Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,
Bundan yaklaşık iki yıl önce İlk Kitaplığım köşeme ilk başladığımda bu kadar uzun soluklu yazacağımı veraflarımızın böylesine kitaplarla dolacağını düşünmemiştim. Her ay sizlerden çok güzel geri bildirimler alıyorum ve bunlar bana yazmaya devam etmek için güçlü birer motivasyon oluyor. Daha geçen gün köşemi okuyan duyarlı bir baba, kitap listesi ile çıktı karşıma. Çocuğunun yaşını ve özelliklerini söyleyerek hangi kitapları önce alması konusunu danıştı. Bu anlamda sizlere bir kitap koçu gibi bireysel danışmalık vermek de çok güzel 🙂 Ancak bazı anneler ve babalar bu güzel kitapları internet dışında bulmakta zorlandıklarını söylüyorlar. Doğrusu pek de haksız değiller. Çocuğunuz ile birlikte gideceğiz kitapları doyasıya teneffüs edeceğiniz yerler az ama yok değil. Geçtiğimiz baharda Koşuyolu’nda açılan Mutlu Fil Kitabevi de bunlardan biri. Bu sevimli mekânı sizlere yakından tanıtmak için cesur girişimcilerinden Nihal Ünver ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Tabii her zamanki gibi sadece sohbet etmedik küçük kitap kurtları için yeni yıl hediyesi olacak kitap sözü de aldık. Keyifli okumalar…
G.: Sevgili Nihal önce senin sonra da Mutlu Fil’in hikayesini kısaca senden dinleyebilir miyiz?
N.Ü.: Öncelikle küçük kitap kurtlarının annelerine ve babalarına merhaba. 14 yılımı çeşitli yayınevlerinde kitap editörlüğü yaparak geçirdim. Sürekli bir bilgisayarın arkasında metinleri düzelterek, yazarla çevirmenle kimi zaman didişerek kimi zaman haz alarak çalıştım. Çok keyifli bir çalışma hayatım oldu ama biraz yorulduğumu fark ettim, çünkü bilenler bilir, editörlük ciddi bir emek ve dikkat istiyor. İki çocuğumdan sonra çocuk kitaplarına ilgim artınca da bilgisayar başından kalkmak ve çocuk kitaplarıyla ilgili bir iş yapmak düşüncesi gelişti. Ortağım Sinem Kanar Dinar’la da buluşunca Mutlu Fil Kitabevi’nin hayata geçirdik.
G.: Aslında Kadıköy Anneleri Mutlu Fil’i geçen Haziran ayında gerçekleştirdiğimiz Küçük Kitap Kurtları Yaz Buluşması nedeniyle tanıyorlar ama yine de senin ağzından dinlemek isteriz, Mutlu Fil nasıl bir yer, burada ebeveynleri ve bebeklerini/çocuklarını neler bekliyor?
N.Ü.: Mutlu Fil, çocuk ve ebeveyn dostu bir mekan. Kendi çocuklarımızı büyütürken arkadaşlarımızla buluşmak için mekân arayıp durduk hep, bir kafede oturup biraz sohbet edebilmek için çok tablet açmışlığım oldu oğluma. Kafelerin hem gürültülü hem de sıkış tıkış ortamı çok yorucu oluyordu. Ee parklarda buluşma da bir yere kadar 🙂 Mutlu Fil biraz da böyle bir motivasyonla şekillendi. İnceleyerek çocuk kitabı almak isteyen, arkadaşlarıyla buluşmak için yer arayan, çocuğuyla kafe keyfi yaşamak isteyen ebeveynleri düşündük. Çocuklar için küçük bir oyun alanı bulunuyor. Burada arkadaşlıklar gelişebiliyor, bir nevi doğal oyun grubu. Anneler de bu arada kafe bölümünde vakit geçiriyor. Müdavimlerimiz arasında “Home Office” çalışan anneler bile var. Mutlu Fil mutfak çocuklar için tümü ev yapımı olan çorba, köfte, mantı, kek, kurabiye sunuyor. Yeme içme konusunda ebeveynler gönül rahatlığı yaşıyor. Yaş gruplarına göre hafta içi ya da hafta sonu olmak üzere değişen etkinlikler/atölyeler yapıyoruz. Mekânımız aynı zamanda tüm doğum günü ve diğer partiler, kutlamalar için açık… Bir de sıcak bir ortamda kitaplardan, çocuklardan sohbet her daim.
H.G: Sen sadece kitap seven bir anne kimliğiyle burada değilsin bu işin mutfağından geliyorsun. Bu nedenle kitap seçimlerin bizim için önemli. Mutlu Fil’in raflarına kitap alırken nelere dikkat ediyorsun, kitapları nasıl seçiyorsun?
N.Ü.: Öncelikle elinize aldığınızı her kitabı gönül rahatlığıyla satın alabileceğiniz, güzel bir seçki oluşturmaya çalıştık. Kitapları seçerken çok özen gösteriyoruz. Her yayın evinin her kitabı bulunmaz mesela. Yayıncılığın içinden geldiğim için kitabevine alacağım kitapları seçerken pek çok parametreye dikkat etme olanağım oluyor. Yazım dili, çevirisi, baskı kalitesi ve elbette en önemli unsur olan içeriği. Çocuk haklarına saygı duymayan, ayrımcı bir dil kullanan, kültürel olarak çocuğa katkı sunmayan kitaplar listemize giremez. Çocuk kitaplarının çok zorlu bir alan olduğunun farkındayız, bu nedenle annelerin ya da babaların çocuklarına dair anlattıkları gözlemler çok kıymetli. Onlarla sohbetlerimizden her zaman kitap isimleri ve küçük ipuçları kapmaya bakıyorum. Çünkü çocuk kitaplarıyla ilgili gerçek referanslar çocukların kendileri olmalı; biz ebeveynlerin kitaplardaki çizimlere dair sanatsal bakışları ya da edebi dürtüleri değil. Bir de tabii kitap yazarıyla bütündür. Sevdiğimiz kitapları ve yazarları görmek istiyoruz kitabevinde, onları çocuklarla buluşturmak istiyoruz. Kitap seçimlerimde bu unsur da etkili oluyor.
H.G: Mutlu Fil’de sadece kitap yok tabii. Tüm haftaya yayılmış birbirinden farklı atölyeler de var. Biraz da bunlardan bahseder misin? Bu atölyeler hangileri, atölyeleri nasıl seçiyorsunuz, atölye yürütücüsünün yetkinliğine ve çocuğa uygunluğuna nasıl karar veriyorsunuz?
N.Ü.: Öncelikle kitaplarla ilgili olanları sayayım. Yaratıcı okuma atölyeleri, kitap imza günleri, sizinle yaptığımız masal yoga atölyeleri gibi, kitapla ilişkili atölyeleri yapmayı çok seviyoruz. Masal anlatımı da oluyor her Perşembe mesela. Ayrıca bebeklerle/çocuklarla dans, müzik ve ritim, İngilizce oyun grubu, masa üstü etkinlikler ve duyusal oyunlar gibi çeşitli etkinlikler var. Bütün bu etkinliklerin takvimlerini facebook/instagram hesabımızdan takip edebilirler ya da [email protected] adresine mail atarak duyuru listemize kaydolabilirler. Atölye yürütücüsünün yetkinliğine tabii ki geçmişte yaptığı çocuk çalışmalarına bakarak ve de çocuklarla iletişimini gözleyerek karar veriyoruz. Bir konuda bir diploma ya da sertifika sahibi olmak bizim için yeterli bir ölçüt değil. Yaş uygunluğuna karar verirken çalışacağımız uzmanın yönlendirmesi belirleyici oluyor.
H.G: Sevgili Nihal, gün geçtikçe bu tür atölyeler yapan merkezler çoğalıyor. Sence anne babalar atölye ve atölyelerin yapılacağı mekânı seçerken nelere dikkat etmeliler? Bu konuda Mutlu Fil’in farkı ne, onu diğer merkezlerden ayıran nedir?
N.Ü.: Çocuklarla ilgili çalışmaların artması çok sevindirici, ancak çocukla ilgili her çalışmanın içeriğinin yeterince doyurucu olmaması üzücü tabii. Bu tür atölyeler yapan merkezlerin eğer eğitim hedefi yoksa eğlenceli ve kendini geliştireceği alternatifler sunması yeterli olur. Mutlu Fil olarak mevcut atölyelerden farklı tercihler yapmaya çalışıyoruz biz de; ama bazen ebeveynlerin istekleri baskın oluyor. Başka atölyelerdeki etkinlikleri soruyorlar bize de. Buna çok teslim olmuyoruz. Çünkü çocukların katıldıkları atölyelerden bir soru, bir plan ve bir duyarlılıkla ayrılmasını istiyoruz. Yani mesela bir kurabiye atölyesi yapıyorsak onu drama ile birleştirmeden sonlandırmıyoruz. Ya da çocuklara mesela bir yılbaşı partisi hazırlıyorsak programın bir yerine mutlaka bir kitap okuması, ya da yaratıcı okuma iliştiriyoruz. O an o atölyede tüketip gidecekleri değil de sonrasında hatırlayacakları tekrarını soracakları ya da bir şekilde onların hayatına dokunacak kazanımları önemsiyoruz.
H.G: Atölyelerden tekrar kitaplara dönersek hem bir anne olarak hem de bir kitapevi sahibi olarak çocuklarımız için bize önerebileceğin kitaplar hangileridir? Senin vazgeçilmez çocuk edebiyatı yapıtların nelerdir?
N.Ü.: Tilki Avı, Doğum Günü Pastası ve diğer Sven Nordqvisk kitapları. Julia Donaldson’un çeşitli yaş gruplarına hitap eden kitapları, Behiç Ak’ın hem 3-4 yaş grubuna hem de okul çağına hitap eden kitaplarına çocuklar bayılıyor. Günümüzün Rıfat Ilgaz’ı gibi. Çocukların ruhunu yakalamış bir yazar, hiç didaktik olmadığı için çocuklar onun kitaplarını severek okuyorlar. Yekta Kopan’ın Burun kitabı. Eric Carle’ın Huysuz Uğurböceği isimli kitabı. 5 yaştan itibaren ufaktan okunabilecek nefis bir felsefe kitabı olan Kumkurdu serisi. Bir Volkanın Öyküsü, Kayıp Maya Şehrinin Öyküsü, Bir Uzay Görevinin Öyküsü… vb. isimlerle devam eden bir seri var, içlerinde kaçırılmayacak tarih, bilimkurgu anlatıları olan 4-5 yaşa hitap eden kitaplar bunlar da…
G.: Sevgili Nihal, bir Kadıköy Annesi olarak iyi ki varsın. Küçük Kitap Kurtları Buluşmasının paydaşı olduğun ve böyle güzel bir mekâna yüreğini koyduğun için çok sana teşekkür ederiz. Aaa tabii unutmadan bir de hediyen için J Bu röportajın altına yorum yazan annelerden birinin küçük kitap kurduna “Rüzgâr’ın Seyir Defteri Küba” adlı kitabınızı isme yazarından imzalı olarak hediye edeceksiniz. Son olarak bu kitaptan da kısaca bahseder misin?
N.Ü.: Asıl biz bu kadar ince düşünülmüş, önemsendiğimizi hissettiren soruların için teşekkür ederiz. Hediye kitabımız “Rüzgâr’ın Seyir Defteri Küba”, çocuklar için seyahat rehberi niteliğinde olan serimizin ilk kitabı. Küba’nın dansı, arabaları, farklı yaşantısı ve tabii ki Che çocuklar için bu kitapta. 7 yaş üstü kitap kurtları için hazırlanan bu kitabı Sinem Kanar Dinar yazdı ve Hülya Uğur Öden resimledi. Kadıköy Anneleri’yle her daim buluşmak ve söyleşmek üzere. Keyifli okumalar dileriz.
G.: Vakit ayırdığın için tekrar teşekkür ederiz. Yüz yüze görüşmek dileğiyle,
“Rüzgâr’ın Seyir Defteri Küba” kitabını kazanmak için bu yazının altına 30 Aralık Cuma günü saat 14:00’e kadar yorum yapabilirsiniz.
Sevgiyle kalın,
[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]