Bezsiz Bebek ve Tuvalet İletişimi

Bir bebek dünyaya geldiği ilk zamanlarda “Anneciğim çişim geldi” derse ne yapardınız? “Bezine yapabilirsin” demek yerine çoğumuz tuvalete götürmeyi tercih ederdik herhalde. Oysa bebekler tuvaletleri geldiğini anlatamıyorlar. Yoksa anlatıyorlar mı? Yoksa Bezsiz Bebek olmaya hazırlar mı?

Bezsiz Bebek ve Tuvalet İletişimi

İşte “Bezsiz Bebek” bu soruya çare niteliğinde bir kitap. Yazarı Christine Gross-Loh, 0-18 ay arası bebeklerde “Tuvalet iletişimi” adını verdiği bir yöntemle bebeklerinizin tuvalet zamanlarını anlamanıza yardımcı oluyor.  Genellikle 2-3 yaştan sonra başlanılan tuvalet eğitiminden oldukça farklı bir yöntem “Tuvalet iletişimi” (Tİ). Bebeğinizi eğitmek üzerine değil, onunla iletişime geçmek anlamında bir sistem.

2806-egitim-bez2Christine Gross-Loh’a göre bebekler altı bezli bir şekilde temizlenmek isteyen bir yapıda doğmadı! Yetişkinler kadar bebekler de tuvaletlerini beze yapmaktan rahatsızlar aslında. Biz ebeveynler doğdukları günden itibaren onları önce beze yapmaya alıştırıyoruz 2-3 yaşına geldiklerinde ise beze yapmamaya… Tuvalet eğitimi verenlerin ne kadar zorlandıklarını bir düşünün.

Tİ Yöntemi

Oysa bebeğiniz daha ilk doğduğu hafta size tuvaletini yapacağının işaretini veriyor. Ağlayarak, farklı sesler çıkararak, huysuzlanarak ve belki de gülerek. Tıpkı acıktığı zaman haber verebildiği gibi. İşte Tİ yöntemi bu işaretleri takip etmek, bebeğinizi anlamak ve ihtiyacına olabildiğince cevap vermek için geliştirilmiş. Bebeğinizin “Tuvaletim geldi” işaretini yakaladığınız an, tek yapmanız gereken onu tuvalete/lazımlığa tutmak. İşaretini benimsedikten sonra, bebeğinizi gün içerisinde o hareketleri ya da sesleri yaparak tuvalete götürmek! Kısacası aranızda bir tuvalet dili oluşturmak demek Tİ!

2806-egitim-bez1Zaman içerisinde bu yöntem sayesinde bebeğinizi süreli, yarı zamanlı, tam zamanlı şekilde kademeli olarak bezsiz bir hayata alıştırabiliyorsunuz. Benim kendi oğlumla olan tuvalet iletişimimiz o daha bir aylıkken başladı. Her seferinde bezini açtıktan sonra çişini yapıyordu ve kakasını yapmadan önce ıkınma sesleri çıkarıyordu. Biz de bu işaretleri fark ettikten sonra her bezini açtığımızda onu tuvalete tutmayı denedik. Çok nadir zamanlarda bezine yapıyordu ve daha çok küçük olduğu için bez kullanmamayı aklımıza bile getirmiyorduk.

Süreli-Yarı-Tam Zamanlı Tİ Uygulaması

Bezsiz bebek kitabıyla tanıştığımda bunun süreli olarak Tİ uygulaması olduğunu anladım. Ti yöntemi eğitim amaçlı bir yöntem olmadığından amaç asla bebekleri hazır olmadan bezden ayırmak değil. Sadece iletişimi yakaladığınız noktalarda bebeğinize cevap vermek demek. Üzerine basa basa bunu söylemek önemli çünkü yanlış anlamalara, bebekleri tuvalet konusunda daha fazla strese mahal vermemek gerekiyor. Bizim geldiğimiz noktada oğlum 6 aylık ve halen bez kullanıyoruz. Ancak Tİ ile birlikte ne zaman tuvalete doğru yol alsak yüzüme bakıp gülmeye başlıyor ve bundan keyif alıyor.

Yarı zamanlı Ti uygulaması, alıştırma külotlarına geçtiğiniz bebeğinizin, geceleri dışında altına bez bağlamadığınız dönemi kapsıyor. Tam zamanlı da ise geceleri de dahil ediyorsunuz. Markaların bezsiz bebek uygulaması için ürettiği 0-18 ay bebek lazımlıkları ve alıştırma külotlarına ulaşmanız, internet ortamı sayesinde artık hiç zor değil.

Ve en önemlisi Tİ yöntemine başlamak için hiçbir zaman erken ya da geç olmaması. Bebeğiniz beze yapıyorsa dahi bugünden itibaren hangi sıklıklarda ne şekilde yaptığını takip etmeye başlayabilirsiniz. Ve sizin bunu anladığınızı fark ettiği anda bebeğinizin mutluluğunu gözlemleyebilirsiniz.

Bezsiz Bebek ve Tİ hakkında yardımlaşabileceğiniz Bezsiz Bebek Facebook grubu için buraya tıklayın. Konu hakkındaki makaleler için buradan, buradan ve buradan da bilgi alabilirsiniz.

Annelerden gerçek öyküler için de burası ve burası ilginizi çekecektir.


Ayşegül Denktaş

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar