[divider]
[foogallery id=”6792″]
[divider]
Murakami’nin akıcı dili sanki çok basit bir kitap okuyormuşsunuz havasını veriyor taa ki son cümleyi okuyana kadar. Kitabı bitirip de soru işaretleriyle baş başa kalınca başlıyorsunuz kafa patlatmaya 🙂 Ben bu kitabı geçen sene okumuştum ama soru işaretlerini bulmak için bir daha okumak isteği doğmuştu. Bu sene Kitap Kafe etkinliğimiz için ikinci kere okuyunca kitabı daha iyi anladığımı düşünüyorum. Bence Murakami kitabın sonunu özellikle açık bırakıyor ki yeniden okuyalım, bulmaca gibi çözelim. Sadece sonunu değil, kitap içindeki belirsiz gibi görünen detayların da açıklamasını yapan bazı cümleler başka paragraflarda olabilir, iş ki onları fark edebilmekte… İkinci kere okudum, anladığımı sandıklarım ve anlamadıklarım için geri gidip bazı yerleri göz gezdirdim ve hala her şey yoruma açık. Neresi gerçek, neresi hayal… Gerçek nedir?
Hacime’nin mutlu bir evliliği, sevdiği bir eşi ve iki kızı vardır. İşleri iyi giden iki barın sahibidir. Hacime sürekli yaşamı sorgular, geçmişinde rahatsız olduğu şeyler aklından çıkamaz. İlkokulda çok iyi anlaştığı, kitap ve müzik konuştuğu, kendisi gibi tek çocuk olan Şimomoto vardır. Ortaokulda başka bir şehre giden Şimomoto ile yolları ayrılır ama Hacime onu hiç unutamaz. Lise yıllarında hayatına İzumi girer. Hacime İzumi’yi bile isteye çok acımasızca kırar. İşte Hacime İzumi’nin ve Şimomoto’nun hatıralarıyla, özlemleri ve pişmanlıkları ile yaşar. Bir gün Şimomoto ile karşılaşır. Gerçekten karşılaşırlar mı, bunlar hayal ürünü müdür? Yoruma açık…
SPOILER >>> Ben 164 ve 184. sayfalardaki bazı satırlardan Şimomoto’nun arabayla ırmak kenarına giderken öldüğünü düşünüyorum ve bu konuda okuyanlardan yorum bekliyorum 🙂
[divider]
Kitap Adı: Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında
Yazarı: Haruki Murakami
Yayın Evi: Doğan Kitap
Çeviren: Pınar Polat
Sayfa Sayısı: 187
[divider]
[clickToTweet tweet=”Kitap Kafe’de Bu Hafta: Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında” quote=”Bu yazıyı kitapsever çevrenizle de paylaşın!” theme=”style3″]
[divider]
Şimdi gelelim 15 Aralıkta değerlendireceğimiz kitabı seçmeye.
Adaylarımız:
1- Franz Kafka-Dönüşüm
2- Jose Saramago-Kabil
3- J.M.Coetzee-Yavaş Adam
4- Ian McEwan-Çocuk Yasası
Bu birbirinden güzel dört kitaptan önerdiğinizi bu yazının altında yorum olarak yazarak oyunuzu vermiş olacaksınız. En geç 30 Kasım tarihine kadar oyunuzu vermenizi rica ediyoruz. Bol okumalı günler dileriz.
[divider]
Not:“Kitap Kafe” köşemiz ve gece buluşmalarımızda bize paydaşlık etmek isteyenler [email protected]’dan bize ulaşabilirler.
- Kadıköy Anneleri’ne abone olarak, tüm yazılarımızı yayınlandığı an bildirim şeklinde alabilir ve böylece anında haberdar olabilirsiniz. Bunun için, web sitemize girdiğinizde karşınıza çıkan ufak bildirim onayı penceresinde yer alan “İzin Ver” kutucuğunu işaretlemeniz yeterli.