İda’nın 2021 Resimli Kitap Seçkisi

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba, 2021 yılını uğurladığımız bu son günlerde yılın “en iyi kitapları” paylaşılmaya, listeler havada uçuşmaya başladı. Elbette bu listeler onu hazırlayanın beğenilerine ve hatta ilişkilerine göre şekillenebiliyor. Ve yine elbette listeyi yapan kişi sadece ulaşabildiklerinden ya da okuyabildiklerinden yola çıkarak “en”lerini sıralıyor. Ben ise sizlerle tüm edebi beğenimi ve kişisel ilişkilerimi bir kenarda bırakıp sadece yedi buçuk yaşındaki bir çocuğun oluşturduğu 2021 seçkisini paylaşacağım. İda’nın 2021 resimli kitap seçkisi ile yeni sezonun ilk kitap yazısını sizlere sunuyorum.

Oğlum İda’ya yaptığım tek müdahale, listenin sadece çeviri eserlerden değil telifli eserlerden de oluşması yönünde oldu. Bir de benim bu yıl Nesin Yayınevi tarafından yayımlanan Burcu Yılmaz’ın resimlediği “Eğer” adlı kitabımla, Huban Korman’ın resimlediği Dinozor Çocuk’tan çıkan “Atatürk Gibi” kitaplarımın listede yer almamasını istedim.

Açıkçası listede benim için sürpriz bir kitap olmadı. Zaten onunla bütün yıl birlikte kitap okuduğumuz için listenin bu şekilde şekilleneceğini tahmin etmiştim. Hangi kitaplar okunarak böyle bir seçkinin oluşturulduğunu buraya yazmayacağım ama merak edenler sosyal medya hesabımdaki profilime girerek öne çıkanlar kısmına eklediğim “neokuduk” bölümüne bakabilirler.

Dilerseniz önce telifli yani yerli eserlerden başlayalım. Çünkü gördüğüm kadarıyla diğer pek çok listede “en”lerin büyük çoğunluğunu çeviri kitaplar oluşturuyor. Ancak başlamadan önce İda’nın listesinde bir derecelendirmemin de olmadığını belirtmeliyim. Yani ilk sıradakini en çok sevdiği kitap diye bir durum söz konusu değil.

Bir kez daha söylemeliyim ki bu listedeki kitapların her birini bağımsız olarak yedi buçuk yaşındaki oğlum İda seçti. Bu köşeyi yazmaya o dokuz aylıkken başlamıştım artık tamamen onun seçtiklerini paylaşmamın vakti geldi sanırım. Geçtiğimiz sene hem onun hem benim sevdiklerimi listelemiştim dileyenler o yazımı buradan okuyabilirler. Ama bu kez seçimi tamamen ona bıraktım. Geçtiğimiz hafta Edebiyat Haber okurları için seçtiğim yirmi çocuk kitabının künyesini paylaşmıştım zaten dileyenler o listeye de buradan bakabilir. Şimdi söz İda’nın!

En İyi 10 Resimli Kitap Seçkisi

El Ele / Tülin Kozikoğlu – Deniz Üçbaşaran / Kırmızı Kedi Çocuk

Tülin Kozikoğlu, İda’nın hemen hemen tüm kitaplarını okuduğu yazarların başında geliyor. Yazarın çok sevilen ve pek çok dile çevrilen Leyla Fonten’den Öyküler serisine bu köşede daha önce yer vermiştim. O yazımı buradan okuyabilirsiniz. Huban Korman’ın muazzam resimleriyle bezeli “Pes Etmek Yok! “ adlı kitabıyla da Sevgili Tülin, Küçük Kitap Kurtları Buluşmalarımızın birinde konuğumuz olmuştu. O buluşmanın ayrıntılarını da buradan okuyabilirsiniz. İda’yla o kitabı öyle çok okuduk ki ne zaman ikimizden biri bir konuda zorlansa diğerimiz ona; “Pes Etmek Yok kitabını hatırla!” diyordu. Ama bu sıralar kelimemiz el ele! Kozikoğlu, “El ele”  adlı bu son kitabında hayatın zorlu basamaklarını çıkarken ve inerken sevginin, dayanışmanın, paylaşmanın önemini şiirsel bir dille anlatıyor. Yazarın bu şiirsel öykü dilini “Dönme Dolap” adlı kitabında da çok sevmiş, geçen sene “en iyi resimli kitap” seçkimizde de yer vermiştik.

Gökyüzü Boyacısı / Göktuğ Canbaba –  Ceyhun Şen / Doğan Egmond

Tülin Kozikoğlu’nun aksine İda, Göktuğ Canbaba’nın kalemiyle ilk kez bu kitapla tanıştı ve çok sevdi. Öyle ki okulunda her ay gerçekleştirilen Okuma Yolculuğum Projesi’nde sınıfına sunduğu kitaplardan biri de Gökyüzü Boyacısı oldu. Sunumunda kitaba Güneş Parlatıcısı adında yeni bir karakter daha eklemişti.

Kitaba gelirsek (aslında bu bir seçki yazısı olduğu için uzun uzun kitabı tanıtmayacağım). Pufurcuğuyla gökyüzünü bembeyaz bulutlarla kaplayan Bulut Dağıtıcısı’nın, hasır sepetindeki ışıltılı yıldızları gökyüzüne asan Yıldız Hanım’ın keyifleri yerindedir. Ancak Ay’a bağladığı ipten sarkarak fırça darbeleriyle geceyi getiren Gökyüzü Boyacısı kendini yalnız, görünmez ve değersiz hissetmektedir. Bu durumu tersine çevirmek için bulduğu çözüm ise tüm canlıları derinden etkiler.

Günümüzün rekabetçi ortamında çocuklardan hep önde olmaları, güçlü olmaları ve bir yıldız gibi parlamaları bekleniyor. Yetişkin dünyasında durum pek farklı sayılmaz. Parlayan pek çok yıldızın ışıltısı aslında kendisine ait değil! Yandaşlarla parlayanlar, reklamlarla ışıldayanlarla dolu dört yanımız. Ancak ne kadar arkada kalsalar da en güzel sözcüklerin, en güzel resimlerin, en güzel düşlerin mimarı aslında görülmeyen, bilinmeyen anti kahramanlar. Bu satırları yazarken aklıma onlardan biri olan Ulus Baker geldi. Zaten hep gelir! İda’nın göbek adı da Ulus zaten. Neyse konuyu dağıtmayayım, daha İda’nın resimli kitap seçkisi listesinde anlatacak çok kitap var.

Taş Çorbası / Judith Malika Liberman – Zeynep Özatalay / Redhouse Kidz

Taş Çorbası adlı bu kitap yazar ve çizerin “Önce Hayal” kitabı ile birlikte bu sene İda’nın okuldaki okuma listesinde bulunuyor. Aydın Doğan Vakfı’nın düzenlediği Ulusal Çocuk Kitabı İllüstrasyon Ödülü’nü alan “Önce Hayal” benim de en sevdiğim kitapların arasında geliyor. İkilinin elinden çok taze çıkan “Yolaçık” adlı kitabı ise henüz tekrar tekrar okuma fırsatı bulamadık. “Şarkılı Masallar” serisinin bu üç kitabında Liberman aslında geleneksel masalları yorumluyor.

Dedem ve Ben / Özge Lokmanhekim – Öznur Sönmez / Final Kültür Sanat Yayınları

Aslına bakarsanız İda’ya dedeli, nineli kitaplar almamaya, okumamaya çalışıyorum. Çünkü oğlumun maalesef büyükanne ve büyükbabası yok. Tıpkı benim gibi… Ancak kararım belki de doğru değil. Belki o benim gibi hissetmiyor. Sevgili Özge’nin imzalı olarak gönderdiği bu kitaba İda’nın gösterdiği ilgi de benim yanılabileceğimi gösteriyor. Yazarın “Dünyanın En Güzel Ülkesi” ve “Can ve Badem” serisini de çok seven İda bu kitaba kitaplıkta her rastladığında eline aldı ve okumak istedi. “Can ve Badem” serisine daha önce bu köşede yer vermiştim, dileyenler buradan okuyabilirler. Bu kitaba ise bu köşede daha önce yaz tatili önerisi olarak da yer vermişim. Demek ki listeler birbirini doğruluyor. Son olarak İda bu kitaptan mı etkilendi bilemiyorum ama “Luci ve Pamuk Dede” adında bir seri öykü yazıp resimleyerek renkli kâğıtlardan kitapçıklar yapmaya başladığını da yazmadan edemedim.

Tuhaf Kuş / Rocio Bonilla / Günışığı Kitaplığı

Bu kitaba da bu köşede daha önce yaz tatili önerisi olarak da yer vermiştim. O yazımı buradan okuyabilirsiniz. Ancak şu kadarını söylemeliyim Bonilla’nın hastasıyız!

Nehir Gibi Konuşurum /Jordan Scott Sydney Smith / Çevirmen: Gonca Özmen / Kırmızı Kedi Çocuk

Listedeki ikinci Kırmızı Kedi Çocuk kitabı olacak ama olsun. Sonuçta listeyi oluşturan ben değilim. Şaka bir yana İda bu kitabı seçince çok sevindim. Bu kitap 2021 yılının en iyi çocuk kitaplarının paylaşıldığı pek çok listede de yer alıyor. Eeee listeler yalan söylemiyor. Kitabın çevirmeni de şair olunca iyice tadından yenmiyor. Yoksa siz hâlâ okumadınız mı?

Harold ve Mor Tebeşir Serisi / Crokett Johnson / Çevirmen: Mahir Ünsal Eriş / Can Çocuk

Nehir Gibi Konuşurum’un ardından bir alkış daha rica ediyorum İda’ya. Niye mi? Çünkü bence Can Çocuk’suz bu liste eksik kalırdı. Bu muhteşem serinin tam altı kitabı var. İda bu kitapları öyle çok sevdi ki eline mor bir tebeşir alarak okulunda her ay gerçekleştirilen Okuma Yolculuğum Projesi’nde sınıfına bu seriyi sundu. Oldukça oyunbaz olan kurgusu ve kısa metinleriyle yeni yeni akıcı okumaya geçenler için mutlaka okuma listesine alınması gereken bir seri.

365 Penguen / Jean Luc Fromental  – Joelle Jolivet / Çeviren: Ece Erbay Nohum / Redhouse Kidz

Bu kitap da İda’nın çok sevdiği, tekrar tekrar okuyup, bolca kıkırdadığı ve okulunda her ay gerçekleştirilen Okuma Yolculuğum Projesi’nde Ocak ayında sınıfına sunmak için seçtiği nefis bir kitap. Kitap ile ilgili Burcu Yılmaz’ın İyi Kitap’taki yazısını buradan okuyabilirsiniz.  Sevgili Burcu da kitabı İda gibi pek beğenmiş. Zaten İda ile Burcu birbirlerine çok benziyorlar!

Üç / Stephen Michael King / Çeviren: Sarp Dakni / Meav Yayıncılık

Yazılarımı altı yıldır düzenli okuyanlar İda’nın dört kedili bir eve doğduğunu ve şu anda da evde üç kediyle (Pati’mizi İda iki yaşındayken uğurladık) birlikte yaşadığını iyi bilirler. Bilmeyenler ise buradaki yazımı okuyabilirler. Lokum, Havuç ve Pampi’nin dışında da bize ait arka bahçemizde iki kediye (Sütlaç ve Arpacık) ve ön bahçemizde de biri kör diğeri üç bacaklı olan iki kediye daha bakıyoruz. İda okula gitmeden her sabah doyuruyor onları. Özellikle üç bacaklı sarmanla tıpkı Üç kitabındaki Fern ve Üç’ün arkadaşlığı gibi bambaşka bir ilişkisi var.

Poti’nin sahibi olduğunu bildiğimiz Sevgili Sarp Dakni’nin çevirisiyle Meav yayıncılıktan çıkan bu kitabın kapağını görmeniz bile kitaba aşık olmanıza yetiyor bence. Hemen o sevimli Üç’ün onu canı nereye isterse götürdüğü o ıslak burnundan öpmek istiyorsunuz. En azından benim içimden böyle geliyor. Üç’ün kendisiyle barışık, mutlu olmayı bilen hali ise çok kıymetli. Resimleri, boyutu, konusu, iletisi, baskı kalitesiyle gerçekten sevdiğimiz bir kitap oldu Üç! İda’nın en sevdiği sayfa cumartesi sabahları kahvaltıda krep ve dondurma yedikleri sayfaymış. Bu arada hikâyedeki iki çocuklu yalnız bir ebeveyn olan anne de dikkatlerden kaçmasın lütfen.

Bir Kedinin Dertleri / Jory John – Lane Smith / Çeviren: Merve Çay / Çınar Yayınları

Telifli ve çeviri çok güzel kitaplar basan Çınar Yayınları’nın sıkı takipçisiyiz. “1 Yayınevi 4 Kitap” yazı dizimde mutlaka bu yayınevine de yer vermeliyim. Çünkü İda resimli kitap seçkisi için Çınar’dan birden fazla kitap seçti. Ancak ona listede yayınevi dengesine dikkat etmesini, eğer bir yayınevinden iki kitap seçecekse birinin telifli diğerinin ise çeviri olmasını önermiştim. O da bu yüzden diğerlerini eleyip “Beterin Beteri” ile “Bir Kedinin Dertleri” arasında kararsız kaldı ama sonunda bu kitabı seçti.

Kitabı okurken kitaptaki kediye biraz sinir olabilirsiniz. Ama bence olmayın! Çünkü biz bu kitap üzerinden çok güzel sorgulamalar yaptık. Herkesin hayatının zor olabileceğini, her canlının kendine göre kendince dertleri olabileceğini, kişinin kendisinden yola çıkarak hayatı tanımlamaması gerektiğini konuştuk. Bir kedinin dertleriyle dertlenenler “Bir Zürafanın Dertleri” ve “Bir Penguenin Dertleri” ile de ilgilenebilirler. Siz İda’nın resimli kitap seçkisi içinden hangilerini okumuştunuz?

Sevgiler,

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar

1 Yorum

  1. İda’nın beğenisine sağlık. Benim de beğendiğim kitapların listede olması isabet olmuş. Hakkında fikir sahibi olmadiklarim da var elbet, üzgünüm. Artık iyi ve nitelikli pek çok kitap yayımlanıyor, onların bu listede yer almaması ise belirtildiği üzere henüz İda’nın onlarla karşılaşmamış, okumamış olmasıdır aynı zamanda. Her şeye rağmen üretene, yayımlayana, değer veren okura, hakkında yazana selâm olsun.

Yoruma kapalı.