Dr. Aslıhan Onaran & Sosyolog Ceren Bebek ile Biz Platform@Moda Üzerine

Merhaba, öncelikle Biz Plaform@Moda ile röportaj yapan ilk kişi olduğum için çok mutluyum. “Bilinçli Ebeveyn & Mutlu Çocuk Platformu” Biz Platform @Moda’yı, Kadıköy Anneleri yakından tanısın istiyoruz. Aslında 7 Şubat Cumartesi günü düzenlediğimiz Kadıköy Anneleri’ne özel Ücretsiz “Bebek işaret Dili ve Doğal İngilizce / 2. Dil Edinimi” Eğitimi & Atölyesine katılan bir kısım anne-baba hem mekanı görmüştü, hem de eğitmenlerle tanışmıştı. 15 Şubat Pazar günü resmi açılışı yapılacak mekanla ilgili daha fazla bilgi için Zenworld International Kurucusu & Biz Platform ‘Ebeveynlik & İngilizce Programları Koordinatörü Akd. Dr. Aslıhan Onaran ve MissBebek & Biz Platform kurucusu Sosyolog Ceren Bebek ile keyifli bir söyleşi yaptık. Bir Kadıköy Anneleri klasiği olan indirim duyurumuz röportajın sonunda 🙂 Çay, kahve eşliğinde keyifli okumalar dileriz.

K.A. Evime 5 dakika yürüme mesafesinde olduğunuz için haliyle potansiyel müşteriniz olarak, size sormak istediğim çok soru var ama öncelikle kendinizden ve yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

A.O. Merhabalar.  Amerika’da 15 yıl  boyunca akademik kariyer, toplum liderliği, ebeveynlik ve çift dilli eğitim üzerine dolu dolu ve renkli bir birikimim oldu diyebilirim.  Amerika’da önde gelen kurumlarda (Yale, Brown, Clark Universities) bir Akademisyen-Yazar olarak, İletişim, Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları ve Yabancı Dil Eğitimi alanlarında uzman öğretim üyesi olarak dersler/seminerler verdim.  Bir yandan da, Türk Amerikan sivil toplum lideri ve çift dilli iki erkek çocuk annesi olarak, Amerika’da halka açık çiftdilli (İngilizce-Türkçe) programlar, çocuk festivalleri ve konferanslar organize ettim.  Türkiye’de ve Amerika’da toplam dört üniversite mezunuyum (Lisans: Boğaziçi Üniversitesi-1997, 2 yükseklisans, ve bir doktora, ABD).  Ivy league Brown Üniversitesi’ndeki tam burslu doktora çalışmalarım sonunda ABD’de en başarılı tez adaylığına hak kazanmıştım. Ayrıca, Harvard Üniversitesi ve University of California, Berkeley’den pozitif psikoloji üzerine sertifikalarım ve uluslararası ansikopedilerde yayınlarım oldu.

ka-110215-2Amerika’daki akademisyenlik döneminde, oğullarım Berk (7) ve Can (2) doğal doğum ile dünyaya geldi ve çiftdilli ebeveynlik serüvenim sayesinde bebek işaret dili, doğal İngilizce ve pozitif ebeveynlik alanlarına yöneldim.  Ayni zamanda, Yoga-Meditasyon Eğitmeniyim ve Uluslararası Doğal Ebeveynlik Kurumu’ndan akredite ilk bilingual Türkiye “Ülke Lideri” adayıyım.  Back2Turkey isimli ABD’den Türkiye’ye geri dönenler için ilk sosyal destek e-platformunun da kurucusuyum.

Kendi çocuklarımızın, Amerika’da yaşarken  iki dile de eşit düzeyde (çift dilli olarak) hakim olmaları, eşim ve benim için çok önem verdiğimiz bir sorumluluktu.  Dil ediniminin hem zeka gelişimlerine bilimsel olarak kanıtlanmış olumlu etkisi, hem dünya vatandaşı olarak  (yerel ve global vizyonla) yetişmelerini istememiz, hem de Türkçe’ye hakim olmalarının  aile bağımızı korumadaki rolü nedeniyle, Amerika’da bu konuda pekçok ilke liderlik etme şansım oldu. Mesela, eyalet kütüphanelerindeki ilk İngilizce-Türkçe hikaye saatlerini başlattım ve ilk Türkçe çocuk kitabı arşivinin ABD (Rhode Island) kütüphanesine dahil edilmesini sağladım.  Ayrıca, Rhode Island’da halka açık ilk Türkçe dil kursunu  kurdum, halen başkanlığını yaptığım Türk Amerikan Derneği  ile bu dil programını yönetmekteyim.

2014 sonbaharında ailem ile Türkiye’ye geri döndüm,  ve uzun süredir planladığım bir Sosyal Bilinç/Eğitim oluşumu olan ZenWorld International’i kurdum. Biz Platform @Moda’da, ZenWorld olarak, “İngilizce (Bilingual) Programlar ve Ebeveynlik Eğitimleri” Koordinatorüyüm.

K.A. Sizin için bu mesleğin en çekici yanı nedir?

A.O. Yurt dışındayken her yaz Türkiye’ye geldiğimde çok net gözlemledim ki  sokaklarımiıda ne yazik ki pek çok mutsuz ‘koca çocuk’ var…Vuran, kıran, bağıran, ayrımcı ve Türkiye dışındaki dünyadan bihaber.  Elbette, günlük yaşamın gerginliği ve ciddi sosyo-ekonomik sorunlar da var… En çok, mutsuz geçirilen travmatik çocukluklar ve mutsuz aile tecrübelerinin bu saldırganliğa sebep olduğunu düşünüyorum.  O nedenle diyorum ki, henüz bebeklikten, çekirdek aileden başlayan bir pozitif bilinç dalgasında, ‘peace education’ ve iletişim konularında, bir tanecik bile aileye dokunabilmek, onların bilinç düzeyinin artmasında (ve de dil edinimi ile ilgileniyorlar ise doğal İngilizce konusunda) destek olabilmek, bundan 15-20 yiı sonraki sokaklardaki insanlarin çok daha özgüveni yüksek, algısı açık ve ‘mutlu’/dingin bireylerle değismesi ihtimali açisindan bakarsak, çok ama çok heyecan verici benim için. One baby /family at a time, for a huge difference 🙂

K.A. Nasıl bir eğitim aldınız?

A.O. Eğitimime biraz önce değinmistim. Ebeveynlik ve İletişim Eğitmeni/Mentoru olarak, Amerika’dan doktora derecemin, yoga eğitmenliğimin, ve Harvard’tan pozitif psikoloji sertifikamin üzerine, ayrıca Uluslararası Doğal Ebeveynlik Kurumu’ndan ‘Ülke Lideri’ akreditasyonu almak üzereyim.  Çift dilli program koordinatörlüğüm icin de bu alanda Amerika’da liderlik tecrübem, Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitimim, İngilizce’ye anadili-seviyesinde hakim olmam ve belki de en önemlisi, çift dilli yetişen iki çocuk sahibi olmam, çok önemli bir altyapı oluşturuyor.  Bebek İsaret Dili  konusunda da, bu alanda duayen Sara Bingham ile çalışmalarım mevcut.

C.B. 1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nde, 2010 yılında Viyana Üniversitesi’nde Sosyoloji bölümlerinden ayrı ayrı mezun oldum. 2011 yılında akademik sosyal çalışmacı sertifikasını aldım, ardından, 2012 yılında MBA’imi Viyana ARGE Eğitim Enstitüsünde Proje Yöneticisi olarak yaptım. Yurtiçi ve yurtdışında sosyal hizmetlerde farklı sosyal sorumluluk projelerinde görev aldım.

ka-110215-3Anne olacağımı öğrenmemle kariyerim farklı bir alana çevrildi. 2012 yazında Birthlight Hamile Yogası eğitimini aldım. Ardından doğru taşımanın önemini kavrayıp bu işe dair 12 yıldır yaşadığım Viyana’da doğru, ergonomik ve güvenli bebek taşıma ve farklı bağlama tekniklerini ögrendigim,  Bebek Taşıma  Eğitimler’ine katıldım ve Bebek Taşıma Eğiticisi sertifikası aldım.

O zaman üç yaşında olan ilk oğlumu, ikincisine hamile olduğum için 15 ay taşıyabildim. Bir yaşındaki küçük oğlumuysa doğduğu günden beri taşıyorum. Bebek taşıma araçlarının satışının yapıldığı Miss Bebek markasını kurarak başlayan girişimcilik serüvenimle, Türkiye’de faydaları pek de bilinmeyen bu yöntemi tanıtmak için atölyeler ve uygulamalı workshoplar veriyorum. Ögrenmenin yaşı yok, yeni yıl hedeflerim arasında, Emzirme Danışmanlığı ve Çocuk Yogası eğitmenliği var.

K.A. Geniş bir yelpazede eğitiminiz ve uzmanlığınız var.  Bunların içinden kendinize en yakın hangisini görüyorsunuz?

A.O. Ebeveyn ve Aile İletişim Eğitmenliği/Direktörlüğü.  ZenWorld International olarak Biz Platform’daki koordinatörlüğüm aslında tüm birikimimin doğal olarak harmanlanmış versiyonu diyebilirim.  Akademisyenlikten edindiğim 18 yıllık eğitmenlik birikimim, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve sosyoloji alanındaki çalişmalarım sayesinde edindiğim eşitlikçi, hoşgörü-odaklı ve analitik perspektif, toplum liderliğim sayesinde edindiğim yöneticilik birikimi ve en çok da çift dilli ebeveynlik serüvenim boyunca kazandığım pozitif ve doğal ebeveynlik tecrübelerimin hepsini harmanlayınca,şu anki konumum çıkıveriyor ortaya 🙂

K.A. Biz Platform@Moda macerası nasıl başladı? Nasıl tanıştınız?

A.O&C.B. Biz Platform @Moda’nın hikayesi bizim hayallerimizin, doğru zamanda ve doğru yerde (İstanbul’da bir ebeveyn etkinliginde) kesişmesiyle başladı diyebiliriz. İkimiz de çok kısa bir süre önce Türkiye’ye kesin dönüş yapmış birer anneyiz. İkimiz de çift lisanlı yetişen ikişer erkek çocuğuna sahibiz. En önemlisi, pozitif ve doğal ebeveynlik, oyun odaklı öğrenme ve zen/dengede yaşam felsefelerimiz birbirine çok benziyor. Kendi çocuklarımız için arayıp da bulamadığımız kalitede ve çeşitlikte her etkinliği burada bir araya getirdik. Bu etkinliklerden daha çok ailenin faydalanması, daha büyük bir bilinç dalgası yaratmak ve aynı zamanda kendi çocuklarımızın sosyalleşmesi için bu platformu kurduk

K.A. Biz Platform@Moda tam olarak nedir? Neyi amaçlar?

A.O&C.B. Bir öğrenme, sosyalleşme, paylaşma, bir nevi ‘topraklanma’ mekaniıdiye tanımlayabiliriz  Aynı, yurtdışındaki “Community Workshops/Parenting Support Centers” gibi. Biz Platform olarak, Turkiye’de pozitif ve eşitlikci bir bilinç dalgası yaratabilme yolunda biraz etkimiz bile olsa, ne mutlu bize.

K.A. Aslında baktığınızda bu bahsettiğiniz amaçla kurulmuş pek çok farklı merkez var. Anneler neye göre seçim yapmalı? Biz Platform@Moda ‘nın farkı nedir?

A.O&C.B. Sevgili Kadikoy anneleri Biz Platform’un niye farklı olduğu ile ilgili detayları Facebook sayfamızda da bulabilirler. Kısaca, niye farklı olduğumuzu ifade etmemiz gerekirse; içselleştirdiğimiz kavramlar/bu anahtar kelimeler ‘biz’im hakkımızda aydınlatıcı olacaktır.

Farkındalık: En büyük farklarımızdan birisi, farkındalığımız. Pozitif ve doğal ebeveynlik ile mutlu çocukluğun paha biçilemez önemi hakkında Türkiye’de farkındalık arttırma amacımız. Bu anlamda, kendimizi bir sosyal insiyatif olarak görüyoruz.

Uluslararası Yetkinlik: Biz, bu platformu kurma yolunda, hangi uluslararası eğitimler, diplomalar, tecrübeler, yayınlar ve ödüller edinip de, pozitif ebeveynlik, iletişim, yoga ve çift dillilik konularında ‘yetkin’lik derecesine varmışız, okurlarımız icin Facebook sayfamızdaki özgeçmişlerimize bir göz atmak çok aydınlatıcı olacaktır.

Herhangi bir eleman ile degil, örnegin, onbeş yıl Amerika tecrübeli bir İletişim, ve Dil Eğitimi Uzmanı Akademisyen Doktor’un gözetimindeki bir İngilizce (bilingual) Çocuk Yogası seansı, hic şüphesiz çok farklı olacaktır.

ka-110215-5Bilinç Düzeyi: Biz, Biz Platformun bilinçli ebeveynlerin platformu olmasını istiyoruz ve tüm programlarımızda bilinç düzeyini arttırmayı amaçlıyoruz. Yurtdışındaki ebeveyn ve aile eğitim merkezleri (Community/Parent Support Centers) gibi. Sadece bu perspektif bile, biz’in diger mekanlardan farkıdır.

(Bilingual) Çift Dilli/Çok Kültürlü Olmamız: “Gerçek anlamda” çok dilli bir erken cocukluk ve ebeveyn eğitim platformu burası. “2-3 yaşlarında çocuğumu -Doğal- İngilizce veya Almanca ile nerede tanıştırabilirim?” diyen sevgili ebevynler için de pek çok etkinlik var; yoga, okuma çemberleri, müzik, sanat atölyeleri, çift dilli serbest oyun saatleri…

Dünyaya Bakışımız: Hem Türkiye’ye ait hem de global olan vizyonumuz. Aslıhan’in 15 yıl Amerika’da, sosyal insiyatif ve liderlik tecrubeleri. Akademik kariyeri sirasinda edindiği global ve eşitlikçi vizyon, Ceren’ın 12 yıl yaşadığı Viyana’da, sosyal sorumluluk projelerinde çocuklar ve gençlerle olan çalışmalarında çeşitlenen vizyonunun, anne olduktan sonra olgunlaşıp Biz’le misyonlaşması, bizi farklı kılıyor.

Uniqueness/Özel: Biz Platform gercekten ‘şahsına münhasır’ bir platform 🙂 Biz Platform sadece anneler için degil, anneler ve babalar, hatta ailenin tüm üyeleri için eğitimler, aktiviteler sunuyor. Kız ve erkek çocuklara eşitlikçi bir gelecekteki aktif rolleri için, oyun, müzik, sanat ve yaratıcı hareket ile özgürlük, kendine güven, hoşgörü ve keşif duygularını geliştirmeyi destekleyen aktiviteler sunulan bir Platform.

K.A. Merkezde yapmayı düşündüğünüz eğitim ve programlarla ilgili ayrıntılı bilgi verebilir misin? Mesela dersler kaç dakika sürecek? Haftada kaç gün, kaç saat gelmek yeterli? Bu programlar kaç haftalık?

A.O. Benim sunduğum İngilizce (bilingual) çocuk etkinliklerimiz (İngilizce-Türkce Çocuk Yogası ve Yaratıcı Hareket, Oyun Grubu, Hikaye Saati) ve Bebek İsaret Dili Oyun Grupları ve yetişkinler için de Bebek İşaret Dili Atölyeleri,  İletişim,  Pozitif  ve Doğal Ebeveynlik Destek Gruplarımız var.  Çocuk etkinlikleri için 4 seanslık paketler sunuyoruz. Haftada 2 kere ve devamlı olarak gelinmesi çocuklarin dil ve sosyal gelişimi açısından çok daha etkili olacaktır.

C.B. Ben de, Emzirme Günlerini, “Babywearing” üzerine uygulamalı seminerleri sunuyorum. Ayrıca, Almanca-Türkçe Müzik Gruplarını ve Almanca Okuma Çemberlerini organize ediyorum. Bebek Masajı Eğitimleri, Çocukla “Sanat” da platformda sunulmakta olan diğer aktivite başlıkları. Aslıhan’ın sunacağı programlar ve atölyeler dışında Biz Platform’un   bünyesinde  hepsi alanında farkında, bilinçli ve vizyonumuza uygun Eğiticiler de seminer ve atölyeler sunmakta.

Bebek Masajı Eğitimleri, Bilingual Çocukla Sanat, Bilingual Müzik Grupları, Bilingual Çocuk Yogası da Biz platformda hayat bulan aktiviteler. Adı üzerinde, “biz” duygusuyla hareket eden ve birlikte bir şeyler öğrenip, öğrendiklerini paylaşmak isteyen herkes bu platforma davetli. Amaç, ebeveynlerin farkındalıklarını artırmak. Bu nedenle Biz Platform @Moda’nın kapıları, farklı konularda atölye çalışmaları yapmak isteyen girişimci anne-babalara, inisiyatiflere ve oluşumlara da sonuna kadar açık!

K.A. Bu tarz mekanlarda anne-babalarla vakit geçirmek bebek/çocuklara sence ne gibi katma değer sağlamakta? Bu aktiviteler aralarındaki ilişkiyi nasıl etkiler?

A.Ö. Kesinlikle pozitif etkiler. Aktiviteler ebeveynler direkt katılmadan yine de onların gözetiminde gerçekleştiğinde dahi, ebeveyn-çocuk, kaliteli ve keyifli bir vakti paylaşır ki, erken çocukluk döneminde bu anıları yaratmak gerçekten çok önemli.

C.B.  Çocuklarımızla geçireceğimiz “farklı ve farkında” vakit ögrenilmesı gereken bir süreç. Çocuğumu keşfetmek hiç bitmeyecek bir serüven. Çocuklarımızla gelişirken sınırlarımızı ve ebeveynlik yolunda  tarzımızı da belirliyoruz. Toplumsal ve kültürel öğelerin baskısından uzak, karakter gelişimi özgün, pozitif insanlar olmalarını istiyoruz ancak emek olmadan yemek olmaz, ya çocuklar büyüdükçe anna-baba rolümüzde otomatik vitese takılı bir şekilde (kendi çocukluğunuzu keşfetmemiş , toplumsal  biçimlenişimizi özümseyememiş) ilerleyeceğiz ya da nasıl şekilleneceğimiz bilincinin temellerini onlarla geliştireceğiz. Biz Platform @Moda Doğal ebeveynlik ögelerine bağlı, pozitif disiplin elementleri ile ilerleyen bir platform. burada sunulan aktivite ve atölyelerin geri planındaki hedef “bilinçli ebeveyn mutlu çocuk” oluşumunu mümkün kılmak.

K.A. Ufak yaştaki çocuklara eğitim vermek ve aileleriyle birlikte vakit geçirebilmek gerçekten de zor olabiliyor. En çok hangi konuda zorlanıyorsun?

A.O. Bebekler, ebeveynlerinin streslerini aynen çekebiliyorlar, aynı bir anten gibi. O nedenle, seanslarda ebeveynlere rahat olmalarını, mükemmeliyete değil de o anın keyfini çikarmaya odaklanmalarını öneriyorum.

C.B. Anne-baba doğulmaz, anne-baba olunur. Her anne-baba çocuğu için “en iyisini” ister. En iyinin ne olduğu konusunda Google’da her soruya cevap bulunabilmekte. İçine doğup büyüdüğümüz kültürel ve toplumsal ögeler bizi sarıp sarmalamakta iken, doğal ve farkında olabilmek, yalnız olmadığını bilmek daha da önem taşıyor. Biz Platform’da paylaşım, saygı  ve empati olmasına özen gösteriyoruz.

K.A. Peki bu mesleğin en çok sevdiğin, seni mutlu eden yanı nedir?

A.O. Türkiye’de bir pozitif/eşitlikçi bilinç dalgası yaratmada en erken halkalardan birini etkileyebilme ayrıcalığı 🙂

C.B. Yolumun Biz Platform sayesinde kesiştiği yeni insanlar, yeni dostluklar. Tecrübelerimi paylaşabileceğim bir platformun derinliği, kendim ve çocuklarım için “değişim”e sağlayabileceğim katkı.

K.A. Anne-babalar bu mekanlara bebeklerini/çocuklarını getirmeden önce nelere dikkat etmeliler? Doğru mekan ve eğitmeni bulmak için ne şekilde bir araştırma yapmalılar?

A.O. Hem bir eğitmen, hem de bir ebeveyn olarak öncelikle bu iki kıstasa uyduğundan emin olmalılar; ana konu ‘güvenlik’:

  1.  “Duygusal Güvenlik’: Mekan pozitif, sevgi dolu olmalı. Çalişanların, ekipteki ‘her’ kişinin birbirleriyle, aileler ve çocuklar ile iletişimleri, söz ve vücut dilleri, pozitif bir enerji yayıyor mu? Bu çok görece bir kavram gibi gelebilir ama cocuğunuzun ögrenmeye ve gelişmeye açık olması için pozitif ve duygusal olarak ‘güvende’ hissettiği bir ortamda olması gerekli. Bu, evdeki ortamımız için de geçerli.
  2. ‘Fiziksel Güvenlik’: Kendi küçük oğlum icin okul ararken o kadar çok ismi duyulmus ve kağit üzerinde harika görünen kurumda güvenlik sorunlarına şahit oldum ki! Lütfen, siz siz olun, çocuğunuzun vakit geçireceği mekanda en bariz falsoların olmadığından emin olun; her elektrik prizi çocuk emniyet kapagı ile kapanmiş olmalı, çocukların ulaşabileceği dolaplar kilitli olmalı veya içerisinde ulaşilabilecek kimyasal/temizleyici olmamalı, çocuklar daima bir yetişkin gözetiminde olmalı, mekanın dış kapısı hiçbir zaman açık bırakılmamalı, pencerelerde çocuk emniyeti olmalı.

K.A. Hani “Terzi kendi söküğünü dikemez” derler ya, sende böyle bir durum vuku buldu mu? 2 çocuğun var. Onları yetiştirme sürecinde keşkelerin ve pişmanlıkların var mı?

A.O. Şöyle söyleyeyim, tam olarak kendi söküğümü dikememek sayılır mı bilmiyorum ama, bizim evimizde çocuklarımız doğal olarak kitap okuma konseptiyle tanıştılar. Büyük oğlum 6 aylıktı babasının doktora tezi sayfalarını karıştırırdı. 4 yaşında kendi kendine Türkçe ögrendi ve 5 yaşında İngilizce-Türkçe olarak kendi ‘bilingual’ kitaplarını yazmaya ve resimlemeye başlamıştı.  İkinci çocuğumuz doğduğunda ise yeni bir eve taşınmıştık ve aşırı yoğunlugumdan dolayı onunla yeteri kadar kitap saati yapamadığima endişe ediyordum. Bir sabah gördum ki büyük oğlum salonda kendi kitabını okurken, henuz 10 aylık olan küçük oğlum da kendi bebek kitaplarından birini ciddiyetle okuyordu 🙂 Büyük oğlumun rol modelligi her zaman eşimden ve benden daha etkili oluyor 🙂

C.B. Yaşadıklarımı pişmanlık olarak nitelemek yerine, bana öğrettikleriyle yola devam edebilme gücü ve sabrı için şükrediyorum.

K.A. Verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için çok teşekkürler. Sizin gibi işin ehli insanların böyle güzel merkezleri işletiyor olması çok güzel. Peki böyle bir yeri açmak ve işletmek isteyen diğer insanlara tavsiyeniz ne olabilir?

A.O. Çok teşekkürler. Biz Platform Moda gerçekten doğal olarak ortaya çıkan bir oluşum.  Pek çok önemli altyapı ve birikim konusu var elbette ama en önemlisi; “Gerçekten sizi heyecanlandıran, -gönlünüzden- gelen bir oluşum mu aklınızdaki?”, en büyük başlangıç noktası bu soruda gizli bence.

C.B. İstemek ve olabileceğine inanmak önemli. Özellikle annelikten sonra her kadında farklı açılımlar için girişimcilik ruhu, kalbi farklı attırıyor. Bu noktada koşulların önemi büyük. Herkesin bir merkez açması gerekmez. Toplumsal bilinci oluşturmak gerek, bu da her kadının kendinden yola çıkarak diğeri için atacağı küçük bir adımla başlayabilir.

K.A. 2 çocuk annesisiniz. Bir anne olarak bu işi yapmanın avantaj ve dezavantajları neler?

A.O. Avantaji, pozitif ve doğal ebeveynlik konularını ve pozitif iletişimi öğrettiğin ve sürekli o konularda araştırmalar yaptığın için çok daha farkında bir ebeveyn olabiliyorsun. Ayrıca, saatlerimi çok daha esnek olarak ayarlayabildiğim için dengede bir yaşam tamamen imkansız olmuyor. Dezavantaji; bunu çok düşündüm ama bulamıyorum 🙂

C.B. 2 çocuklu bir ebeveyn olarak sınırlarımın zorlandığı dönemler oluyor, çocuklarla birlikte bizim de öğreneceğimiz konular farklılaşıyor ve değişiyor. Her koşulda desteklerini esirgemeyen annem ve -babama sonsuz teşekkürler. Hala onlardan öğreniyorum. Herşeyi bildiğini, her soruya cevabın olduğunu düşünmek kendini kandırmak olur 🙂 Onun yerine içgüdülerine ve çocuklarına güvenmeyi öğrenmek, partnerlerimizle bir takım olabilmeyi başarmak dezavantajları da çalışabileceğimiz süreçleri doğuruyor. İyi ki varlar.

K.A. Sevgili Aslıhan&Ceren, vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız ve Biz Platform@Moda hakkında ebeveynleri aydınlattığınız için çok teşekkürler. Son olarak aileler mekanınız hakkında bilgiye nasıl ulaşabilir? Kadıköy Anneleri’ne özel bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz 🙂

A.O.&C.B. Facebook sayfamızdan her türlü detay ve iletişim bilgimize ulaşabilirler. Kadıköy Anneleri’ne özel bir önkayıt indirimimiz de olacak. Açılış günümüzde (15 Şubat Pazar günü) yapılan her kayıtta önkayıt indirimi üstüne ek olarak %10 Kadıköy Anneleri indirimi sunuyoruz. 2. çocukların ve ögretmenlerin de her zaman %10 indirimli olduğunu ekleyelim. Son olarak Mart ayınca başlayacak eğitim ve atölye detaylarımız şöyle;

BEBEKLER VE ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİMLER & ATÖLYELER: (Mart ayinda basliyor)

  1. Bebek İşaret Dili Atölyesi (4 saatlik/4 haftasonu eğitimi, Mart ayında başlıyor)
  2. Bebek İşaret Dili Oyun Grupları (30 dk.lık, 9 -18 ay için)

3.Çocuk Yogası ve Yaratıcı Hareket (İngilizce ve Türkçe) 30 dk., 3 yaş üstü için, haftaiçi ve haftasonu birer seans olacak.

  1. Okuma Çemberleri (İngilizce/Türkçe veya Almanca /Türkçe) 30 dk, 2 yaş üstü. Haftaici ve haftasonu birer seans olacak.
  2. Free Play: Bilingual Serbest Oyun Grupları. 1 saatlik seans, 18-36 ay ve 3 yaş üstü için 2 farklı grup. Talebe gore haftaiçi ve haftasonu birer seans olacak.
  3. Bilingual Müzik grupları

7.Çocukla Sanat Atölyeleri

YETİŞKİNLER İÇİN EĞİTİMLER & ATÖLYELER

  1. Bebek İşaret Diline Giriş (1 saatlik temel teorik/pratik egitim)
  2. Pozitif ve Doğal Ebeveynlik Eğitimleri ve Destek Grupları
  3. Babywearing Seminerleri (Miss Bebek liderliğinde)
  4. Emzirme Günleri
  5. Montessori Nedir? Nasıl Uygulanır?
  6. “Çocuğum Bir Kitap Kurdu Olsun” Eğitimi
  7. “Çocuklar Yabancı Dili Doğal Yoldan Nasıl Öğrenir?”
  8. Childproofing/Detoxing: Evi, bebek ve çocuklar için güvenli hale getirme eğitimi
  9. Bebek Masajı Eğitimleri

Aslı Altınok Erdal

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar