Süt Kokusu

Merhaba Kadıköy’ün Güzel Anneleri; Meğer En Güzel Koku Süt Kokusuymuş diyerek doğum hikayemi sizlere geçenlerde anlatmış ve bir sonraki yazımda emzirebilmem için neler yaptığıma dair bilgilerimi paylaşacağımı söylemiştim. Mavi Badem’im bir anda 4 diş çıkarttı, e bir yandan da ilk doğumgünü olmasından sebep üç ayrı kutlama hazırlıkları derken ancak bilgisayar başına oturabildim ve gecikmeli bir yazı ile tekrar karşınızdayım. Konumuz ise EMZİRMEK! Emzirirken burnumuza gelen en güzel kokuysa süt kokusu…

Süt Kokusu

Emzirmek biz annelere bebekle beraber gelen mucizevi bir hediye diye düşünüyorum. Bir senedir kızımı emziriyorum hem de eksilmeyen, aksine artan bir tutku ile… Bazen emzirme eylemini kendim için yaptığımı bile farketmiyor değilim 🙂 “İki yaşından sonra anne sütü yararlı değil, gerek yok.” sözlerine de bu yüzden itimat edip edemeyeceğimi henüz bilemiyorum..

ka-210215-2Öncelikle emzirmek gerçekten de beyinde bitiyormuş, buna hep inanmıştım ve bu istek – arzu ile 9 ay boyunca tüm yakınlarımın başını ağrıtmıştım. Kendilerinden herkesin huzurunda özür dilemek isterim 🙂 Eşim, ablam, yakınlarım emzirmek konusunda bu kadar takıntılı olmama bazen kızıyorlardı. “Yapma Belma, eğer emziremezsen üzülürsün.” vs. diyorlardı. Bense hep aynı şeyi savunuyordum; “Emzirebilmem için çok istemem gerekli!” Emziremezsem sorun değil artık formül mamalar var problem olmaz düşüncesini ihtimaller arasına bile almamıştım hamileliğim boyunca. İşte bu yüzden de emzirebilmek için hamileliğim süresince bildiğiniz ders çalıştım. Okudum, araştırdım, notlar aldım, emziren anne arkadaşlarıma sordum sordum yine sordum ve dinledim anlayacağınız kendimi iyice bu konuda geliştirdim. Annelik sanatının icra edilmesi için çok çalışılması gerektiğini savunanlardanım. Ece ilk karnıma düştüğünden beri benim için bu böyle oldu..

Peki ben neler planladım emzirebilmek için biraz bunlardan bahsetmek isterim;

  • Bir kere “Emzirme Sanatı” isimli kitabı başucu kitabı yapmanızı şiddetle öneririm. Emzirme sanatı sayesinde ben 3T yani ‘Ten Tene Temas’ olgusunu, bebeğimin memeyi nasıl doğru kavrayabileceğini yani “emzirme pozisyonları”nı sanki bir sınava çalışır gibi notlar alarak ezberledim. Ayrıca bu kitabın yazarı olan derneği La Leche League Türkiye sanal platformlardan takibe almanızı önceririm. Tüm bu okuduklarım bana hastanede emzirebilme çabalarımda büyük bir özgüven kazandırdı. Mavi Bademimi kucağıma aldığım ilk anda sanki ilk çocuğum değilmişcesine emzirebilmek için elimden ne geliyorsa yapıyordum. Bu çabayı da bu LLL Türkiye’deki bilgileri okumam sayesinde kazandığıma emindim.
  • Bunun haricinde size bir önerim daha var. Bunu da çok sevdiğim dostum Şebnem’in nasihati sayesinde uyguladım ve iyi ki yapmışım dediğim uygulamalar arasında 🙂
  • Doğum öncesinde tüm hemşireleri tembihleyip, Ece’yi emzirmek için ilk getirecekleri anda eşim hariç tüm yakınlarımı odadan kibarca çıkartılmasını rica ettim. Bu benim için çok iyi oldu çünkü o anda kendi çekirdek aileme ihtiyacım vardı. Ece ve Hayat’ım ile beraber olmak o duygu yoğunluğunda kaybolmak hormonlarıma çok iyi geldi 🙂 Şiddetle sizlere de yapmanızı tavsiye ederim.
  • Ve tabi ki doğal yöntem hazırlıkları… Beni bilen bilir, hamile kaldığımı ilk duyduğum an itibariyle hayatımdan yapay ne varsa çıkardım. Bunun içerisinde makyaj, oje, kapalı ürün besinleri gibi şeyler de bulunuyor. Nitekim kızım bir yaşında ve yeni yeni oje sürmeye başladım 🙂 İşte bu yüzden emzirebilmek için de doğal yöntem hazırlıklarım oldu. Sizlere bunları kısaca anlatmak istiyorum;

Ayurvedic Beslenme Uzmanı Ulli Allmendiger’in Post Portum Çayı

  • 5 Yemek kaşığı çemen otu tohumu
  • 10 yemek kaşığı rezene tohumu

Bu tohumları birlikte kavuruyoruz. Kavurduğumuz tohumlardan 1 çay kaşığı alıyoruz ve 1 litre kaynamış suya katarak 5-10 dakika kadar demlenmesini bekliyoruz. Termosa koyarak bir gün içerisinde azar azar içiyoruz.

GNC Bira Mayası Tableti

Bu kilo yapmayan ve sütü arttıran tamamen organik tabletleri bana sevdiğim arkadaşım Özlem önermişti. Gerçekten de faydasını gördüm. Özellikle iyi beslenemediğim günlerde takviyesi sayesinde sütümde azalma hiç olmadı diyebilirim.

Su

Günde 3 litre şart! Bu konuda başka bir şey söylemeye gerek bile yok…

Kaynar Çayı

Mersin bölgesine ait olduğunu duyduğum süt arttıran bir diğer bir çay tarifi;

  • 60 gr. çubuk tarçın
  • 10 gr. zencefil
  • 1 kök havlıcan
  • 5 gr. yenibahar
  • 5 gr. karanfil

Bunları yıkayıp bir tülbente koyuyoruz. 3.5 litre suda kaynatıyoruz neredeyse 3 litreye düşünceye kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Kahve-kızıl bir renk alıyor. Bardağa alıp alıp içiyoruz . Dilerseniz ceviz veya fındık ile de tatlandırabilirsiniz..

Meme Bakımı İçin

  • Canım arkadaşım Arzu’dan hediye olarak gelen tamamen organik mucizevi bir yağdan bahsetmek istiyorum size. Earth Mama & Angel Baby meme bakım ve onarım kremi kesinlikle alınması gereken bir krem. İçeriği bitkisel ve lanolinsiz. shea, kakao, zeytinyağı gibi yağları barındırıyor içeriğinde ve emzirmeden önce memenizi silmenize gerek kalmıyor.
  • Yine meme bakımı için lahanaları eğer yaz bebeğiniz olacaksa derin dondurucuya atmanızı kesinlikle öneririm. Süt birikmesi ve buna bağlı damarlarda tıkanıklık olursa meme başını şişkinlikten dolayı bebeğinizin kavraması zorlaşabilir. Bu yüzden bu mucizevi sebzeyi haşlayıp buzdolabında soğutup soğuk olarak şiş memenize uygularsanız süt akışını rahatlatmış olursunuz.
  • Bir meme çatlak kremi niyetine kullanabileceğiniz doğal çözüm de ayva çekirdekleri olacak.. Ayıkladığınız ayva çekirdeklerini azıcık suda bekletin ve bu jöle kıvamına gelen doğal kremi çatlamaya yüz tutan memelerinize sürün. İşe yaradığını göreceksiniz…

Emzirme Danışmanı

Eğer emzirme ile ilgili sorunuz ve sorununuz olursa işin ehli ile görüşmenizi tavsiye ederim. Emzirme danışmanı kimdir, ne yapar ve bana nasıl yardımcı olabilir sorularınızın cevabına daha önceden Melody De Visscher Büyükkaraca ile yapmış olduğumuz röportajımızdan ulaşabilirsiniz.

Emzirme Kampı

ka-210215-3
süt kokusu

“Emzirme Kampı” da dersime iyi çalıştığım bir konuydu hamileliğimde ancak hiç ihtiyacım olmadı. Rahat bir lohusalık dönemim olduğu için sütümde herhangi bir azalma olmadı. Kadıköy Anneleri Kurucusu nam-ı diğer Muhtar Anne Aslı’nın daha önce bizlerle paylaşmış olduğu Emzirme Kampı deneyimini okumanızı önerebilirim size. En azından ihtiyaç anında neler yapmanızın gerekli olduğu hakkında bir örnek teşkil etmiş olur.

Umarım çok faydasını gördüğüm bu uygulamalar, hamile olan takipçilerimizin de işlerine yarayacaktır. Eğer sizlerin de bunlara eklemek istedikleriniz olursa yorumlara yazarak hamile adayları ile paylaşmanızı rica ederim. Bilgiler paylaşıldıkça çoğalıp işe yarar ve bu sitenin de amacı anne ve anne adaylarına paylaşımlarda bulunmaksa ne duruyoruz ? 

Herkese aşk ile, tutku ile, süt kokusu dolu bir emzirme dönemi dilerim…

Sevgilerle,

Belma Atakan

Ece‘nin annesi. 1999 Marmara Depremi’ni Yalova’da ailesi ile yaşarken geçirdikten sonra, gelen teklif ile 18 yaşında İstanbul’a taşınarak iş hayatına atıldı. Ardından Bölge Müdürlüğü ve Satış Yöneticiliği yaptı. 2010 yılında Yoga’ya gönül vererek Mey Elbi’nin ilk mezunlarından olarak 200 saatlik Yoga Alliance sertifikasına sahip oldu. 2011’de yine Mey Elbi ve Başak Kutlu Atay’dan Hamile Yogası Eğitmenliği eğitimi aldı. Ece’ye hamileliği ile 14 yıllık iş hayatına ara verdi.

Buna ek olarak #emziriyorumçünkü ve #KadıköyAnneleri hashtagleri ile bir farkındalık yaratmaya ne dersiniz? Örnek olması açısından biz kendi “çünkü”lerimizden bir kuple sıraladık;

#emziriyorumçünkü bebeğimi ve kendimi seviyorum

#emziriyorumçünkü emzirmek canıma can adamak demek

#emziriyorumçünkü Anne sütü CAN’dır

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar

10 YORUMLAR

  1. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Annelerin böyle pozitif deneyimlerini paylaşmaları diğer annelere de güç veriyor. Yalnız lahanayı ben süt üretimini azaltmak ve Mastit oluşumunu engellemek için kullanıyorum. Çok ciddi şişkinliklerde ve süt azaltılması gerektiren durumlarda kullanılmasında fayda var. İçindeki kaynatılarak veya ezilerek ortaya çıkarılan maddeler süt üretiminin azaltılmasına, soğuk kompres de kılcal damarları daraltarak süt salınımın azalmasına hatta sütün geri çekilmesine sebep oluyor. Süt Üretiminde sıkıntı yaşayan ya da tam Bebeğin ihtiyacına göre süt üreten bir annenin kullanması sıkıntı yaşamalarına sebep olabilir.

    • evet, Belma, belki lahana ne zaman kullanıması gereken ile ilgili bir cümle ekliyebilirsiniz yazınızda “meme bakımı” pek anlaşmıyabilir belki ?

      • Ahhh evet haklısınız ben neden lahana hazırlığı yaptığımı anlatmamışım… Uyarılarınız ve dikkatiniz için teşekkür ederim sizlere…

    • Merhaba Almila;

      Öncelikle beğenilerin için çok teşekkür ederim.. Umarım faydası olmuştur. Gerçekten de ne yaşadıysam hamilelik ve ilk emzirme döneminde aklımda kalanları ile aktarmak istemiştim. Lahana konusuna gelince Charlotte ve sana ayrıca teşekkür ederim konuda haklısınız o detayı atlamışım gerçekten de..

      Sevgiler;

  2. Sevgili Belma, ne güzel yazmışsınız özelikle Emzirme Sanatı kitabını beğenmenize sevindik, yazınız sayesinde birçok yeni annenin bu kitabı başucu kıtabı yapacağını ümit ediyoruz.
    Süt arttıracak ve süt üretimi destekleyen şeylerden de bahsediyorsunuz (su, bira mayası, çaylar…) Süt arttıran en etkili yol sikça memeleri boşaltmak (emzirerek, sağarak.) olduğunu vurgulamak isteriz.
    En önemlisi bebeklerimizi,saate bakmadan, işartelerini takip ederek emzirmekdir. Günümüzde birçok kadın yanliş yere süt yetersizliğinden korkar ve yeterince sütü olmasına rağmen süt arttmaya çalışır.
    Bu konuda webistemizdeki yazıyı tekrar okumak tüm emziren anneler için faydalı olabilir :
    http://lllturkiye.org/Bilgiler/Yeterince%20sut.html
    Sevgilerimizle, güle güle emzirin 🙂
    Charlotte, La Leche League Antalya
    http://www.lllturkiye.org
    http://www.facebook.com/LLLturkiye

    • Merhaba Charlotte;

      Öncelikle yazımızı beğenmenize çok sevindiğimi belirtmek isterim. Nacizane kendi yaşadığım emzirme dönemini dile getirmek istemiştim. Zorlu bir emzirme süreci yaşamadım. Eşim en büyük destekçimdi. Emzirirken örtü kullanmamı kendisi kabul etmedi. Emzirmenin doğal olduğunu savunup ve özgürce ve tadını çıkararak emzirebilmem için verdiği destek gerçekten de yadsınamaz.. Bu suretle gelen giden herkesin yanında bol bol tabiri caiz ise bebeğim gak dese emzirdim, guk dese emzirdim 🙂 Ve gerçekten de çok faydasını gördüm. Burada bahsettiğiniz benim atladığım konu başlığı için size teşekkür ederim..

      Sevgiler;

  3. ya ben hiçbişey okumadım daha doğrusu emzirmeyle ilgili hicbisey bilmiyodum zaten cevremde pek bebe olmadığı için , kendimce dogurunca default olarak direk süt olur saniyodum ki bu epey işime yaradı..!:) doğurdum sütün var mı diye sorduklarinda bile bi süre mevzuya uyanamadim…içimden hep sanki kahvelerinin yanına istiyolarmıs gibi “var ama anca bebeye yeter gardaş” diyesim geliyodu…:D bende bu kadar hazırlık ters teperdi valla zira sütün olmama ihtimalini bileydim gererdim kendimi muhtemelen…bazan sanırım hicbisey bilmemek ya da fazla kurcalamamak da halihazırda olayın dogalligi adina işe yarayabiliyor.:)

    • Ya evet tabi ki bu da bir çözüm belki ama çevremizde o kadar emziremeyen anne vardı ki benim için mümkün değildi. Sürekli anne sütünün doğal bir aşı olduğu çok önemli olduğu konusu tartışılıyordu ve 10 yıl kadar önce ablamın ilk doğumunda emzirme döneminde gözümün önünde yaşadıklarının sanıyorum ki etkisinde kalmıştım. Zira ablam da çok tecrübesizdi. İkinci çocuğunda ise kendini baya bir geliştirdi ve emzirebildi. O da bana hep bilinçli olmak ve istemek çok önemli diye öğütlediği için ben de fazlasıyla isteme olgusu oluştu 🙂 ma dediğin doğru herşey doğalıyla güzel…

  4. Ah o ana kucağı yumusaklığı ve bebeğini özleyince gelen sızılar:). eline sağlık Belma’cığım. Ben nacizane bir tecrübemi eklemek isterim. Çatlak kremleri benim oğlumun yüzünde allerji yapıp isilik dökünce, annanem “en iyi ilaç kendi sütündür” demişti ve “aman kızım lohusa günlerinde mevsim ne olursa olsun küçük bir el havlusunu göğsün üstünde tut, ılık kalmasını sağla” diye eklemişti. Bir de ben “avent breast shields” “avent göğüs kalkanlarını” aylarca kullandım. Hem sürtünmeyi engellediği için sevdim hem de erken doğum nedeni ile küçük olan oğluma her damlayı biriktirip içirdiğim için çok faydasını gördüm. Kalkanın içinde 10-20 cc süt biriktiğini görünce inanamayacaksınız:) herkese uzuuuun emzirmeler.

    • Tubicim ne güzel yazmışsın sızılar diye 🙂 O sızı hakkında gerçek yaşanmış bir hikayem var benimde 🙂 Evet meme ucunun en iyi ilaçlarından biri gerçekten de anne sütü ben de hep emzirdikten önce ve sonra anne sütü ile temizlerdim. Bu arada kalkanları ben iki gün kadar kullandım hassasiyet geçinceye kadar. Sonrasında kullanamadım çünkü benim sütlerim hiç akmıyordu ve birikme durumu yoktu. Bu yüzden aklıma gelmemiş. Paylaşmış olduğun için çok teşekkürler!!! Sevgiler…

Yoruma kapalı.