Kitaplarım Geldi Kurucusu Özlem Onur Kurtuluş ile Söyleşi

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba, bundan üç yıl önce Mutlu Fil Kitabevi’nin kurucularından Sevgili Nihal Ünver ile birlikte “Senin İçin Kitap Seçtim” adlı bir projeye başlamıştık. Bu projede ebeveynler bir form doldurup belli bir fiyat aralığı seçiyorlardı. Ben de onlar yani bebekleri, çocukları için kitabevinin raflarından kitaplar seçiyor, o kitapları neden seçtiğimi açıklayan ve o kitaplarla çocuklarla nasıl etkinlikler anlatan kişiye özel bir mektup yazıyordum. Kitaplar mektupla birlikte alıcıya postalanıyordu. Böylesi keyifli ama bir o kadar da zorlu bir işe kalkışmamın nedeni tahmin etmişsinizdir. Evet, çocuk edebiyatının nitelikli eserlerinin sayısı her geçen gün artsa da bu kitapların çocuklarla buluşmasının önünde de pek çok engeller var. Kitaplarım Geldi kitapla okur arasında köprü kuruyor.

Projemiz çok ilgi görmüştü ancak Nihal’in de benim de diğer yoğun işlerimiz yüzünden maalesef bu güzel işe devam edememiş ve üzülmüştüm. Ancak bizim bu projeyi yaptığımız dönemde Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği Zeynep Cemali Edebiyat Günü ve Yayıncılık Konferansı’ndan tanıştığım Sevgili Özlem Onur Kurtuluş’un “Kitaplarım Geldi” adlı projesini kendisinden dinleyince mutlu oldum. İşindeki özenini görünce de “Senin İçin Kitap Seçtim” projesini soran sormayan herkese tavsiye eder oldum. Hep ne derim bilirsiniz kadın dayanışmasına çok ihtiyacımız var! Gelin bu güzel girişimci kadını ve projesini birlikte yakından tanıyalım.

Kitaplarım Geldi Kurucusu Özlem Onur Kurtuluş ile Söyleşi

1-H.G: Özlem merhaba, öncelikle Kadıköy Anneleri ’ne kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ö.O.K.: 1974 doğumluyum. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunuyum. 16 yıl boyunca Türkiye’de ve yurt dışında kurumsal firmalarda pazarlama alanında çalıştım. Üç yıl önce Kitaplarım Geldi’yi kurdum. 15 ve 11 yaşlarında kitap kurdu iki oğlum var.

2-H.G.: Türkiye’nin ilk çocuk kitabı aboneliği sitesi Kitaplarım Geldi (www.kitaplarimgeldi.com) nasıl doğdu? Neden böylesine meşakkatli bir işe kalkışma gereği duydunuz? Neydi sizi hareke geçiren ve ne amaçlamıştınız?

Ö.O.K.: Aslında bu fikir adım adım oluştu. Kurumsal çalışma hayatını bıraktıktan sonra ilk olarak, henüz çocuklarım küçükken aklıma gelen fikri uyguladım. İstanbul’da çocuklarla hafta sonu gidilebilecek etkinlik ve mekânlar hakkında bilgi veren cocuklarlahaftasonu.com adlı bir internet sitesi yaptım. Sonra bu sitede Kitaplık diye bir bölüm açarak çocuk kitaplarını tanıtmaya başladım. Çocuklarım tam birer kitap kurdu oldukları için zaten çocuk kitaplarını yakından tanıyordum. Çevremdeki annelerden kitap seçimi konusunda sık sık sorular alıyordum. Böylece kitap seçme ve almanın ebeveynler için çok da kolay olmayan, ciddi zaman ve emek isteyen bir iş olduğunu ve bu konuda bir ihtiyaç olduğunu gördüm.

Abonelik modelinin Türkiye’de yaygınlaşmaya başlamasıyla aklıma çocuk kitabı aboneliği fikri geldi ve çocuk kitaplarını kendime iş edindim. Ekim 2017’de, Türkiye’nin ilk çocuk kitabı aboneliği sitesi olan kitaplarimgeldi.com’u hayata geçirdim. Özet olarak, çevremdeki annelerden kitap seçimi konusunda sık sık duyduğum sorulardan aldığım ilham, çok okuyan iki çocuğumdan gelen tecrübe ve çocuk kitaplarına olan sevgimin birleşiminden bu site doğdu.

3-H.G.: Abonelik işini biraz anlatır mısınız? Sistem nasıl işliyor, hangi yaş grubu çocuğu olanlar bu sistemden faydalanabiliyorlar? Dahası ve en önemlisi paketlerin içine koyacağınız kitapları nasıl seçiyorsunuz?

Ö.O.K.: Abonelerimize her ay çocuğun yaşına uygun olarak seçilmiş kaliteli kitaplar gönderiyorum. Şu anda bebeklikten 5. sınıfa kadar kitap paketlerimiz mevcut. Ayrıca isteyen abonelerimiz çocuk kitaplarına ek olarak her ay bir ebeveynlik kitabı da alabiliyor. Her paketin içinden ebeveyn adına ve çocuk adına yazdığım mektuplar çıkıyor. Ayrıca ilk paketle birlikte hediye gönderdiğim sevimli bir bez sırt çantamız var.

Abone olmak için siteye gidip abonelik adımlarını tamamlamak yeterli. Sonrasında abonemizin hiçbir şey yapması gerekmiyor, iptal etmediği sürece abonelik otomatik olarak devam ediyor ve düzenli olarak kitaplarını adresine gönderiyorum. Abonelik koşullarımız da çok esnek, abonelerimiz istedikleri zaman iptal edebiliyor veya ara verebiliyorlar. Ayrıca evdeki kitaplarla çakışma ihtimaline karşı da çözümümüz var. Kitapları göndermeden önce duyuruyorum, evde olan bir kitap denk gelirse abonelerimiz bana bildiriyor ve onlara başka bir set gönderiyorum. Kitap seçiminden paketlemeye, müşteri hizmetlerinden sosyal medya yönetimine kadar her şeyi kendim yapıyorum. Kitapları tek tek okuyarak seçiyorum. Kitap seçiminde yayınevi uzmanları ve yazarlardan da fikir alıyorum.

4-H.G.: Sizin için ‘iyi’ bir çocuk kitabının olmazsa olmazları nelerdir?

Ö.O.K: Bunun sihirli bir formülü var mı bilmiyorum doğrusu. Okuduğunuzda içinizde bir şeyler kıpırdatıyorsa, bir gülümseme ya da ‘Hah işte bu!’ hissi uyandırıyorsa, kısacası sizde iyi bir iz bırakıyorsa, o kitap iyi bir kitaptır diye düşünüyorum. Ben seçerken hem içerik kalitesine, hem de çocukların seveceği kitaplar olmasına özen gösteriyorum. Sadece sayfa sayısının değil, kitabın konusunun da çocuğun yaşına uygun olması, resim-yazı dengesi, çizimler, bunların hepsi bir bütünü oluşturan önemli detaylar.

[foogallery id=”8929″]


5-H.G.: Seçkinizin çeşitliliği ve niteliği dikkat çekici gerçekten. Nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Ö.O.K.:  Çok teşekkürler, sizin beğenmeniz benim için çok değerli. Bugüne kadar abonelerimizden çok sevindirici geribildirimler, harika mesajlar, fotoğraflar, videolar aldım. Çocuklar her ay eve gelen paketi heyecanla açıyor, adına yazılmış mektubu görünce seviniyor, kitapları merak ediyor, daha bir hevesle okuyor ve sonraki ayın kitaplarını heyecanla bekliyorlar. Ben buna kitap kurdu etkisi diyorum. Amacım da tam olarak bu. Çocuklar daha çok okusun, daha çok merak etsin, daha çok soru sorsun, daha çok hayal kursun, daha çok kıkırdasın… Daha çok okuyan çocukların dünyayı daha iyi bir yer yapacaklarına inanıyorum.

6-H.G.: Seçkinizi oluştururken kitapları okuduğunuzu söylediniz. O halde en sevdiğiniz yeni yayınlanmış olanları ve hiç vazgeçemeyeceğiniz eskileri öğrenebilir miyiz? Kadıköy Anneleri için sizden birkaç öneri alabilir miyiz?

Ö.O.K.: O kadar çok sevdiğim kitap var ki, bunu yanıtlamak zor olacak. Vazgeçilmez klasikler arasında ilk aklıma gelenler Kurt Geri Dönmüş, Küçük Gece Kedisi, Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor, Hayvan Kurtarma, Sihirli İplik, Aytül Akal’ın masalları, daha büyük yaş grubundan Bunun Adı Findel, Ö.T.E.K.İ. Yenilerden ise Tülin Kozikoğlu’nun yeni çıkan Dönme Dolap’ı beni çok etkiledi. Zola’nın Fili, Annemin Kalbi Kuş Gibi, Önce Hayal, Senede Bir Gün Dükkânı yine sevdiğim yeni kitaplardan şu an aklıma gelenler…

7-H.G.: “Kitaplarım Geldi” son aylarda paketlerine yazar imzalı kitaplar eklemeye başladı. Bu aboneleriniz için oldukça güzel bir jest. Ekim ayında da benim üç farklı yayınevimden çıkan imzalı kitaplarıma yer verdiniz. Bu biz yazarlar için de çok hoş. Aboneleriniz için yakın zamanda başka sürprizleriniz olacak mı?

Ö.O.K: Evet, imzalı kitapları ben de çok seviyorum ve değer veriyorum. Aslında bunu ilk aylarımızdan beri yapıyorum, ama bu ara daha sık yapmaya başladım. Önümüzdeki aylarda da yine imzalı kitaplarımız olacak tabii ki.

8-H.G.: Çocuk edebiyatına ve okuma kültürüne katkılarınızdan dolayı sizi kutluyorum. Kitapla okur arasında köprüler kurduğunuz bu güzel projenizin gelişerek devam etmesini dilerim. Kadıköy Anneleri ‘ne vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Okuyucularımız için sanırım bir takım sürprizleriniz olacak.

Ö.O.K: Ben de bu keyifli röportaj ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Evet, www.kitaplarimgeldi.com üzerinden KADIKOYANNELERİ koduyla abone olduklarında ilk pakete %25 indirim kazanacaklar. Bu indirim kodu 31 Ekim’ e kadar geçerli olacaktır. Ayrıca iki okurumuza bir aylık kitap seti hediyem olacak.

H.G.: Kadıköy Anneleri çok şanslı gerçekten, çok teşekkür ederiz. Hediye edilecek iki kitap seti çekilişi için okurlarımızın Kitaplarım Geldi (@kitaplarimgeldi) ve Kadıköy Anneleri instagram adreslerini takip etmeleri, 4 Ekim 2020 Pazar günü saat 20.00’a kadar Kadıköy Anneleri instagram duyurusunun altına bu söyleşimizle ilgili yorum yazmaları ve en az 1 konuyla ilgilenebilecek arkadaşını etiketlemeleri gerekmektedir. Resimdeki kitaplar temsilidir, kazanan takipçilerimizin çocuk yaşına uygun bir set gönderilecektir.

www.kitaplarimgeldi.com

Sevgiyle kalın,
Hafize Güner

 

 

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar