi ve minnettarlıklarını gösterebileceği bu özel günü daha da özel ve öğretmenlerinin hatıralarında kalıcı hale getirebilecekleri orijinal hediye alternatiflerini sıralıyoruz:

  • Çiçek: En güzel hediyedir çiçek. Çocukların da öğretmenlerin de ellerine çok yakışır. Bir demet çiçek öğretmene sevgiyi göstermenin en naif yollarından biridir.
  • Çikolata: Çocuğunuzla birlikte mutfakta öğretmeni için yapabileceği muhteşem bir tarif veriyoruz. Marshmallovlu Kalpli Çikolatalar!
  • Resim: Öğretmenin çocuklar için anlattığı masal-hikaye kahramanlarından birini resmedip okula götürmesi öğretmeni için son derece sevindirici olacaktır.
  • Mektup: Çocuğunuz okuma yazmayı biliyorsa kendi el yazısı ile, eğer henüz bilmiyorsa onun dilinden öğretmenine duygularını anlatacağı bir mektup anılardan asla silinmeyecektir. Ve buna biraz el emeği, biraz da farklılık katmak istiyorsanız mektuptan zarf yapımı burada!
  • Hediye Sepeti: Bir hediye sepeti hazırlayabilir, içerisine dolma kalem, küçük cup cake’ler, çikolata, el yapımı reçel kavanozları, not defteri gibi hem göze hitap eden hem de ihtiyaca yönelik materyaller koyabilirsiniz.

Bütün hediyelerin yanında en güzeli kucak dolusu bir sarılma ve öğretmene söylenen sevgi sözcükleridir. 1924 yılında öğretmenlerin geleceğin mimarı olduğunu gören ve bunu Öğretmenler Birliği Kongresi Üyelerine hitaben dile getiren Atatürk’ün şu sözleri ile tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyoruz…

“Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır…”

“Cumhuriyet sizden “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” nesiller ister…”

25.081924, Öğretmenler Birliği Kongresi üyelerine

[author title=”Aslı Altınok Erdal” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2016/05/ka_asli_foto.jpg”]1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı(Nam-ı diğer “Muhtar Anne”), 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupagete İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektöründe 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri’ni kurdu. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık sektöründe pazarlama işi, Kadıköy Anneleri, İFSAK bünyesindeki 4 Mevsim Büyükada, Şiirden Fotoğrafa İstanbul, Yansıyan Kadınlar belgesel fotoğrafçılık projeleri ve aile hayatı dörtgeninde hayatta kalma mücadelesi veriyor.[/author]

Kaynak : 1 2 3

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar