Eyvah Kalbim Kırıldı

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,

Uzun bir aranın ardından ne mutlu ki yine birlikteyiz. Umarım yazınız gönlünüzce geçmiştir. Benimkini soracak olursanız önce gözlerimle uğraştım, sonra biraz tatil yaptım. Şöyle ki; 3 yaşından beri gözlük kullanıyordum. Uzak, yakın, astigmat, şaşılık hepsi vardı maşallah 🙂 Son yıllarda tüm bunlara bir de katarakt eklenince çok zorlanmaya başlamıştım. O yüzden yazın ilk iş olarak ameliyat masasına yattım ve hem katarak sebebiyle hem de sanırım gözlüklerden kurtuldum. Gözlüksüz olmak çocukluk hayalimdi. Hatta bu konuyla ilgili duygularımı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serimin ilk kitabı olan “Arkadaşlık Puding Gibidir”  kitabımın ikinci öyküsünde de yazmıştım.  Gözlüğü hiç sevmediğim için geçen sonbahar oğlum İda’nın da gözlük takmak zorunda olduğunu öğrenince çok üzülmüştüm. Benim gibi o da küçük yaştan bu sorumluluğu ve zorluğu yaşayacaktı. Bir başka konu de yazın ayakkabı, kışın şapka, eldiven giymek istemeyen bir çocuğu gözlük takmaya nasıl ikna edeceğimdi. Çevremde bu konuda deneyimi olan anneler var mı diye bir yokladığım da bir anne bana; “sen çocuk kitaplarına hakimsin bu konuda yazılmış resimli çocuk kitabı yok mu?” dedi. Bu hiç aklıma gelmemişti. Çünkü soruna odaklı kitap seçmiyorum. İda’nın kütüphanesi için seçimlerim görsel ve dilsel metin odaklı oluyor. Ama yine de bir düşündüm ve aklıma oğlumla bir önceki bahar okuduğumuz ama uzun zamandır elimize pek almadığımız bir kitap geldi. Bu kitap gözlük takma konusunda değil ama karakteri gözlük takıyor. Oğlum karakterin bu haliyle özdeşim kurabilir diye düşündüm ve kitabı aldım elime oğlum da hemen oturdu önüme başladık Eyvah Kalbim Kırıldı!’ nın sayfalarını çevirmeye…

[foogallery id=”6321″]

Basıldıktan kısa bir süre sonra adını duyuran, baskı üstüne baskı yapan, başka dillere de çevrilen ve 2016 White Ravers kataloğuna seçilen genç sanatçı Elif Yemenici imzalı bu kitabı pek çok annenin bildiğini tahmin ediyorum ama özelikle çocuk yazını yeni takip edecek anneler için ele alayım istedim. Bu kitabı ilk çıktığında çalıştığım okulun kütüphanesinden alıp eve getirmişim ama oğlum kitaplıktan alıp hiç önüme getirmeyince geri götürmüştüm. Bazen böyle olabiliyor o kitap için henüz hazır olmuyor, başka kitaplara odaklanmış olabiliyor ama özenle seçtiğim bu kitapları başka bir zaman tekrar karşısına çıkarıyorum. İşte o zaman güzel bir buluşma oluyor. Bu kitap içinde öyle oldu katıldığım bir imza gününde benden sonraki yazar Elif Hanım’dı. Böylece tanıştık ve birbirimize kitaplarımızı imzaladık 🙂 Kitapla eve dönünce İda kitabı elinden düşürmedi o akşam en az beş defa okudum. Ve sonra kim bilir kaç kere. Bir de size anlatayım o halde.

Arkadaşları oyun oynarken Kalben’i aralarına almazlar. Üstelik attıkları top Kalben’in dondurmasını yere düşürür. Kalben’in kalbi de dondurma külahı gibi kırılıverir. Kendini çok yalnız hisseden kalben kalbini nasıl tamir edeceğini düşünür durur. Tam ümitsizliğe kapıldığında göklerden gelen bir misafir ona bir hediye verir. Martının verdiği deniz kabuğunu kulağına dayayan Kalben onu en çok sevindiren şeyin bir canlıyı gülümsetmek olduğunu hatırlar. Komşusunu bir sürprizle sevindiren Kalben’in kalbi artık o kadar da kırık değildir hatta eskisinden de sağlamdır.

Kitaptaki görsel metnin yanı kitabın resimlerinin dilsel metine göre daha çok önde olduğunu söylemeliyim. Elif Yemenici de zaten Güzel Sanatlar mezunu. Hep söylüyorum ama yine söyleyeceğim iyi bir çocuk kitabı sadece çocuklar için değildir. Bizim de Kalben’le hatırlayacağımız çok şey var. En mutsuz halimizde dönüp yüzümüzü güneşe kocaman, güçlü kalbimizle bir kahkaha atmak ve mutluluğun yolunun mutlu etmekten geçtiğini bilmek gibi. Kitabın sonunda “bir gün kalbi kırık bir dostun çıkarsa karşına, al bu kitabı götür ona…” diyen bir not var. Bence karşınıza kalbi kırık birinin çıkmasını beklemede bu kitabı kütüphanenize ekleyin.

1. Not: Oğlum hiç sorun çıkarmadan ilk günden itibaren gözlüğü kullanmaya başladı. Doğrusu çok da yakıştı 🙂 Ne dersiniz? Ben ise gözlüksüz olmaya henüz alışmadım.

2.Not: “Eyvah Kalbim Kırıldı!” adlı bu kitabının yayıncısı Redhouse Kidz tarafından hazırlanmış tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz. 

3.Not: Elif Yemenici’nin ikinci kitabı “Kış Masalı” Yapı Kredi Yayınları etiketiyle kitapçılarda.

4.Not ve en güzeli: Bu yazının altına site üzerinden yorum bırakanlar arasında yapılacak çekilişte bir okurumuza Redhouse Kidz tarafından “Eyvah Kalbim Kırıldı!” adlı kitap hediye edilecektir. Çekiliş 20 Eylül 2107 tarihinde instagram hesabımız üzerinden yapılacaktır.

Sevgiler,

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer Yazılar