Murat Moroğlu ile Bir Bavul Kitap Söyleşisi

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba, 21 Ocak 2015 tarihli ilk yazımızdan bu yana pek çok kitap tanıtımı yayımladık, onlarca röportaj yaptık. Bu güne kadar on dokuz kez Küçük Kitap Kurtları Buluşması düzenledik, sayısını tutamadığımız kadar çok kitap hediye ettik. Amacımız sizleri nitelikli çocuk edebiyatı yapıtlarıyla buluşturarak ve biraz olsun okuma kültürüne katkı sağlayabilmekti. Arkaya dönüp baktığımızda geçen altı yılda bu amacımıza ulaştığımızı görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak baktık ki anne ve babalar için bugüne dek tek bir buluşma düzenlemişiz. Dileyenler o buluşmanın ayrıntılarını buradan okuyabilirler. Biz gelelim 13 Şubat 2021 Cumartesi günü, saat 21.00’de yaratıcı drama öğretmeni ve yazar Murat Moroğlu ile Zoom üzerinden yapacağımız Bir Bavul Kitap Söyleşine. İşte bu özel buluşmanın ayrıntıları;

Murat Moroğlu ile Bir Bavul Kitap Söyleşisi

Murat Moroğlu, Bir Bavul Kitap başlıklı söyleşisinde “Nitelikli Çocuk Edebiyatı Nedir? Nitelikli Çocuk Kitaplarının Ölçütleri Nelerdir? “ soruların yanıtlarını arayacağımız iki saatlik bir oturum gerçekleştirecek. Oturumuyla ile ilgili bizlerle ilettiği açıklamayı sizlerle paylaşıyoruz.

Nitelikli Çocuk Edebiyatı Nedir? Nitelikli Çocuk Kitaplarının Ölçütleri Nelerdir?”

Nitelikli Çocuk kitapları, çocukların iç dünyalarındaki duygu ve düşünce sistemlerine girerek onların yaşamı sorgulamalarını sağlar. Bunun yanında duygu dünyalarında yaşam boyu oluşan “boşlukların” ele alınmasını ve onların gözden geçirilmesi fırsatını sunar. Kısacası çocuk ve yetişkin, yaşamında “nitelikli” çocuk kitaplarına yer verirse neden-sonuç ilişkisiyle başlayan gelişim süreci problem çözme becerisine kadar hatta empatik düşünme becerisi de dahil olmak üzere birçok önemli becerisini var etmeye devam eder. Nitelikli çocuk kitaplarının yazım diline verilen önem, resimlerine verilen emek yaşamın gerçeği ile birleşerek çocuğu ve yetişkini yaşama hazırlar.

Dünyada artık nitelikli çocuk edebiyatında “yardımlaşma, dayanışma, iktidarla mücadele etme, emek, aşk, dostluk, cinsellik ve ölüm” gibi yaşamın içinde olan birçok konu önemli yazarlar ve illüstratörlerce ele alınıyor. Anlamlı bir yazım dili ile birçok kişiyi etkileyebiliyor bu kitaplar. Ayrıca bireyde zaman içerisinde bir okuma kültürü ve sevgisi uyandırıyor. Çocuğun yaşama bakışını sorgulatmasına, kendisinin zayıflıklarını ya da eksiklerini bulma ve gidermeye çalışmasına olanak sağlar.

Hayal gücü, sınırlar, duvarlar, eksikliklerimiz, tamamlama mücadelemiz, emek, duygu farkındalığı, doğa ve insan ilişkileri, ölüm, bilim, özgürlük ve yaşama yönelik farkındalıkları arttırmaya yönelik gibi birçok konu nitelikli çocuk kitaplarında yerlerini alıyor. Tüm bunlarla birlikte çocukların “anlam evrenlerine” nitelikli eserlerle hitap edebilmek ve seslenebilmek öğretmenlerin de farkında olması gereken önemli bir noktadır. Bu noktada kendimizi yeniden ele almak ve değişme kapı açmak için nitelikli çocuk kitapları okumak doğru bir yaklaşımdır. Ancak tüm bunların ilk adımı olarak yetişkinlerin “Nitelikli Çocuk Edebiyatı Kitap Ölçütlerini” bilmeleri ve çocuklara okuyacakları kitapların ölçütlerini bilmeleri önemlidir. Söyleşide bu bilgileri yetişkinler tarafından fark edilmesi amaçlanmaktadır.

Murat Moroğlu’nu özelikle Eğitim Pedia’daki kitap yazılarından tanıdığınızı biliyorum. Ama buluşmaya gelmeden önce kendisini daha yakından tanımak isteyenler için işte Moroğlu’nun kısa özgeçmişi;

[foogallery id=”9738″]

Murat Moroğlu Hakkında…

1982 yılında Adana’da doğdu. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü eğitimini 2002-2006 yılları arasında gerçekleştirdi. 2003-2006 yılları arasında Çağdaş Drama Derneği’nin Yaratıcı Drama Liderliği/Eğitmenliği Programını tamamlayarak “Yaratıcı Drama Lideri/Eğitmeni” unvanını aldı. Ankara’da farklı eğitim kurumlarında (Okul öncesi), Gazi Üniversitesi Vakıf Koleji’nde (2009-2013) ve Özel Doğaç Yaratıcı Drama Liderliği/Eğitmenliği Kursu’nda (2013-2018) eğitmen olarak çalıştı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Bölümü Yaratıcı Drama Tezsiz Yüksek Lisansı programını (2017) bitirdi. 2012 yılından beridir de çeşitli internet sayfalarına “Çocuk Edebiyatı ve Yaratıcı Drama” ilişkisine yönelik yazılar yazmaktadır. Yaklaşık iki yıldır, çeşitli eğitim yerlerinde öğretmenlerle ailelerle ve çocuklarla nitelikli çocuk edebiyatı üzerine söyleşiler gerçekleştirmektedir. İstanbul Özel Fide Okulları’nda (2018-) “Yaratıcı Drama Öğretmeni” olarak çalışmaktadır. Büyük Düşler Yayınevi tarafından yayımlanan “Bana Hayallerini Anlat” ve Gergedan Yayınları tarafından okurla buluşturulan “Yola Düşmek” adlı yayımlanmış iki kitabı bulunmaktadır.

Kimler Katılabilir?

Etkinliğimiz sadece ebeveynler içindir. Bu sefer küçük kitap kurtlarımıza uyku öncesi kitaplarını okuyup onları yataklarına uğurluyoruz. Umarız bir başka sefer Murat Moroğlu’nun kitap dolu bavulunu birlikte karıştırabiliriz.

Ne Zaman?

13 Şubat 2021 Cumartesi günü, 21.00 – 23.00 saatleri arası

Nerede?

Zoom platformu üzerinden gerçekleştirilecek bu buluşmanın bağlantı bilgileri için @sofiadenizumutkumbarasi sayfasından buluşmanın bileti olan papatyayı alıp bilgi@kadikoyanneleri.com adresine e posta yollamanız gerekecektir.

Kayıt Gerekli mi?

Zoom platformu üzerinden yapacağımız bu buluşmamız için kayıt gereklidir. Daha önceki buluşmalarımızda buluşmanın öznesi olan kitabın buluşmamızın giriş bileti olduğunu söylüyorduk. Lakin elbette hiçbir buluşmamızda bunu zorunlu tutmadık. Bu kez de Sma hastası Sofia Deniz’e nefes olmak için bir papatya alacağız. @sofiadenizumutkumbarasi sayfasından alacağınız sanal papatya buluşmamızın bileti olacak. Bu bileti bilgi@kadikoyanneleri.com adresine ileten katılımcılarımıza bağlantı bilgileri iletilecek. Yüz yüze geleceğimiz güzel günlerin umuduyla hepinizi bu özel buluşmaya bekliyoruz!

Görüşmek üzere,

Sevgiler,
Hafize Güner

 

 

 

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar