Pablosky İle Sağlıklı Ayak Gelişimi Günleri

ka-13-05-2015-biricik
Tarçın Events Anne-Çocuk Etkinliği’nden: Aylin&Aslı&Biricik

Kadıköy Anneleri olarak Biricik Dünyam‘ın davetiyle çocuklarımız için önemli bir konu olan sağlıklı ayak gelişimi ve doğru ayakkabı seçimi hakkında bilgilenmek için 1969’dan beri İspanya’nın en büyük ayakkabı üreticisi ve kırktan fazla ülkede çocuk ayakkabı modasının öncüsü olarak bilinen Pablosky’nin Akasya AVM’de yeni açılan mağazasında buluştuk. Bizi temsilen, artık özel günlerimizi fotoğraflayan Sevgili Esra Bıçakçı İnal olay yerinde bulundu ve Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Murat Öztürk’ten elzem bilgileri alıp bizim için derledi. Öncelikle bizi temsil ettiği için sonra da Biricik ve Mavinin Güncesi Aylin’e bu daveti için teşekkür ederiz. Biricik’le ve Aylin’le Tarçın Events’in Anne-Çocuk Etkinliği‘nde tanışmış ve Kadıköy’e kadar birlikte gelmiştik Gerçekten çok tatlı bir insan. Bu arada kendisi artık NLP Uzmanı ve Pozitif Düşünce ve Yaşam Koçluğu yapıyor, böyle pozitif bir insanın başkalarına da bu enerjisini iletmek istemiş olması harika bir karar. Bol şans diliyoruz!

Bildiğiniz gibi çocuk doğduktan sonra araştırılacak konuların sonu gelmiyor bir türlü. Ama bazen geleneksel olarak gelen bilgilerle her şeyi bildiğimiz sanıp bir ka-07062016sürü yanlışlarla devam edebiliyoruz. Ayak sağlığı da bu konuların başında geliyor. Hepimiz televizyonlardan ya da ananelerden öğrendiklerimizle ayakkabı seçmeye gidiyor, mağaza gidince de sağlık şöyle dursun göze en hoş gelen ayakkabıyı alıp geliyoruz. 

İspanya’nın en büyük ayakkabı üreticilerinden Pablosky, sağlıklı ayakkabı seçimi için biz anneleri Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Murat Öztürk’le buluşturdu. “İlk adım ayakkabısı diye bir şey var mı? Taban çökmesi ya da düztaban nasıl anlaşılır ve tedavi edilebilir mi? Çocuklar içe basma sorunları giderilebilir mi? Ortopedik ayakkabı bir şehir efsanesi mi? Çocuklarda parmak ucunda yürümek normal mi ve kaç yaşa kadar devam eder? Gerçekten de spor ayakkabının c şeklinde katlanabilmesi mi gerekir? gibi ayak sağlığı hakkında çokça sorulan soruları sabırla cevaplayan doktorumuzun vurguladığı bazı konular hakkındaki cevapları aşağıda bulabilirsiniz;

  • Ortopedik ayakkabı; kişiye özel ayakkabıdır. Yarı ortopedik ayakkabı diye bir şey yoktur.ka-07062016 (12) Ortopedik ayakkabı yerine anatomik ayakkabı seçilebilir.
  • Çocuklarda içe basma fizyolojiktir. 5-6 yaşına kadar devam edebilir. Bu durumda en az 6 yaşına kadar içten tabanı destekleyecek ayakkabılar tercih etmek gerekir.
  • Ayakkabı seçiminde ise 3 konu önemlidir. Birincisi ayakta oluşabilecek teri emecek özellikte olmalı, ikincisi tabanı yumuşak dokulu olmalı, üçüncüsü de iç desteği olmalıdır.
  • Ayak içe doğru yatmamalı, ayak uyumunu sağlamalıdır. Yani kısaca; iyi havalanma, doğru taban, doğru destek!
  • Çocuklarda parmak ucunda yürüme hızlı hareket etme isteğinden kaynaklanır.
  • Çocuğun yürümeye başlamasına kadar ayakkabının bir önemi yoktur. Daha sonrasında ise muhakkak iç desteği olan ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • “Büyük ayakkabı alırsak, ayak gittikçe büyür” sözü bir şehir efsanesidir.ka-07062016 (8)
  • Çocuklara mutlaka yarım numara büyük ayakkabı alınmalıdır çünkü gün için de sürekli koşturdukları için ayakta akşama kadar yarım santimetre şişme olabilir.
  • Ayakkabının sıkmaması için yarım santimetre büyük ayakkabı yeterlidir.
  • ilk 6-7 yıl ayakkabı seçimi özellikle önemlidir içe basma problemi bu yaşlara kadar olabiliyor ve yan destekleyicisi olan ayakkabılar da bu açıdan önemlidir.
  • Hareketli çocuklar ya da spor yapan çocuklar için doğru seçim esnek ve darbeyi emen taban yapısı olan ayakkabılardır.
  • Çocuğunuzun düz taban olup olmadığını anlamanız için, bir yere oturtun ve ayakları 90 derecelik açıdayken, ki parmağınızla parmak uçlarını yukarı kaldırın. Eğer tabanında kavis oluşuyorsa düz taban değildir.
  • Topuktan başlayarak tarak kemiğine doğru eğimin azaldığı ayakkabılar tercih edilmelidir.

Umarız bu bilgiler çocuğunuzun ilk 7 yılında ayakkabı seçimi ve sağlığı konusunda size yardımcı olur.

ka-07062016 (2)

ka-07062016 (1)

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar