1 Mayıs İşçi Bayramı Şerefine; “İyi Kalpli Küçük Tavşan”

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,

Bu Pazar günü 1 Mayıs İşçi Bayramı. Maalesef Dünya’da her 5 çocuktan biri çalışmak zorunda bırakılırken, bu çocuklar sağlıklı bir çevreden ve temel özgürlüklerden de mahrum kalmakta, fiziksel, sosyal, kültürel, duygusal ve eğitsel gelişime zarar veren koşullarda çalıştırılmakta. DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi’nin hazırladığı Çocuk İşçiler Raporu’na göre, 2006-2012 arasında hem çalışıp hep okuyan çocuk işçi sayısı yüzde 63,6 oranında artış gösterdi. Vahim olanı, bu yükselişe, tam da gelişim çağlarında olan, sokakta oyun oynaması gereken 06- 14 yaş arası çocukların istihdamında yüzde 2,4’lük bir artışa etki etmesi. Bunun da en başlıca sebeplerinden biri olarak 4+4+4 eğitim sistemi gösteriliyor. Çocuk işçiler, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. “Çocuklar Okullarda Çalışmalıdır” diyen UNICEF çözüm önerilerini sıralarken en baş sıraya “çocuk işçiliğinin çocuk üzerindeki zararlı etkileri hakkında kamunun farkındalığının artırılması” maddesini koyuyor. Evet, ne kadar farkındayız ve ne kadar “dur” diyebiliyoruz. Sadece rakamlar değil gerçekler bize neler söylüyor ve bunları değiştirmek için bireysel olarak ne yapabiliriz? Hatta sadece çocuk işçileri değil işçi hakları, iş cinayetleri gibi durumlar bizi ne kadar ilgilendiriyor? Savaşın kapımızda hatta içimizde olduğu bu günlerde artan mültecilerle çocuk işçiliğinin artacağı ve işçi hakları konusunda yeterli izleme ve kanunların uygulanmayacağı endişesindeyim. İşte “İyi Kalpli Küçük Tavşan” böylesi bir konuyu ele alan ve bilinç kazandıran sıra dışı bir çocuk kitabı. Bu yüzden sizler için 1 Mayıs İşçi Bayramı şerefine bu kitabı seçtim. Haydi, gelin şimdi bu kitaba birlikte yakından bir bakalım.

Türkçeye ilk kez kitabı çevrilen Fransız yazar Michael Escoffeier bu kitabında kaderine karşı koyan ve böylelikle bütün tavşan kardeşlerinin kaderini değiştiren ince düşünceli, zevkli ve sevimli bir tavşanın hikâyesini anlatıyor. Eleonore Thuillier tarafından resimlenen kitap, Korkut Erdur tarafından çevrilmiş ve Yap Kredika-22042016-01 Yayınları’ndan çıkmış. Kitap kurgusuyla “direnmek”, “örgütlenmek” ve “boyun eğmemek” kavramlarını çok iyi bir şekilde küçük okura duyumsatırken, yalın ve akıcı dili ile bir çırpıda kendini okutuyor. Kitaptaki “kırt!”, “Kkh, kıh, kıh” gibi sesler ve kısa cümleler çocukları kitaba çekerken eğlenceli resimleriyle de çocukları gülümsetiyor. Bu kez kitabın uzun uzun hikâyesini anlatmayacağım ancak illüstrasyonları hakkında biraz bahsetmeden sanırım duramayacağım. Çünkü iyi çocuk kitabından bahsederken konusu, iletisi, dili kadar çizimler ve renkler de çok önemlidir. İyi Kalpli Küçük Tavşan, kurdun tuzağına düşüp onun fabrikasında köle olarak çalışmaya başladığında, hele de bu fabrikada başka tavşanların da yakalanması için tavşan kapanı yapmak zorunda bırakıldığında “Ama bu haksızlık!” diyerek duruma isyan eder. Ancak diğerlerinin cevabı “Hayat böyle. Başka çare yok!” şeklindedir. İşte bu diyaloğun geçtiği sayfada tavşanlar konuşurken arkadaki kurt gölgesi inanılmaz bir imge. Asıl korkuyu siz içinizde yaratırsınız mesajını okura inanılmaz bir şekilde duyumsatıyor. Kitabın her anlamda bir çocuk kitabında çok az rastlanacak katmanları var. Kurtların genelde kötü gösterilmesini çok sevmesem de (tilkilerin de sürekli kurnaz göstermesini sevmemem gibi) sanatçının kurt çizimi kötü ve korkunçtan çok beceriksiz ve komik 🙂 Zaten çizerin kurt çizimleri meşhurmuş. Yine kitapların yaşlara göre çok sınıflandırılmasını sevmesem de bu kitabın 3 yaş grubu üstü için daha uygun olduğunu ifade edebilirim. Daha adil, daha eşit ve özgürlükçü yarınlarda görüşmek, bayramların gerçekten de bayram gibi kutlanacağı günlerde buluşmak dileğimle sevgiyle kalın.

Not: Club Quartier’in tarihi bahçesinde her pazar günü kurulacak olan Moda Ekolojik Pazar’da 1 Mayıs’dan itibaren kitap çemberi yapılacak. 8 Mayıs’da yapılacak kitap çemberinde bebekler ve çocuklar için İda’nın kütüphanesinden seçtiğim kitapları okuyacağım. Beklerim 🙂

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar