Dr. Serpil Poyraz ile “Tots&More” Üzerine…

ka-06-07-2015-01O bir girişimci anne, O bir 0-2 yaş arası organik bebek ürünleri ve Litvanya’dan sertifikalı %100 Baltik Kehribarı (Amber) satan  Tots&More markası kurucu ortağı, O bir öğretim görevlisi, O bir Doktor… Serpil ile Müzisyen Anne’nin kurucusu olduğu Moms Night Out Tr’nin Ocak ayı 1. Yıl Özel Pijama Partisi’nde Kids Music Class’ta tanışmıştık. Ardından gönderdiği nazik hediyesi iş yerime nefis özenli bir paket içerisinde ulaştı. Böylece oğlum Rüzgar da bir #totsandmorebebeği oldu. Arı rengi kehribar diş kolyesinin yanındaki notta; “Şifa getirsin kolyen sana, kolayca çıkar dişlerini, hep böyle kesintisiz uykulara devam et” diyordu. Ne zamandır almayı düşündüğüm kehribar diş  kolyesini deneme fırsatı buldum. Paketin içerisinde kolyenin yapıldığı malzemenin içeriğinden sertifikasına kadar tüm bilgiler mevcut. Üstelik rengi de erkek bebeklere uygun. Şimdiye kadar olumlu-olumsuz pek çok yorum okuduğum kehribar bebek diş kolyesini denemek ve deneyimlerimi  paylaşmak için sabırsızlanıyordum. İzlenimlerim şöyle; mama önlüğü ya da şapka bile taktırmayan oğlum kolyenin hafifliği ve kısalığından (32 cm tam boynuna göre ama taktığımda bana bile oluyor) fark etmedi bile. Ayrıca her boncuk arası düğümlü bir şekilde ipek karışımlı bir ipliğe, tamamen el işçiliği ile dizilmiş ve oldukça sağlam. Serpil, gece uykularında çıkartılmasını, istenirse ayak bileğine takılabileceğini, ancak bunun çok şart olmadığını, tamamen gündüz kullanım ile de kolyenin etkisi göstereceğini belirtti. Rüzgarka-06-07-2015-03 uyanınca hemen kolyesini takmak istiyor, öyle alıştı anlayacağınız 🙂 4 küçük azıyı aynı anda çıkardı, sadece 2 gece ağrılı geçti, toplam 13 dişi çıktı ve ateş, ishal, kusma gibi belirtiler olmadı. Plasebo etkisi diyenler için bile bence aksesuar olarak dahi çok şık bir kolye. Her türlü denemeye değer! Çok teşekkürler Serpilciğim, dediğim gibi; geçmiş hayatındaki ruh kırıntılarına rastlıyor insan her yaşında… O gece de bunlardan birisi oldu. Kadıköy Anneleri’ne özel Türkiye’nin hem sertifikalı hem de laboratuvar onaylı ilk ve tek kehribar bebek diş kolyesi sürpriz hediye çekilişi detayları için lütfen röportajımızı sonuna kadar okuyunuz.

K.A. Serpilciğim, öncelikle Kadıköy Anneleri’ne zaman ayırıp röportaj teklifimizi kabul ettiğin  için çok teşekkürler. Tots&More markan, kehribar bebek diş kolyesi ve seninle ilgili bilgiye pek çok kanaldan ulaşmak mümkün ancak merak edenler bir de buradan okusunlar istedik. Dr. Serpil Poyraz tek cümleyle kendisini özetlemek istese bir anne, bir kadın, bir eğitmen ve bir girişimci olarak nasıl biridir?

S.P. Merhaba Aslıcığım, öncelikle bana Tots&More’u anlatma fırsatı verdiğin için çok teşekkür ederim. ka-06-07-2015-10Herkes kendini iyi özellikleri ile anlatmak ister elbette 🙂 Ben kendimi eleştirmeyi de severim, eleştirilmeyi de. Bak işte bu önemli bir özelliğim bence, her türlü eleştiriye çok açığım ve bunun daha iyiye gitmek adına şart olduğunu düşünüyorum. Henüz 3 yaşımdayken iki kardeşim olduğundan, yani neredeyse doğduğumdan beri abla olduğumdan, örnek olma, her daim aklı başında olma durumu (ya da zorunluluğu ) oldu. Ancak aynı zamanda baba tarafından ilk torun da olduğumdan çok sevgi, çok ilgi gördüm, hatta “aklı başında” olmam dolayısıyla da her konuda fikrim soruldu, değer verildi; bu da bana tüm hayatıma yayılan müthiş bir özgüven verdi. Okuduğum tüm okullarda sınıfın en çalışkanıydım. Disiplin ve mükemmeliyetçilik iş hayatımda en önemli özelliğimdir. Ciddiyeti severim. Görüntüm de oldukça ciddidir, öğrencilerim ve iş hayatındaki asistanlarım biraz çekiniyor olabilir 🙂 Ancak samimiyetimi ve iyi niyetimi bilirler. Cesurum, yeni başlangıçlar gözümü korkutmaz; bu özelliğimle girişimci oldum diyebilirim. Fırsatları görür, doğru konumlanabilirim. Özel hayatımda matrak, yemeyi ve gezmeyi çok seven, alışveriş kolik, arkadaş canlısı, yargılamayı ve yargılanmayı sevmeyen, kişiliğime katkısı olmuş insanları başının üstünde ağırlayan, diğerlerini tınmayan biriyim. Çocuğun, rol model olarak ailede gördüğünü benimseyeceğini düşündüğüm için de çocuğunu şımartmaktan çekinmeyen ve kuralsız bir anneyim. Benim çocuğum kendini tehlikeye atmamak koşuluyla ne istiyorsa yapabilir. Sevgi dolu, devamlı sarılan ve öpen, vıçvıç bir anneyim. Bir de herhalde eklemek gerekecek, fazla konuşuyor olabilirim; sen birer cümle demiştin değil mi? 🙂

K.A. Hehehehe estağfurullah, sen anlat diye buradayız 😛 Organiğin hayatına giriş öyküsünden ve tabi ki kendinden de bahsedebilir misin biraz? Seni ticarete iten esas dürtü neydi? Piyasada tutunamamaktan çekinmedin mi?

ka-06-07-2015-09S.P. Tots&More’un kuruluş hikayesi, Elif’in doğumu ile başladı. Kızıma ilk 3 yıl ben bakmak istedim ve profesyonel iş hayatıma mola verdim. Ama, nerdeyse çocuk denecek yaşta çalışma hayatına atıldığım için de, sadece “çocuk bakmak” kesmedi beni. Çocuğumdan ayrılmadan ne yapabilirim sorusu hareket noktamdı. Organik bebek giysileri konusu da yine Elif sayesinde ve bebeğimi korumak içgüdüsüyle oldu. Bebeklerin aslında ilk iki yılının çok önemli olduğunu, bu süreçte vücutlarına herhangi bir kimyasalın girmemesi gerektiğinin bilgisine ve bilincine varmamla oldu. Piyasada tutunamamaktan çekinmedim, bir gün gelir de “keşke deneseydim” deme ihtimalinden daha çok çekindim. Dedim ya cesurum 🙂

K.A. E maşallah sana o zaman 🙂 Peki “Tots&More” markasının hedefi ne? Bilmeyenler için ürün gamı nasıl? “Öncü” kimliğiyle çalışmalarını sürdürürken bu gamı daha ne kadar genişletmeyi düşünüyorsun?

S.P. Hedefimiz elbette, daha çok bebeğe ulaşmak. Şu an için web sitemiz www.totsandmore.com.tr adresimizde, 0-2 yaş için organik bebek giysileri ve bunları yıkama çözümleri, %100 baltık kehribarı bebek ve yetişkin kolye ve bileklikleri, organik ve doğa dostu bakım ürünleri, doğa dostu ahşap oyuncaklar, sosyal sorumluluk kapsamında  da düşünebileceğimiz, Bengaldeş’li ev kadınlarının yaptığı organik oyuncaklar, diş kaşıma ürünleri mevcut. Bu ürünlere yepyeni ürünler eklenmesi yolunda çalışmalar hızla devam ediyor.

ka-06-07-2015-06K.A. Ürün gamı genişleyecek yani, güzel. Organik konusu sanırım rahatça kullanılacak bir kelime değil. Bunları seçerken üretiminde nelere dikkat ediyorsun? “Tots&More” kumaşları ya da ürünleri sertifikalı mı? Nerelerde üretiliyor? En önemlisi anne babaların bebek kıyafeti satın alım aşamasında mutlaka dikkat etmesi gereken noktalar varsa bunlar neler olabilir?

S.P. Bizim ürünlerimiz, doğa dostu, doğadan gelen ve organik ürünler. Yaşam felsefemiz de bu. Atıklarımıza dikkat
ediyoruz, doğal kaynakları dikkatli tüketmeye çalışıyoruz, dönüştürülmüş maddeler kullanmayı destekliyoruz. Geleceğe ve gezegenimize borcumuz olduğunun farkındayız bu yüzden de, bebek tekstili ürünlerimiz %100 organik pamuktan ve alanındaki en önemli sertifika olan GOTS sertifikasına sahip. Piyasada bugun çok bilindik bazı global markalar var ve bio cotton adı altında güya organic giysi satıyorlar. Ancak içeriklerine baktığınızda sadece %5- sadece %10 oranında kullanıyorlar. Bizim ürünlerimiz %100 organik pamuktur ve dünyanın en kaliteli organik pamuğunun üretildiği Ege bölgesi pamuğudur.

K.A. Bizim de İngiltere’den aldığımız %100 bakir pamuktan bir uyku arkadaşı vardı, açtık baktık o da meğersem “Made In Turkey” imiş, ülkemizle bu konuda gurur duyalım o zaman 🙂 Bir de her annenin dilinde şimdilerde; “İlle de organik olsun” lafı var. Organik olmayan giysiler sahiden de zararlı mı ki?

S.P. Evet! Hele ki bebeklerde. Çünkü; dünya böcek ilacı tüketiminin yaklaşık %25 I pamuk tarımında kullanılıyor ki en çok kullanılan 5 böcek ilacının kanser yaptığı kesinleşmiş durumda. Çünkü; sadece 1 tişört üretmek için gereken pamuğu büyütmede kullanılan kimyasal miktarı tişörtün oluşumunda kullanılan maddelerin 1/3’ü düzeyinde. Çünkü; bebekler terlemek suretiyle giysilerindeki zararlı kimyasalları vücutlarına alıyorlar.

K.A. İkna olmak üzereyim 🙂 Kehribara gelirsek, tam olarak nedir bu madde?  Doğada nasılka-06-07-2015-04 oluşur?

S.P.
Kehribar konusuna gelince öncelikle söylemek istediğim; Kehribar bebek diş kolyelerini, ülkemize ilk defa Tots&More getirdi. Elif, bu ülkedeki bebeklerin diş dönemlerini rahat geçiriyor olmasının da müsebbibi 🙂 Kehribar tam olarak kozalaklı ağaçların reçinesi. Ağacın gövdesinden akarken, yüzeydeki börtü böceği, canlı mikroorganizmaları içine hapsediyor ve bunlar milyonlarca yıl doğa koşullarına maruz kalarak sertleşen kehribarın içinde süksinik asit veya amber aside denen mucizeye dönüşüyor.

K.A. Yani nasıl iyileştiriyor ve hangi durumlarda kullanılması iyi geliyor? Biz bebeklerde kullanımını biliyoruz ama astımda, baş ağrısında, alerjilerde ve genel kullanımı nasıl olabilir?

S.P. Kehribar Kolyelerimiz, Baltık Kehribarından yapılmış olup, Litvanya orjinlidir. Baltık kehribarının sırrı boncukların içinde gizli. İçeriğindeki süksinik asit (ya da diğer adıyla amber asidi), asırlardır Avrupa, Uzakdoğu ve Baltık Ülkelerinde doğal bir antibiyotik olarak bilinmekte ve kullanılmakta. Kehribarın içinde doğal olarak bulunan bu asit, kehribar boncuğu 27oC sıcaklığa ulaştığında açığa çıkar. Bu tam da, kehribardan yapılmış kolye, bilezik, halhal ya da kolye ucunun tenle teması sırasında oluşan sıcaklıktır. Takılan amberin ısısı 36,6 oC’ye kadar çıkar ve doğrudan cilt ve dolaşım sistemine nüfuz eder. Bebek diş boncuğunu taktığında, vücut ısısı bir tür reçine olan amberin içindeki şifalı yağları açığa çıkarır ve bu yağlar cilt tarafından emilerek kan dolaşımına karışır. Kehribar bir taş olmadığından, sıcak ve yumuşak bir dokunuşu vardır. Hafif ve rahat bir kullanım sağlar. Avrupa’da ve Uzak Doğu’da çocuklara kehribar takmak çok eski bir gelenek. Kehribar boğaz, kulak ve mide yanmalarını, enfeksiyonları ve solunum rahatsızlıklarını azaltıcı etkisiyle bilinir. Geleneksel kehribar
ka-06-07-2015-05boncuklarından yapılan takılar diş çıkarmanın yan etkileri olan ağrı, iştahsızlık, mide bulantısı, kulak ağrısı, ateş ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların giderilmesinde doğal bir tedavidir. Tabii bir ağrı kesici olan kehribar bebeğinizi rahatlatarak onun ilaç gereksinimini azaltır. Kehribarın antiinfalmatuvar (iltihap sökücü) ve tedavi edici özellikleri klasik tıp tarafından da kabul edilmektedir ve sakinleştirici, ağrı kesici, spazm giderici, balgam söktürücü ve ateş düşürücü etkileri uzun zamandır bilinmektedir. Sadece bebekler için değil, bu özellikleri ile yetişkinlerin de imdadına yetişir. Migren, guatr, astım, bronşlarla ilgili iltihabik durumlar, sindirim sistemi rahatsızlıkları hatta romatizmaların tedavisinde de kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gerek, ağrı neredeyse kehribarın o bölgeye konması ve ağrının büyüklüğü ile orantılı büyüklükte olması gerektiğidir. Yetişkinler için de, migren, baş ağrısı, tiroid, guatr, sindirim sistemi rahatsızlıkları, alerji, bronşlarla ilgili sıkıntıları gidermede etkili olmaktadır. Ayrıca kehribarın negatif elektiriği aldığı, kullananı daha dingin ve pozitif yaptığı da bilinmektedir. Kolye veya bileklik şeklinde kullanılabilir.

K.A. Epey teknik bildi oldu 🙂 Kafası karışan aileler kehribar bebek diş kolyesi alırken en çok nelere dikkat etmeli?

S.P. Bir defa şunu belirtmek gerekiyor ki, günümüz anneleri oldukça titiz, bilinçli ve araştırmacı. Bizimka-06-07-2015-08 öncelikle annelere tavsiyemiz, bebeklerine kehribar kolye alırken muhakkak laboratuvar onayı olup olmadığını sorsunlar ve belgesini talep etsinler. Çünkü laboratuvar testi, ürünlerin gerçek kehribar olup olmadığının en tarafsız kanıtıdır. Sertifika önemli elbette ancak, sertifika adı altında herhangi bir matbaadan kolayca bastırılabilecek bir sertifika değil, laboratuvar belgesi ile desteklenmiş sertifika önemlidir. Tots&More, Kehribar Bebek Diş Kolyeleri konusunda, sertifika ile birlikte laboratuvar onayı da sunan halihazırda TEK markadır.

K.A. Evet bana 2 defa gönderdiğin kolye de sertifika yanında laboratuvar onayı kağıdı içeriyordu. Gelelim gönlü zengin Serpile’e 🙂 Denizli’de bulunan hatıra ormanına fidan dikilmesinden, LÖSEV’e yardıma, hep bir sosyal sorumluluk projelerinin içinde görüyoruz seni. E yeri geldiğinde bloggerlara ya da çekilişlerle ürün hediye ettiğini de biliyoruz. Amiyane tabirle “Kurtarıyor mu Serpilciğim?” 🙂

S.P. Her şeyi paraya endekslemek bizim işimiz değil; hayatta başka gerçekler başka lezzetler var 🙂 Şaka ancak gerçeklik payı çok fazla bu söylediğimin. Eğer çok zengin olsaydım, gerçek bir “tanrının veren eli” olurdum inan. İnsanların birçoğunun zalimliği yüzünden dünya yaşanılacak yer olmaktan çıktı. Bunca yokluğu, bunca acıyı, bunca zulmü çeken hepimizin bildiği gibi kadınlar ve çocuklar. Bir kırıntı bir şey yapabilsek ne mutlu bize.

ka-06-07-2015-07K.A. Gelelim dünyalar güzeli kızın Elif’e. Birlikte olduğunuz zamanlar neler yapıyorsunuz? Kız kıza alışveriş falan 🙂

S.P. Çok eğleniyoruz! Alışveriş merkezlerine bayılıyoruz ikimiz de. Birlikte onun dvd lerinden birini ya da bir çizgi film seyretmek, monster high bebekleriyle oynamak ya da lego yapmak çok keyifli.

K.A. Dünyaya tekrar gelseydin ne olmak ve ne yapmak isterdin?

S.P. Yine kendim olmak isterdim, çok memnunum benden. Ama kesinlikle şarkıcı olmak isterdim 🙂

K.A. Ooooooo bir istek şarkı alırız o zaman 🙂 Serpilciğim, sınırlı zamanından bize vakit ayırdığın için çok teşekkürler, seninle sohbet etmek büyük zevkti, markana bol satışlar diliyoruz… Son olarak Kadıköy Anneleri’ne söylemek, eklemek istediklerin var mı? Bize özel bir çalışman olacak mı 😛

S.P. Kadiköy Anneleri’ni seviyorum, biliyorum ki onlar da beni, çünkü sürekli davet alıyorum sizin yakadan. Sizlere özel çalışmaları her zaman yaparız elbette, bu konuyu düşünüp beraber geliştirebiliriz. Bana kendimi ve markamı anlatmama fırsat verdiğin için çok teşekkür ederim Aslı’cığım.

[author title=”Aslı Altınok Erdal” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2016/05/ka_asli_foto.jpg”]1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı(Nam-ı diğer “Muhtar Anne”), 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupagete İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektöründe 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri’ni kurdu. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık sektöründe pazarlama işi, Kadıköy Anneleri, İFSAK bünyesindeki 4 Mevsim Büyükada, Şiirden Fotoğrafa İstanbul, Yansıyan Kadınlar belgesel fotoğrafçılık projeleri ve aile hayatı dörtgeninde hayatta kalma mücadelesi veriyor.[/author]

Bu bilgilendirici röportajı instagram profilinde #KadıköyAnneleri  #totsandmore  ve #kehribarbebekdiskolyesi hashtagleriyle 9 Temmuz Perşembe gece yarısına kadar paylaşan ve Kadıköy Anneleri ile Tots&More instagram hesaplarını beğenen kişiler arasından yapılacak çekilişte 2 kişiye kehribar bebek diş kolyesi hediye edilecektir. Kazanan talihliyi sosyal medya hesaplarımızdan açıklıyor olacağız. Herkese bol şanslar!

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar