Robinson Crusoe 389 Kitabevi 25 Yaşında!

İstanbul’un en önemli, en karakteristik ve en özgün bellek mekânlarından biri; kültür-sanatın yılmaz direnişçisi Robinson Crusoe 389 Kitabevi, geçen çeyrek asırda o kadar çok insanın hayatını zenginleştirdi ki… Duvarlar dolusu kitap, büyüleyici bir atmosferde kitapseverlerle buluşurken sadece bir kitabevi olmanın dışına çıktı. Kapısından bir kere adımınızı attığınızda, saatlerce çıkmak istemeyeceğiniz bir yaşam alanı oldu ve Robinson Crusoe 389 kitabevini, kitapseverlerin gönlünde çok özel bir yere yerleştirdi.

Robinson Crusoe 389 Kitabevi 25 Yaşında!

17 Eylül 1994’de Pera’nın en özellikli binalarından birinde, ülkenin en iyi mimarlarından Han Tümertekin’in tasarladığı mekânda hayat bulan Robinson Crusoe; adındaki 389’u işte o binanın bulunduğu 389 nolu bloktan aldı. Yirmi yıl o görkemli binada sanatsever okurlara ev sahipliği yapan kitabevi, son beş yıldır İstiklal Caddesi’nin başka bir kültür mekânı olan SALT Beyoğlu’nun içinde var olmaya devam ediyor.

[foogallery id=”8342″]

Kurulduğu günden itibaren; benim kişisel hayatımda ayrı yeri olan bu kitabevini, Kadıköy Anneleri ile ilk yazımda buluşturmak istedim. Bilenleriniz çoktur, bilmeyenlere tanıtmak istedim. Geçen yıl Duru ile Robinson Crusoe 389’da; bir çok güzel etkinliğe, yazar buluşmasına katıldık. Okulların açılması ile beraber yeni sezona hazırlanan mekânda, çocukların gelişimine destek olacak etkinlikler bu yıl da devam edecek. Siz iyisi mi şimdiden sosyal medyadan Robinson Crusoe 389 hesaplarını takibe başlayın.

Kimsenin göz hapsi olmadan rahatça kitapları inceleyebilirsiniz

Robinson Crusoe 389’un 25. yıldönümü benim için çok anlamlı… 25 yıl önce 17 Eylül’deki açılışa gidememiştim çünkü o gün ben de hayatımın aşkıyla asırlık bir yolculuğa çıkıyordu.  Evet 17 Eylül 1994, aynı zamanda bizim evlilik günümüz… Sonraki zamanlarda İstiklal Caddesi’ne her gittiğimde, uğrak mekânlarımdan biriydi Robinson Crusoe 389. Kimsenin göz hapsi olmadan rahatça kitapları inceleyebildiğim ve tasarımında huzur bulduğum bir mekân oldu. Orada olmak her zaman kendimi iyi hissettirdi bana.

Duru kızımın doğumundan sonra kitap sevgim biraz yön değiştirdi, çocuk edebiyatına sevdalandım. Kitapçı gezmek ve özel kitapları keşfetmek en büyük keyfim olmaya devam etti. Ayrıca Duru ile beraber katıldığım yazar buluşmaları ve kitap etkinliklerinin kızımın gelişimine önemli katkılar sağladığını da söylemeliyim. Bu etkinliklere en çok Robinson Crusoe 389 Kitabevi’nde katıldık. Geride bıraktığımız yaz tatilinin bitip, okulların açılmasıyla beraber kitap etkinlikleri için geriye sayım başladı.

Kadıköy Anneleri olarak önümüzdeki günlerde; belki Robinson’da bir buluşma da yapabiliriz. Giderek büyüyen bir oluşum olarak, Kadıköy sınırlarını aşmanın vaktidir bence:)

Peki bu buluşmadan önce, çocuklarınızı benim düzenleyeceğim bir atölye için Robinson Crusoe 389 Kitabevi’ne getirmeye ne dersiniz? 25. kuruluş yıldönümü anısına minik parmaklar çalışacak ve boncuklarla Robinson Crusoe 389 yazılı kitap ayraçları yapacaklar. Uzun zamandır çocuklarla yaptığım bu boncuk atölyelerinin bir çok kazanımı var. Öncelikle ince motor kas gelişimini destekliyor, renk ve sayı bilgilerini tazeliyor, çocuklar boncuklarla ve iplerle kitap ayracı yaparken eğlenmenin yanında başarma duygusu ile özgüvenleri gelişiyor. Ayrıca kendi yaptıkları kitap ayracı ile, kitap sevgilerinin pekişmesi de işin ödülü.

O zaman sizler de 21 Eylül Cumartesi günü saat 13.30’daki “25. Yıl Hatırası: Boncuklarla Kitap Ayracı” atölyesine katılmak istiyorsanız, Robinson Crusoe 389 Kitabevi’nin instagram hesabından kayıt yaptırmayı unutmayın.

“Duvarlar Boyunca Kitap” ve huzur bulduğunuz mekânlar hayatınızdan eksik olmasın, sevgiyle kalın.

Sevgiler,
Esin İrlan
@40yildabiranneolmak

Katkıda Bulunanlar

Esin İrlan
Esin İrlanhttps://kadikoyanneleri.com/category/40-yilda-bir-anne-olmak/
Duru'nun annesi Esin :) Halkla İlişkiler eğitimi ve kurumsal hayattaki iş deneyiminden sonra; içindeki yaratıcılık ve üretme isteğiyle takı tasarımında uzun soluklu bir yola çıktı. Ne istediğini ve ne istemediğini erken yaşlarda keşfederek, hayatının aşkıyla yirmi iki yaşında evlendi. On beş yıldır eşiyle beraber Beşiktaş'ta kendi takı mağazasını işletiyor. Tasarımlarını takı sevdalıları ile buluştururken, takı yapımını öğrenmek isteyenlere özel ders veriyor. Onsekiz yıl anne olmama hakkını kullanarak, kırk yaşında anne oldu. "Kaç yaşında anne olursak olalım, kırk yılda bir anne oluyoruz; keyfini çıkaralım bu yolculuğun" mottosuyla @40yildabiranneolmak sayfasını açtı. Kültür-sanat ağırlıklı etkinlikler; kendi kızı ile deneyimlerinden yola çıkarak çocuklara ve ebeveynlere faydalı olacak paylaşımlarla, hayata farklı pencereler açmak istiyor. Kitaplara olan sevgisi kızından sonra çocuk edebiyatı ile taçlanınca, okuyup sevdikleri kitapların bazılarını #duruirlankitaplığı hashtagiyle minik okurlarla paylaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar