Kardeş Kıskançlığı

Bugün yeni bir yazarla karşınızdayız. Uzmanlık alanının verdiği deneyimle yaralara merhem olmaya” geldi geldi PsikiyatristAnne. Ama bazı bazı kara merhem! İddiası az, paylaşımı bol yazılarıyla ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, 2 çocuk sahibi doktor annemizi keyifle okuyacaksınız.

[divider]

Öncelikle “Kardeş Kıskançlığını Önlemenin 7 Yolu” gibi dayatmacı önerileri ne kadar yavan bulduğumu belirtmeliyim. Formül mama gibi geliyor bana. Siz ayrısınız, ben ayrı, doğurduğumuz çocuklar ayrı, ürettiğimiz anne sütleri ayrı. Ama ne kadar pratik olduğunun da farkındayım. O yüzden tam da bunu yapmaya çalışacağım.

Söylediklerimi ciddiye almanız için kim olduğumu bilmeniz gerekiyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu 15 yıllık hekimim, bir Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanıyım (Psikiyatrist, halk arasında psikolog), psikanaliz eğitimi alan bir terapistim. Biri 4 yaşında diğeri 40’ı çıkmamış iki çocuk annesiyim. Bi’ adamın 7 yıllık eşiyim. 🙂 Ki zaman zaman kadınlık, evlilik, eşlik üzerine de okuyup yazıp çizmeye çalışıyorum.

Biz nasıl davrandık?

Bebek eve gelir gelmez tabiri caizse kızımın ‘kucağına attık’. ‘Höt! Elleme! Döt! Dokunma!’ gibi anneanne-babaanne uyarılarını mümkün olduğunca engellemeye çalıştık. Dün akşam bebeği yıkarken kızım da saçlarını şampuanladı (‘Bıngıldak fobi’nizin üstesinden gelmenizi öneririm) ve bazen biberonunu tutmasına izin vermiyor, tutmasını İSTİYORUZ. Ne münasebet canım! Onun da kardeşi, o fırından yeni çıkmış poğaçayı, o pamuk ve yumuk prensi sevmek sadece bizim hakkımız olamaz.

Tıbbi literatür ne diyor?

Bu arada yapılan çalışmalar gösteriyor ki KARDEŞ KISKANÇLIĞI’nın en az görüldüğü grup ikizler. Nedeni de ihtiyaçlarının eşzamanlı karşılanması. O halde başka bir öneri; bebeği emzirirken abla/ağabeyin de ağzına birşeyler tıkıştırabilirsiniz ya da bebeğin altını değiştirirken ablasının da saçına bir toka takabilirsiniz. Dört eliniz yok biliyorum. Peşpeşe yapıverin işte.

Unutmayın ÇOCUKLARDA ADALET DUYGUSU YOKTUR, EŞİTLİK DUYGUSU VARDIR.

Başka önerilen birşey ‘sen ablasın’,’sen ağabeysin’ gibi vurgular yerine ‘siz kardeşsiniz’ vurgusunun yapılması. Ama Allah aşkına nerde yaşıyoruz be! Çocuğumuza ne söylersek söyleyelim kültürümüze aykırı olmasın, dilimizde eğreti durmasın. ‘Ablasııı… Baksana sana nasıl gülüyooor!‘ demeden durabilir miyiz biz hiç.

Çocuğuna kırdığı bardağı işaret ederek onu ‘Bu bir yaramazlık!’ diye azarlayan anneler görüyorum. Onları ‘Bu Türkçe bile değil!’ diye azarlayasım geliyor. ‘Seni yaramaz seniiii!’ler çuvala mı girdi. Neyse bu başka bir yazının konusu. ÇOCUĞUMUZU NASIL AZARLAMALIYIZ?

Öptüm sizi.

Son söz: Ne yaparsanız yapın kardeş kıskançlığı daima ve İYİ Kİ olacak, adam olmayı nereden öğrenirdik yoksa? İş yaşamında ve okuldaki rekabetin öncülü bize yaşatıp uzlaşmayı öğrettikleri için kardeşlerimize teşekkürler

PsychiatristMOM

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar