Babam Uyumak Bilmiyor

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,

Mevsimler geçiyor, zaman su gibi akıp gidiyor. Daha dün kucağımıza bin bir heyecanla aldığımız, ne zaman yemek yiyecek, ne vakit konuşacak, bezi ne zaman bırakacak diye beklediğimiz bebeklerimiz büyüdüler ve çocuk oldular. Oğlum İda geçen Nisan ayında üç yaşına girdi ve bebeklik günleri geride kaldı. Her yaş gibi bu yeni sürecin de zorlukları var. Bunlardan biri de huyların değişmesi 🙂 Elimi yıkamayacağım, diş fırçalamayacağım, sadece makarna yiyeceğimler başladı bizde! Kriz durumunda olmasa da zaman zaman beni ve eşimi çok zorluyor. Bazen uykuya gitmesi bile çok zamanımızı alıyor. Yine de çok şükür oğlum uyumak bilmeyen bir bebek hiç olmadı. Ama pek çok bebek/çocuk için bu durum bazen büyük bir sorun olabiliyor. İşte bu yüzden sizlere raflarda yerini yeni alan “Babam Uymak Bilmiyor” adlı kitabı tanıtmak istedim. Ayrıca babalar günü yaklaşırken bu kitabın iyi bir seçim olacağını düşündüm. Haydi, Fransızcadan dilimize Şirin Etik’in çevirdiği, Coralie Saudo tarafından yazılan, Kris Di Giacomo tarafından resimlenen ve Uçanbalık Yayınları’ndan çıkan bu özgün kitaba yakından bakalım.

“Babam Uymak Bilmiyor” adlı kitabı çalıştığım okulun Kütüphane Şenliği’nde Tudem standında gördüm. Görür görmez de kalın kapaktaki resim beni etkiledi ve hemen oracıkta okudum. Kitap yeni çıkmış ve standa birkaç adet gelmişti. Aslında bu tür durumlarda kitabın künyesini alıp kütüphaneye önerir ve gelmesini beklerdim ama kitap o kadar hoşuma gitti ki hemen alıverdim. Yanılmamışım kitabın içine girdikçe onu daha çok sevdim ve oğlum İda da kitaba bayıldı. Öncelikle söylemeliyim ki kitap rollerin tersine döndüğü bir durum söz konusu. Karşımızda uyumak istemeyen ve bunun için türlü numaralar yapan bir baba ile sabırla onu uykuya hazırlayıp yatırmaya çalışan bir çocuk var. Aslında rollerin tersine döndüğü başka çocuk kitapları da var ama bu kitaptaki dil öyle samimi öyle “gerçek” ki! Çocuğun babasını uykuya göndermek için kurduğu tümceler çok tanıdık. Sanki benim ağzımdan çıkmış gibi 🙂 Kitabın naifliği sadece dili ve anlatımı ile sınırlı değil. Fotoğraflarda göreceğiniz gibi son derece sade ve eğlenceli resmedilmiş. Yatağa girdiği halde şapkasını çıkartmayan baba, durumu izleyen köpek, fare ve kuş çok sevimli. Resimler sade ama gerekli ayrıntılar da unutulmamış. Mesela uyku vaktinde duvardaki saat dokuzu gösteriyor. Devingen resimler, uyumak istemeyen babanın enerjisine eşlik ediyor. Taklalar atan babayı en sonunda yatağına yatıran çocuğa kesinlikle katılıyorum: “uyumak istemeyen bir baba çok yorucu”  aslında bu yargıya oğlum da katılıyor 🙂 Bu tersinlemeden çocuklar da eminim kendilerinden çok şey bulacaklar ve çıkarımlar yapacaklardır. Aslında babayı uyutmaya çalışan çocuğun sabrı da bize çok şey duyumsatacaktır. Baba ve çocuk arasında geçen bu eğlenceli kitabı edinmenizi ve uyumak bilmeyen çocuklarınızla okumanızı öneririm.

Sevgiyle kalın,

Not: Sevgili Kadıköy Anneleri, beşinci kitabım ve Tilki Toniciğimin üçüncü kitabı “Bir Dilek Tut” çok yakında çıkıyor. Bu heyecanımı sizlerle de paylaşmak istedim. Tam bir tatil macerası olan serinin bu son kitabını 10 Tilki Toni hayranı imzalı olarak kazanacak. Bunun için serinin ilk iki kitabıyla ilgili bir yorumunuzu buradan Tilki Toniciğimize yazmanız yeterli. Mektuplarınızı heyecanla bekliyoruz! Tilki Toni’ye gelen mektuplar listelenecek ve 21 Haziran 2017 Çarşamba günü, saat 14.00’de Kelime Yayınları’nın instagram hesabında yapılacak canlı yayın çekilişiyle on imzalı kitap sahiplerini bulacaktır.Tilki Toni’ye gelen mektuplar listelenecek ve 21 Haziran 2017 Çarşamba günü, saat 14.00’de Kelime Yayınları‘nın instagram hesabında yapılacak canlı yayın çekilişiyle on imzalı kitap sahiplerini bulacaktır.

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar