Küçük Kitap Kurtları için Seri Kitaplar-3

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,

Bu sezonun ilk seri kitapları yazısıyla karşınızdayım. Hatırlayacağınız üzere geçen sezon seri kitaplar dosyamıza başlamıştık. Yayınladığımız ilk yazıda “Tavşancan İle Faresu”, “Mıymıy Teyze”, “Stella ve Sam”, “Leyla Fontenden Öyküler” serilerine yer vermiştim. İkinci yazıda ise “Küçük Kutup Ayısı”, “Ninem Dizisi”, “Valentine ve Koca Ayı” ve “Burcu ve Berk” serilerini anlatmıştım. Bu kez de aynı şekilde dört farklı çocuk kitabı serisini dilim döndükçe sizlere anlatacağım.

[divider]

[foogallery id=”7998″]

[divider]

[dropcap]1[/dropcap]

EĞER SERİSİ: Çocuklara ne tür kitapları seviyorsunuz diye sorduğumda aldığım yanıtlar çoğunlukla şöyle oluyor; “Komik, eğlenceli, maceralı, hayvanlı…” Evet, çocuklar onları güldüren, eğlendiren kitapları seviyorlar. Haksız da sayılmazlar. Kitaplar çocuğa haz vermeli, düşünmesini, düş kurmasını, eğlenmesini sağlamalı ve yaratıcılığını beslemelidir. Laura Numeroff ve Felicia Bond imzalı “Eğer” serisi de tüm bunları başarıyor. Serinin okuduğumuz ilk kitabı olan Eğer Bir Fareciğe Kurabiye Verirsen…’de minik, aç bir gezgin fareye bir kurabiye vermenin sonuçlarını gülümseyerek okuyor ve izliyoruz. Eğer bir fareciğe kurabiye verirseniz ne mi olur? Yanında bir bardak süt isteyecektir. Sütü verdiğin zaman muhtemelen bir de pipet isteyecektir. Sütünü bitirince, peçete isteyecektir. Onda sonra sütten bıyığı olmuş mu diye aynaya bakmak isteyecektir. Sonra mı? Sonrasını da siz okuyun isterseniz. Kitabın sonunda bir de “Muhteşem Kurabiye Takibi” adlı zarla oynanan bir oyun var. Serinin diğer iki kitabı ise; “Eğer Bir Domuzcuğa Parti Verirsen…” ve “Eğer Bir Kediciğe Kek Verirsen…” isminde. Her üç kitabın da başladığı gibi bitmesi çok hoş. Ayrıca unutmadan yazayım Bilgi Yayınları’ndan çıkan ve Yasemin Yener tarafından Türkçe’ye çevrilen bu serinin yazarı kitaplarından aldığı telif haklarının bir kısmını kar amacı gütmeyen, çocuk – okuryazarlığını destekleyen Fist Book örgütüne bağışlıyormuş. Ne güzel öyle değil mi?

[dropcap]2[/dropcap]

MERAKLI SERİSİ: Bu yazımda daha önce hiç yer vermediğim yayınevlerine yer vermek istedim. Doğan Egmond da bu yayınevlerinden biri. Bu yayınevinin geniş bir seçkisi olmasına rağmen pek fazla kitabını tercih etmediğimi fark ettim. Bunda yayınevinin seçkisinin çokça çizgi film karakterlerinden oluşan kitaplardan oluşmasının payı büyük. Meraklı serisiyle de okulumun kütüphanesinde karşılaştım. Yalın ve sevimli çizimleriyle ilgimi çekti. Serinin dört kitabını birden ödünç aldım; “Meraklı ve Gizemli Hırsız”, “Meraklı İle Sürpriz Ziyaretçi”, “Meraklı ile Kayıp Meşe Palamudu” ve “Meraklı İle Küçük Kayıp Tırtıl”. Yayınevi kitaplar için 6- 9 yaş grubu için olduğunu ifade edip web sitesinde ilkokul çağı kitaplarının arasına koysa da ben 4 yaşındaki oğlumla bu seriyi defalarca okudum. Bence kitabın tasarımı, çizimleri ve konuları okulöncesi çocuklara yönelik ancak dili biraz daha büyük çocuklara uygun olacak şekilde çevrilmiş. Belki burada bir denge oluşturulabilir, “iş işlemek” gibi ifadeler yerine çocuğun anlam evrenine daha uygun kelimeler tercih edilebilirdi. On yedi çocuk kitabı bulunan Katherine Stano’nun kaleminden çıkan bu seri Berfu Durukan’ın çevirisiyle Türkçeleşmiş ve resimlerini Karla Taylor yapmış. Sanırım yazarın dilimize çevrilen ilk kitabı Meraklı serisi. Meraklı, meraklı deyip durdum ama size kim olduğunu bir türlü söylemedim değil mi? Meralı sevimli, zeki bir rakun. Gizemli olayları çözmeye bayılan bu küçük rakun, her seferinde arkadaşlarına yardım ediyor ve öykünün kahramanı oluyor. Bir nevi çocuklar için ilk polisiye kitabı. Macera sevenlere, ip ucalarını takip edip olayı önce çözmek isteyenlere keyifli okumalar dilerim.

[dropcap]3[/dropcap]

DENİZ’İN SEVDİĞİ ŞEYLER SERİSİ: Yerli bebek kitapları neden bu kadar az diye söylenip dururken karşıma çıkan bu seri, çocuk edebiyatının sevilen iki usta ismi Ayla Çınaroğlu ve Mustafa Delioğlu bir araya getirmiş. Çocuğun dünyasındaki konuları yalın ve özgün bir şekilde sunan bu iki ismi bu köşede yazdığım “Tembel Fare Tini’nin Serüvenleri – Peynirli Börek” kitabından tanıyacağınızı umuyorum. On kitaptan oluşan bu seride İda’nın favorileri; Deniz’in Sevdiği Şeyler: 7 – Tarhana Çorbası ve Deniz’in Sevdiği Şeyler: 6 – Yoğurt adlı iki kitap oldu. Serinin diğer kitaplarını ise aşağıda listeliyorum. Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan bu seride bakalım sizin en sevdiğinizin hangisi olacak!

  • Deniz’in Sevdiği Şeyler: 1 Saç Tokası

  • Deniz’in Sevdiği Şeyler: 2 Oyuncak

  • Deniz’in Sevdiği Şeyler: 3 Müzik

  • Deniz’in Sevdiği Şeyler: 4 Hayvanlar

  • Deniz’in Sevdiği Şeyler: 5 Banyo

  • Deniz’in Sevdiği Şeyler: 8 Ayakkabı

  • Deniz’in Sevdiği Şeyler: 9 Arkadaş

  • Deniz’in Sevdiği Şeyler: 10 Deniz

[divider]

[clickToTweet tweet=”Küçük Kitap Kurtları için Seri Kitaplar-3″ quote=”Bu çocuk kitapları serisi yazısını ebeveyn arkadaşlarınızla da paylaşın!” theme=”style3″]

[divider]

[dropcap]4[/dropcap]

MİMİ’NİN SERÜVENLERİ SERİSİ: Mavisel Yener’in yazdığı ve Esra İlter Demirbilek’in resimlediği bu seride kıvırcık, turuncu saçlı, sevimli mi sevimli bir kız olan Mimi ile arkadaş oluyor, onun duygularını anlıyor ve düşlerine ortak oluyoruz. Uçanbalık etiketiyle yayınlanan bu serinin beşinci kitabını henüz okuma fırsatı bulamadık ama ilk dördü içinde bizim favorimiz serinin ilk kitabı olan “Masalları Çok Severim!” oldu. Sevgili Mavisel Yener bundan yaklaşık iki buçuk yıl önce Kadıköy Anneleri için özel bir söyleşi yapmıştı. Böylelikle kendisiyle yakından tanışma fırsatı yakalamıştık. “Kitabımı Kim Seçsin?” başlıklı bu söyleşiye katılan tüm annelere işte bu serinin ilk kitabını hediye eden Kadıköy Tudem’e ve Demet Ekmekçioğlu’na bir kez daha teşekkür etmek isterim. O günü hiç unutmuyorum. Çünkü o günün akşamı on dört yıllık arkadaşım, kedim Pati’yi uğurlamıştım. Mavisel Hanım’a kitabı kedim Pati adına imzalatmıştım. Mimi’nin kedisi gibi bembeyaz pamuk kedimi hiç unutmayacak, oğluma anlatacaktım. Öyle de yaptım. Ne kedisiz, ne kitapsız diyenler için serinin diğer kitaplarını da sıralamak isterim;

  • Dans Eden Dinozorlar

  • Sevgili Anneannem

  • Kim Bu Yaramaz?

  • Gülümsemek İyidir

Sevgilerimle,

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi üzerine, yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama üzerine yaptı. Doktora düzeyinde Çocuk Edebiyatı dersleri aldı. 2005 yılından beri Terakki Vakfı Okulları’nda Yaratıcı Drama Uzmanlığı/Öğretmenliği yapıyor. Sanat yoluyla öğrenme, eğitim için tiyatro konusunda projeler yürüttü ve bu konularda bildiriler yayınladı. “Yaratıcı Drama Köprüsü” adlı sempozyumun öncülüğünü ve koordinatörlüğünü yaptı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro Uygulamaları” adlı iki kitap yazdı. Tilki Toni’nin yaratıcısı, “İyi Ki Varsın Tilki Toni” serisinin yazarı. “Aslan’ın Doğum Günü” ve “Park Canavarı” adlı resimli çocuk kitapları da bulunan Güner, kitapların çocuk okurla buluşması için sanatsal çalışmalar yürütüyor ve performanslar yapıyor. Çocuk yogası eğitmeni ve aynı zamanda hikaye anlatıcısı olarak  “Masal Yoga” kavramının öncüsü ve yürütücüsü. Şimdilerde “İda ve Mila” adlı  yeni  serisinin yayına hazırlanmasını heyecanla takip ediyor. Serinin ilk kitabı olan Kuş Gibi’nin raflarda yerini almasının sevincini yaşıyor. Kadıköy Anneleri web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı bu köşede üç yıldır düzenli olarak çocuk edebiyatı yapıtlarını tanıtıyor ve yılda dört kez olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. 3.5 yaşındaki oğlu İda, eşi Hasan Nami ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar