Duygu Yalçın & Gökçe Güner ile “Mucit Panda” Üzerine

Bugün çok eğlenceli bir röportaj sizi bekliyor! Eğlenceli çünkü ismi herkesin sevgilisi “Panda” hem de “Mücit” bir Panda! 0-8 yaş arası çocuklarımızın oynamasını isteyeceğimiz kalite ve standartlarda oyuncakları tek noktada bir araya getirmeyi amaçlayan “Mucit Panda”nın kurucuları Duygu Yalçın ve Gökçer Güner ile 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Kara Fırın Kadıköy Şubesi’nde buluştuk. Sohbete sevgililerimiz yani 13 aylık oğlum Rüzgar ve Duygu’nun 20 aylık kızı Nefes ve tabi minik maskot Pandalar eklenince tadından yenmez bir röportaj çıktı ortaya! Duygu ile daha önce Müzisyen Anne’nin kurucusu olduğu Moms Night Out Trnin düzenlediği 1. Yıl Özel Pijama Partisi’nde tanışmıştık. Kendisi aynı zamanda Baby Sensory Turkey’nin İş geliştirme ve İletişim Uzmanı. Bu iki geç kadının örnek girişimi “Mucit Panda” ile ilk röportaj yapan kişi olduğum için çok mutluyum! Röportaj sonunda yine Kadıköy Anneleri’ne özel indirimler ve hediye çekilişi sizi bekliyor 🙂 Keyifli okumalar.

K.A. Merhaba Duygu ve Gökçe, biraz kendinizden bahseder misiniz? Mucit Panda maceranız nasıl başladı?

ka-180215-3D.Y. Merhabalar 1985 doğumlu Sakarya Üniversitesi Dış Ticaret, Anadolu Üniversitesi ve Hawaii Kapi’olani CC İşletme mezunuyum. Ama daha önemlisi 2013 doğumlu Nefes’in annesiyim. Üniversiteden sonra Amerika’da 1 yıl eğitim aldım, Türkiye’ye dönünce iş hayatına başlayıp evlendim. Birkaç yıl ithalat-ihracat yapan firmalarda çalıştıktan sonra kendi işimi yapma hayalimi gerçekleştirmek için araştırmalara başladım. Bir süre sonra ise kızımı eğitim için götürdüğüm Baby Sensory Turkey’de İş geliştirme ve İletişim uzmanı olarak işe başladım, Baby Sensory’de halen ekibe destek vermekteyim. Bu yeni durum Nefes büyürken her gün yanında olabilmeme imkan sağladı. Öte yandan çocuklarla ilgili sevdiğim bir işi yapıyordum. Açıkçası çocuk büyütürken her yeni fikir onlarla ve onların ihtiyaçlarıyla ilgili olarak ortaya çıkıyor. Kendi çocuklarımızın oynamasını isteyeceğimiz kalite ve standartlarda oyuncakları tek noktada bir araya getirmeyi düşündük biz de ve eşimin de desteğiyle tanınmış oyuncak markalarıyla iletişim kurmaya başladık. Sonrasında da Mucit Panda ortaya çıktı.

G.G. Merhaba. Bir Kadıköy Annesi değilim ben ama Kadıköy Anadolu Lisesi mezunuyum 🙂 Kadıköylüyüm, Moda sokaklarında büyüdüm. Ayrıca birkaç ay sonra aramıza katılmasını sabırsızlıkla beklediğimiz Mustafa Alp’in halasıyım. 2012’de İTÜ İşletme Mühendisliği’nden mezun oldum, sonrasında Galatasaray Üniversitesi’nde Pazarlama alanında yüksek lisans yaptım. Bu süreçte bir dijital reklam ajansında marka ekibinde çalıştım. Pek çoğu global markaların yaratıcı fikir geliştirme, sosyal medya ve marka yönetimi süreçleri nasıl yürüyor deneyimleme fırsatı buldum. Şimdi ise akademi tarafındayım, bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışıyorum.

K.A. Peki nedir bu “Mucit Panda”, kimdir, ne iş yapar? Bize kısaca kuruluş amacından bahseder misiniz?

ka-180215-6D.Y. 0-8 yaş arası çocukların özellikle yaratıcılık ve zihinsel gelişimlerini, el becerilerini destekleyebilmek adına şimdilik 25 markanın özenle seçilmiş oyuncaklarını bir arada sunan bir e-ticaret oluşumuyuz. Oyuncaklarımızın seçiminde oldukça seçici davranıyoruz. Öyle ki sitemiz Ocak ayı itibariyle yayına girmiş olmasına rağmen arka planda aylar süren pazar araştırma sürecimiz var. Araştırmalarımız hala daha devam etmekte, Türkiye’de yaygın bir dağıtıma sahip olmayan ancak çocuklarımız için eğlenceli ve eğitici anlar yaratacağına inandığımız birkaç markayla görüşmelerimiz devam ediyor.

GG: Mucit Panda’yı kimdir sorusuyla açıklamak istiyoruz aslında. Genç, dinamik, eğlenceli ve bazen de muzur bir marka kişiliği oluşturmaya çalışıyoruz. Tamamen dijital bir oluşumuz ve Instagram, Facebook, Twitter profillerimiz ile blogda gerek görsellik gerekse dilimiz aracılığıyla bu kişiliği ortaya koyuyoruz. Panda samimiyetinde davranmaya çalışıyoruz da diyebiliriz aslında.

K.A. Herkesin tartışılmaz sevgilisi olan bir hayvan ”Panda” hele ki “Mucit Panda” ismi kulağa çok sempatik geliyor. Bir oyuncak sitesi için kesinlikle çok doğru bir seçim! Peki nasıl karar verdiniz bu isme?

ka-180215-10D.Y. Ortağım ve abisi Nefes’i sürekli sevimli panda diye sevdikleri için ismin Panda kısmı aslında çok önceden hazırdı. Pandaların doğa ve çevre için sembol bir karakter olması ise ismin bizim için bir ikinci değerli yanıydı. Ama önemli olan aklımızdaki o sevimli, akıllı, becerikli panda karakterine diğer anlamları yükleyebilmekti. Birçok isim eşleştirmesinden sonra Mucit-Panda ikilisini yan yana getirdiğimizde çok sevdik. Kulağa hoş gelmesi ve akılda kalıcı olacağını düşünmemiz de marka ismi olarak seçmemizde etkili oldu.

K.A. Gerçekten anlamlı bir hikayesi varmış ismin 🙂 Belli ki marka oluşumundan, oyuncak seçimine kadar her detayda özenle çalışan bir firma. Sitenizdeki “Hakkımızda” kısmında da “Mucit Panda Ailesi” olarak imzanızı atıyorsunuz. Sahi ekibiniz tam olarak kaç kişilik?

ka-180215-4G.G. Sayıdan önce ekip yapımızdan bahsetsek daha iyi olur sanırım. Mucit Panda aslında iki lise arkadaşının dostluğunun hikayesi, benim abim ve Duygu’nun eşi. Duygu’nun da bahsettiği gibi, Nefes aramıza katıldıktan sonra sohbetlerimiz hep “bebekler, çocuklarla ilgili ne yapabiliriz”e döndü ve sonunda bu fikri hayata geçirmeye karar verdik. Hayaller gerçeğe dönünce ise adamakıllı bir organizasyon yapısı oluşması gerekiyordu. Böylece Mucit Panda iki ailenin bir araya geldiği, kardeşler ve eşlerin birer parçasını üstlenip yönettiği bir e-ticaret sitesine dönüştü. Şimdi öne planda Duygu ve ben bulunsak da aslında 6 kişilik bir ekibimiz var. Herkes eğitimi ya da deneyimleri doğrultusunda uzmanlaştığı bir alana destek vermeye çalışıyor. Bu sebeple üyelerimiz ve takipçilerimizle etkileşim kurduğumuz noktalarda da aslında Mucit Panda Ailesi olduğumuzu, kurumsal tonu olmayan aile samimiyetini, dostluğu hissettirmeye çalışıyoruz.

K.A. Açıkçası bugüne kadar oyuncak seçiminde özellikle bir mağaza ya da e-ticaret sitesini takip etmedim. Daha çok indirimlere göre yönleniyor tercihlerim. Bu noktada Mucit Panda’nın benzer hizmeti sunan diğer sitelerden farkı ne olabilir? Mesela yine sitede henüz detaylandırmadığınız bir takım sosyal sorumluluk projelerinden bahsediliyor?

D.Y. Türkiye’deki oyuncak pazarına baktığınız zaman mağazaları bulanan pek çok büyük oyuncu görmeniz mümkün, hatta tanınmış perakendecilerin çoğunda da ürün kategorilerinden biri olarak oyuncaklara ulaşabiliyorsunuz. E-ticaret siteleri ise pazarda yer bulabilmek için çoğunlukla pek çok oyuncak kalemini bir arada satışa sunmak durumunda kalıyor ve özelleşemiyor, bir temaya sahip olamıyor. Mucit Panda olarak farklılaştığımız ve farklılaşmayı özellikle istediğimiz nokta çocuklarımızı eğlendiren ama bir yandan da eğiten, öğrenmesine, düşünmesine, oyun gereği kimi zaman strateji oluşturmasına, el ve zihin becerilerini bir arada geliştirebilmesine imkan veren oyuncaklarla büyütebilme içgörüsü. Özellikle bu konuda çok hassas davranıyoruz. Ayrıca başta Sevi, Kapla, Melissa&Doug, Plan Toys ürünlerini bir araya getirdiğimiz ahşap oyuncaklar kategorimizle temiz, doğal, çevre dostu oyuncakları ön plana çıkarıyoruz.

G.G. Hedefimiz çocukların gelişimini destekleyen Dünya’nın en iyi oyuncaklarını Türkiye’de en geniş yelpazede bir araya getiren tek marka olmak. Ancak çocuklarımıza mutlu yarınlar bırakabilmek için Dünyamıza çevre bilinciyle sahip çıkmamız gerektiğinin de farkındayız. Bu konuda hayat geçirmeyi planladığımız birtakım sosyal sorumluluk projeleri ve ortaklıklar var.

K.A. Oyuncak seçiminde kılı kırk yarıyoruz dediniz 🙂 Maddelersek tam olarak nelere dikkat ediyorsunuz? Ailelerin mutlaka dikkat etmesi gereken noktalar varsa bunlar neler olabilir?

ka-180215-5G.G. Oyuncak üreten pek çok firma, pek çok marka var, fakat önemli olan oyuncağın işlevine göre, uygun koşullarda ve kullanılabilirlikte üretilmiş olması. Mucit Panda olarak biz elimizin değmediği, dokusunu hissetmediğimiz, kalitesinden emin olmadığımız ve kendi çocuklarımıza oynatmayacağımız hiçbir oyuncağı siteye almıyoruz.

DY: Birçok anne-baba aynen senin de yukarıda değindiğin gibi öncelikle fiyatına bakarak satın alacağı ürüne karar veriyor. Elbette bu da önemli ancak iki oyuncak almak yerine tek bir oyuncak alıp kaliteli olanını almak çocuklarımız için daha faydalı olacaktır. Çünkü kalitesiz veya işlevsel olmayan oyuncaklar aslında çocuğa verilmesi hedeflenen eğitimi sağlamıyorlar. Bir iki oyun sonrasında kırılıverirler ya da çocukların eline almadığı, yaklaşmadığı oyuncaklar haline gelirler.

K.A. Bir de kafamı uzun zamandır kurcalayan bir konu var ki o da yaşa uygun oyuncak seçimi. Bu sizin de önem verdiğiniz bir konu olacak ki sitede yaşa göre filtreleme seçeneği bulunuyor. Sizce çocuklar için yaşa uygun oyuncak seçimi neden bu kadar önemli olabilir? Bu konuda henüz sayıca az olan blog bölümünde yazılarınız da mevcut.

D.Y. Bu, uzman psikolog ve danışmanların da dikkat çektiği bir konu. Oyuncağın yaşa uygun olmadığını çocuğunuzun oyun oynarken sıkılmasıyla rahatça anlayabilmeniz mümkün. Çocuğunuzun o yaştaki kapasitesinden, becerilerinden fazlasını ya da azını gerektiren oyuncaklar bir süre sonra oynarken zevk almamasına, sıkılıp oyuncaktan uzaklaşmasına, dolayısıyla oynarken öğrenememesine sebep olacaktır. Bebeklik, emekleme dönemi, ilk adımlarını attığı zamanlar, iki yaş sonrası, okul öncesi vb. dönemlerde çocuğunuzun gelişimiyle paralel oyuncaklarla haşır neşir olması önemli bir nokta. Bu sebeple biz de üyelerimiz daha doğru oyuncaklara ulaşabilsinler diye, sitemizi markaların yanı sıra yaşa göre de filtrelemeye imkan verecek şekilde tasarlamaya özen gösterdik.  Bu siteyi kurarken aynı zamanda yazdığımız blog yazıları ile de insanlara oyuncak ve oyun bilincini elimizden geldiğince anlatmaya çalışıyoruz. Her oyuncağin bir hikayesi ve vermek istediği bir mesaj var.

K.A. Pek çok kategoride oyuncak var sitede. Her yaş grubuna uygun oyuncaklar bulunuyor mu Mucit Panda’da?

G.G. Zihin çalıştırıcı, eğitici oyunlar, sanat ve yaratıcılık setleri, yap-bozlar, birleştir-oyna setler, bloklar, figürler, aktivite ve kart oyunları, dil gelişimi için oyuncaklar sitede yer verdiğimiz başlıca kategoriler. Bu kategoriler altında ise genel olarak 0-8 yaş arası çocuklar için oyun ve oyuncaklarımız bulunuyor. Ancak aylık dönemler bile bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimde önemlidir ve hassasiyet gerektirir. Bu yüzden 0-3 ay, 6-12 ay, 18-24 ay gibi özel dilimlerde listelediğimiz oyuncaklarımıza da sitemizde kolayca ulaşabilmek mümkün.

ka-180215-2K.A. Duygu’cuğum, 20,5 aylık bir kız çocuk annesisin. Nefes, Mucit Panda’da satılan oyuncaklar dışında hiçbir oyuncakla bugüne kadar oynamadı mı? Ya da oynamayacak mı? Elbet onaylamadığın ve hediye gelen oyuncakları vardı Nefes’in  Bunları ne yapıyorsun? Kendin başka bir bebek ya da çocuğa hediye alırken sitendeki ürünlerden mi seçiyorsun 🙂

D.Y. Mucit Panda aktif olarak satişa başlayalı az bir zaman oldu bu yüzden tabiki başka yerden gelen ve alınan oyuncaklarla oynadı Nefes ama artık çok daha fazla seçici davranıyorum. Aldığım tüm oyuncakları kendi sitemden alıyorum ve birine oyuncak alıp götüreceksem de yine kendi sitemden seçiyorum.

K.A. Bugüne kadar Nefes’in başına yanlış ya da yaşına uygun olmayan oyuncak seçiminden dolayı bir kaza geldi mi? Herhangi bir sorun yaşadın mı?

D.Y. Nefes’in doğumunda şu zamana kadar hep her konuda çok seçici davrandım o yüzden çok sükür basimiza sıkıntı açabilecek bir kaza gelmedi ama gerek çevremde gerekse başka arkadaşlarımın çocuklarında oyuncakla ilgili eksiklikler gördüm. Oyuncakların üzerlerinde yazan uyarılar ve yaş grupları mutlaka dikkate alınmalıdır çünkü hepsi bir gözlem, deneyim ve bilgi ile hazırlanıyorlar. Çocugunuzun yaşında ya da ayından çok büyük oyuncaklar almak onun o oyuncağı kullanma kabiliyetine ulaşmadıysa zarar verebilir ya da oyuncak amacına ulaşmaz ve çocugunuz sıkılabilir.

K.A. Bu güzel gün ve harika röpotaj için çok teşekkürler, biz oğlumla çok keyif aldık 🙂 Panda hediyesi için de ayrıca teşekkürler. Son olarak Kadıköy Anneleri’ne özel bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

ka-180215-11D.Y.  Rica ederiz, biz de ilk röportajımızı Kadıköy Anneleri ile yaptığımız için çok heyecanlıyız, umarız uğurlu gelir 🙂 Mucit Panda’ya üye olurken referans e-postası olarak bilgi@kadikoyanneleri.com adresini yazdıkları takdirde MucitPanda.com’dan yapacakları ilk alışverişte %10 indirimden faydalanabilirler. InstagramFacebook ve Twitter profillerimizden istedikleri an Mucit Panda’yla iletişime geçebilir, bilgi alabilirler 🙂 Herkese eğlenerek oynayacakları bol oyunlar diliyoruz!

[author title=”Aslı Altınok Erdal” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2016/05/ka_asli_foto.jpg”]1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı(Nam-ı diğer “Muhtar Anne”), 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupagete İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektöründe 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri’ni kurdu. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık sektöründe pazarlama işi, Kadıköy Anneleri, İFSAK bünyesindeki 4 Mevsim Büyükada, Şiirden Fotoğrafa İstanbul, Yansıyan Kadınlar belgesel fotoğrafçılık projeleri ve aile hayatı dörtgeninde hayatta kalma mücadelesi veriyor.[/author]

Bu eğlenceli röportajın ardından markanın maskotu “Panda” yı hediye etmemek olmaz 🙂 Bu röportajı facebook  ve instagram profillerinde #Kadıköy Anneleri  ve #mucitpanda hashtagleriyle 20 Şubat Cuma gece yarısına kadar paylaşan kişiler arasından yapılacak çekilişte 1 kişi panda hediyesi kazanacaktır. Kazanan talihliyi haftasonu yine sosyal medya hesaplarımızdan açıklıyor olacağız.

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar