Bir gün ölürsem, öldüğüm günü değil, doğduğum günü hatırlayın…
Bugün Sevgili Moda’lı ve aslında bir “Dünya İnsanı” olan Mehmet Barış Manço’nun doğum günü. 80’li yıllarda çocuk olanlar hatırlar “7’den 70’e” adlı, çocukları konuk ettiği çok güzel bir programı vardı TRT 1’de. 1982 doğumlu biri olarak, “Adam Olacak Çocuk” yarışmasına katılmayı çok istemiştim. Hatta çekimlerin olduğu bir zamanda İstanbul’da da bulunmuşluğum vardı ama olmadı. Yine de paralel evrende, eğer o programa katılmış olsaydım neler olacağını hayal edip dururdum.
Çanakkale Seramik Fabrika’larının 40. kuruluş yıldönümü olan 27 Temmuz 1997 tarihinde, O’nun da şarkı söylediği sahnede folklör oynayarak aynı sahneyi paylaşma ve kendisini görme fırsatını buldum. Hatta Çanakkale yöresi oyunumuz bitince, kendisine bir de çiçek vermiştik. O dönemler fotoğraf makinesi, video vs icat edilmemiş midir nedir, hiç birlikte karemiz yok bugüne kalan 🙁
Arkadaşım İnsan…
Bu yıl, Manço’nun doğum günü olan 2 Ocak’ta, dillerden düşmeyen ‘Arkadaşım Eşek’ parçası için Fuat Saka’dan Leman Sam’a bir çok ünlü isim bir araya gelmiş ve sosyal sorumluluk projesi kapsamında hayvanları sevmek ve onları korumak için ‘Arkadaşım İnsan’ klibi hazırlanmış. Projeye şarkıcı Leman Sam, Fuat Saka, Mehmet Erdem ve Boğaziçi Caz Korosu gibi önemli isimler de sesleri ile katkıda bulunmuş. Hazırlanan klip, Barış Manço’nun dillere pelesenk olmuş ‘Arkadaşım Eşşek’ parçası ‘Arkadaşım İnsan’ farkındalık projesinin sesi olmuş.
Günümüz dünyasında insanların doğa ve hayvanları görmezden gelip, kendilerini dünyanın tek sahibi olarak görmesine bir tepki olarak ortaya çıkan proje, yıllar önce Barış Manço’nun çizdiği hayvanlarla arkadaş olabilen, onların dertleri ile dertlenen çocuk modelinin, yaşı ilerledikçe bu masumiyetini kaybetmesini işlemiş. Zaten şarkının başında da hayvanların dilinden bu dostluğun hatırlanması gerektiği dile getirilmiş.
“İnsanların hayvanlara ve doğaya karşı bu kadar bencil davranmasını çözebilirsek dünyadaki bir çok problemi de ortadan kaldırabiliriz, bu yüzden insanlara ‘Arkadaşım Ol’ diyoruz” mesajı taşıyan klibi aşağıda izleyebilirsiniz.
Peki Barış Manço Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?
- Türkiye’de temel eğitimin beş yıldan sekiz yıla çıkarılmasına destek olmak amacıyla eşi Lâle Manço ile birlikte İstanbul’un Tuzlailçesinde bir okul yaptırdı. 1997 yılında inşasına başlanan 30 derslikli Tuzla Barış Manço İlköğretim Okulu, 2000 yılında eğitime başladı.
- En çok bilinen şarkılarından Gül Pembe, Manço 13 yaşındayken ölen babaannesinin ismidir.
- Gittiği ülkelerden topladığı 310 adetlik fotoğraf makinesi koleksiyonu bulunmaktaydı. Bu koleksiyonunu ölmeden önce Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Cağaloğlu’nda bulunan Basın Müzesi’ne bağışlamıştır.
- 1962 yılından itibaren gazete ve dergi arşivi tutmaya başladı. Biriktirdiği sayfaların oluşturduğu cilt sayısı 60’tır.
- Barış Manço, mezunu olduğu Galatasaray Lisesi’nin spor takımı Galatasaray taraftarıdır.
- Yol Verin Ağalar Beyler şarkısı 1999 Türkiye genel seçimleri öncesinde DYP tarafından propaganda parçası olarak kullanıldı. Bu nedenle parçanın radyo ve televizyonda yayınlanması seçim yasakları kapsamında TRT tarafından seçime kadar yasaklandı.
[author title=”Aslı Altınok Erdal” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2016/05/ka_asli_foto.jpg”]1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı(Nam-ı diğer “Muhtar Anne”), 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektöründe 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri’ni kurdu. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık sektöründe pazarlama işi, Kadıköy Anneleri, İFSAK bünyesindeki 4 Mevsim Büyükada, Şiirden Fotoğrafa İstanbul, Yansıyan Kadınlar belgesel fotoğrafçılık projeleri ve aile hayatı dörtgeninde hayatta kalma mücadelesi veriyor.[/author]