Anneler Günü Şerefine: “Memo ve Ay”

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,

Bu Pazar hepinizin bildiği gibi anneler günü.  Daha önce anneler günü şerefine sizleri iki güzel kitapla tanıştırmıştım. Akıllı Tilki’nin Masalı ve Küçük Kanguru adlı bu kitapların tanıtımlarını kitapların adlarının üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu yıl da yine sizler için dilsel ve görsel metni çok güçlü bir kitap seçtim. Geçen kıştan beri üç yaşındaki oğlum İda ile okumaktan keyif aldığımız Memo ve Ay adlı kitabı size anlatmak için anneler gününü bekledim 🙂 Alice Briere-Haquet’in kaleme aldığı, Célia Chauffrey’ in resimlediği ve Sumru Ağıryürüyen çevirisiyle 2011 yılında Mavibulut Yayınları tarafından sert kapak tasarımıyla çocuklarla buluşturulan bu şiirsel kitap, bence hem kendinize hem de çocuğunuza en güzel anneler günü hediyesi olacaktır.

Değil mi ki herkesin annesi bir tane… “Öykümüzün kahramanı Memo adında bir oğlancık. Ufak tefek bizim Memo, boyu daha kısacık çünkü işin doğrusu, Memo’nun yaşı küçücük.” diye başlıyor kitabımız. İşte bu küçük oğlancığın annesi ise onun gözünde kocaman, pek iyi, pek narin, pek zeki, pek şefkatli. Memo hayran annesine, hangi çocuk değil ki? Oğlum her seferinde bez çantaların içine kitap ve oyuncak doldurup bulduğu bir fuları boynuna dolayarak beni taklit ediyor. “Annee ben çocuklara masal anlatmaya, işe gidiyorum.” diyor.  Yaptığı olumsuz bir şeyi düzeltince gözümün içine bakıp, “Şimdi mutlu musun anneciğim, mutlu ol!” diyerek onay bekliyor. İşte Memo’nun da tek derdi bir hediyeyle mutlu etmek annesini. Ama bu armağan tam annesine layık, annesi kadar mükemmel olmalı. “Değil mi ki herkesin annesi bir tane, gökteki ay tam ona göre bir hediye!” diye düşünüyor Memo. İyi ama bu ufacık tefecik oğlancık Ay’ı nasıl alacak yukarıdan? Bununda çözümünü buluyor Memo, önce babasından sonra kuzenlerinden, daha sonra komşularından ve daha da sonra hiç tanımadığı insanlardan yardım istiyor. Her birine, “Bizi alırsanız omzunuza, sözüm söz size de veririm Ay’dan bir parça!” diyor. Ama insanlar çoğaladıkça, sayı arttıkça endişelenmeye başlıyor. Herkese verirse bir parça annesine ne kalacak, onca çaba boşa gidecek diye düşünüyor ve üzüntüyle yollara düşüyor. Dünyanın etrafında dolaşıp geri döndüğünde herkesi onu beklerken buluyor ve omuzdan omuza tırmanıyor. Galiba birazda boyu uzamış olarak Ay’a ulaşıyor. Ay öyle kocaman ki herkese yetiyor da artıyor fakat Memo, annesine en güzel parçayı ayırıyor. “Değil mi ki herkesin annesi bir tane, gökteki ay tam ona göre bir hediye!”

Memo ve Ay hepimizin kalbini ısıtacak sevgi dolu öyküsüyle, özenli çevirisiyle, muhteşem resimleriyle büyük boy tasarımı ve baskı kalitesiyle her çocuğun kütüphanesinde olması gereken bir kitap! Dünyaya çocuk gözüyle bakan bu kitabı bu hafta edinmenizi ve anneler gününde bebeğinize/çocuğunuza okumanızı öneririm. Hepinizin anneler günü kutlu olsun.

Sevgiyle kalın.

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar