“Ekim Ayı” Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Brenda Walsh’i hatırlayan var mıdır aranızda? Ya “Evimiz Hollywood’da” desem, hani ordaki esmer asi kız. Eveeet sanırım hatırladınız, zaten en az 25-26 yaşında bir anneyseniz siz de çocukluk ya da ilk gençliğinizde mutlaka o diziyi izlemişsinizdir. O zamanlar deliler gibi izlediğim bu diziden bana yadigar kalan hiç unutamadığım tek bir bölüm var. Brenda kendisi için çok önemli bir sınava girecektir, ya okul bitirme ya da ehliyet. Ama sınavdan önceki hafta göğsünde bir kitle hisseder, kontrole gider, kötü huylu bir kite olduğu anlaşılır. Bölümün sonunda diğer herkesi sınavda görürüz, Brenda ise operasyona giriyordur…

Bu bölümü izlemem 20 yıl öncesine denk geliyor olmalı, o zamanlar henüz Türkiye’de meme kanseri bilinci pek yoktu. Sonra yavaş yavaş bir bilinç oluştu. Pembe kurdele simgesi herkesçe bilinmeye başladı. Firmalar sosyal sorumluluk çerçevesinde farkındalık kampanyaları başlattı. Zaman günümüze doğru yaklaştıkça ünlü kadınların kanser haberlerini duyuyorduk. Nilüfer kanser oldu, Angelina Jolie genetik olarak risk taşıdığı için göğüslerinin bir bölümünü aldırdı.

Kanser hep gazeteden, televizyondan bir de tanıdıklarından hayatlarından takip edilen bir olguydu, sanki bizim eve hiç uğramayacaktı. Hep pasif bir izleyici olarak kalacağımı düşünürken geçen yaz başı annem rutin bir kontrole gitti. O kontrolü bir biyopsi, onu da bir ameliyat takip etti. Birdenbire kendimi o hikayelerin izleyicisiyken yan kahramanı olarak buldum. Annem erken teşhis konulan şanslı azınlıktan oldu. Ameliyatı uzun bir iyileşme dönemi takip etti. Şimdi o haplarla koruma sürecine devam ederken benim de annemden dolayı risk grubunda olmamdan dolayı kendime manuel kontrolleri yapmam ve 6 ayda bir de mamografi için erken olsa da ultrason çektirmem gerekiyor. Peki annemin ameliyatından beri hiç yaptırdın mı diye sorarsanız sadece utanç dolu bir “Hayır” diyebilirim.

muayene4 muayene3 muayene2 muayene1Birazcık rakam paylaşmak istiyorum sizinle, amacım asla göz korkutmak değil, sadece biraz farkındalık yaratmak. 1993’e göre 2013 yılında Türkiye’de meme kanseri görülme oranı 2 kattan fazla artmış. 1993’te her 100.000 kadından 24’ünde görülürken 2013’te bu sayı 50’ye çıkmış. Türkiye’de meme kanserinin ortaya çıkma yaşı ortalama 51. Gelişmiş ülkelerde meme kanseri büyük bir ölüm riski taşımıyor çünkü kadınlar kontroller sayesinde kanserin ilk evresinde fark ediyor ve gerekli tedaviyi tamamlıyorlar. Türkiye’de ise kanser tanısı konulan kişiler sadece %27’si ilk devrede yakalanabiliyor, bunda kontrol sıklığının az olması da büyük etken.

Peki neler yapmalı? Öncelikle bilinçli bir birey olarak vücudumuzu gözlemlemeliyiz, aşağıdaki belirtilerden birini gördüğümüzde mutlaka doktora başvurmalıyız.

  • Memede veya koltukaltında kitle ele gelmesi
  • Memenin boyutunda veya şeklinde değişiklik olması
  • Meme başından akıntı gelmesi
  • Memenin veya meme başının derisinde renk değişikliği olması ya da özellik değiştirmesi

meme-kanserinde-erken-teshisAyrıca her adet dönemi mutlaka kendimizi elle de kontrol etmeliyiz. Bu kontrol adet başlangıcından 5-7 gün sonra yani hormon etkisinin en az olduğu dönemde yapılmalı. Kendi kendini kontrol etmek size vücudunuzu daha iyi tanıma ve böylece olursa bir değişiklik durumunda hemen fark etmenizi sağlayacaktır. Elle kontrolde en etkin yöntem aynaya bakarak görünür bir değişiklik olup olmadığına bakıp sonra yatarak elle muayene yapmaktır.

Şimdi Ekim ayındayız, her yıl 1-31 Ekim arası Meme Kanserini Bilinçlendirme Ayı olarak kutlanıyor. Ben arkadaşlarımla konuşup Ekim ayı bitmeden ilk kontrolüme gitmek için randevumu aldım. Ya siz?

İstatistikler için kaynak burada.

[author title=”Hale Acun Aydın” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2014/06/ka_haleacun_foto.jpg”]İsmet Kaan‘ın annesi, Eminoş’un kızı. Boğaziçi’nden 2006 yılında Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler bölümünden mezun oldu ama pazarlama alanında çalısmaya başladı. 2011’de MBA yaparak işletme ile bağını güçlendirdi. Türk İşi MinimalizmSermest Cafe BüyükadaSergüzeşt Otel Büyükada ve Sergüzest Shop kurucusu. 2013’te koştuğu yarı maratondan sonra ilerde bir gün maraton bitirmeyi hayal ediyor. Kaan’la birlikte hayatı yeniden keşfediyor.[/author]

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar