Yoga ve meditasyonun önemini bebekler doğmadan önce bile hissederler diyor uzmanlar. Hamileyken yapılan yoga ve meditasyon çocuk ile anne arasında sevgi bağının güçlenmesine katkı sağlarmış. 5 ay boyunca gittiğim hamile yogasından çok keyif aldığım için oğlum Rüzgar 3 aylık olduktan sonra 3,5 boyunca birlikte anne-bebek yogasına devam ettik. Çocuklar daha sonra yaşına uygun yoga ve meditasyon yapması için cesaretlendirilebilir, işini severek yapan, çocuk yogası eğitimi almış yoga eğitmenleri keyifli oyunlarla çocuklara yogayı sevdirebilirlermiş. İşte “Çocuk Yogası” üzerine yoğunlaşan Yoga Eğitmeni Banu Özsoy da bu insanlardan birisi. Sevgili Banu ile “Bebek Dostu Tarifler”de şu anda 12,5 aylık olan kızı Ece için yaptığı nefis reçeteleri paylaşan Belma sayesinde tanışıyoruz. Kadıköy Anneleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olsun istedik, ilgiyle okuyacağınız röportajımız ve sonunda sürpriz hediye ile indirimler sizi bekliyor!
K.A. Selam Banu, öncelikle yoğun programın içerisinde Kadıköy Anneleri’ne zaman ayırabildiğin için çok mutluyum. Bize kısaca Yoga’ya başlama hikayenden ve tabi kendin bahsedebilir misin?
B.Ö. 1972 İstanbul doğumluyum. İyi bir lise ve üniversite eğitimi aldım. Sonrasında mimar olarak iş hayatına atıldım. 10 yıllık iş hayatım içinde ikiz bebek sahibi de olunca, yorgunluk ve stres nedeniyle belimde ağrılar başladı. Bu ağrıları azaltmak amacıyla yogaya başladım. 11 yıldır yoga yapıyorum. Son 7 yıldır da yoga dersleri veriyorum.
K.A. Çocuk Yogası ile başlayan serüveninde yetişkin dersleri, çakra çalışmaları, yoga kampları, Anne-çocuk yogası gibi birçok farklı etkinlikte imzanın olduğunu görüyoruz. Bugün de özellikle üzerinde durmak istediğimiz anne-çocuk yogasından bahseder misin bize? Nasıl bir çalışma bu? Çocuk yogasındaki hareketler ile yetişkinlerin yaptığı yoga hareketleri arasında farklılık var mı?
B.Ö. Keyifle bahsederim, çünkü bu çalışma özellikle anne ve çocuk arasında temas, dayanışma, güven hislerini artırıyor. Anne ile çocuk arasında yeni ve sağlam bir köprü kurulmasını sağlıyor. Uygulanan duruşlar iki kişilik duruşlar. Denge, sağlamlık, güven hissini her iki taraf da bol bol hissediyor. Bol kahkahalı, neşeli, eğlenceli bir çalışma.
K.A. Peki çocuklara yoga öğretmekle, yetişkinlere yoga öğretmenin arasındaki farklar neler?
B.Ö. Çok farklı. Yetişkinler derse, genelde stres ve bedensel rahatsızlıklar nedeniyle geliyor. Duruşlar terapi niteliğinde uygulanıyor. Çocuk yogasında ise paylaşım, çocuğun özgüveni, iletişimi, denge duygusu ön planda oluyor. Çocuk yere sağlam basmaya başlıyor. Duruşu, postürü düzeliyor. Kendine güveni artıyor.
K.A. Oğlumla 3. ayından 5. ayına kadar birlikte anne-bebek yogasına gittik. Eğitmen bize sık sık orada yaptığımız hareketleri evde de tekrarlamamız gerektiğini söyledi. Çocuk yogasında da bu geçerli mi? Evde yoga yaparken özellikle nelere dikkat edilmeli?
B.Ö. Bisiklete binmeyi öğrendikten sonra pratik yaptıkça ustalaşmak gibi, düşünebiliriz. Tabi ki evde tekrar yapmak faydalıdır. Şart değildir. Çocuk Yogası dersi daha farklıdır. Anne ve çocuk farklı ve bağımsız bireylerdir. Ders buna uygun gelişir. Çocuk bazı duruşları tek başına gerçekleştirir. Aslında bu dersi anlamak için en doğru yöntem, bir deneme dersine katılmaktır.
K.A. Derslerde özel bir malzeme kullanılıyor mu? Birlikte ne tür hareketler yapılıyor? Çocuklar hangi yaş aralıklarında olmalı? Her yaşta çocuk yoga yapabilir mi?
B.Ö. Özel bir malzeme kullanılmaz. Sadece yoga matı ve bazen de yoga kemeri. Bunlar zaten yoga stüdyosunun her zaman bulundurduğu malzemelerdir. Çocuklar 5-13 yaş aralığında olabilir. Yoga 7 aylıktan 77 yaşına kadar herkes için uygundur. Yeter ki kişi, kendine yakın bulduğu bir eğitmenle çalışsın.
K.A. Yoganın faydaları konuşuluyor. Birçok ünlünün de yoga yaptığını biliyoruz. Yoganın çocuklar için ne gibi faydaları var? Ya anneler için? Sizce çocuklar neden yoga yapmalılar?
B.Ö. Çocuklar için faydalarından az önce bahsettim. Anneler için faydaları, o kadar çok ki…Bedensel faydaları; esneklik kazanmak, kas sistemi, iskelet sisteminde gelişme, duruşun düzelmesi ve buna bağlı omurga, sırt, boyun ağrılarının sıfırlanması. Daha fit bir görünüş, bedende incelme, yağ oranında azalma. Zihinsel faydaları; dingin, sakin hissetme. Odaklanabilme. İnsan ilişkilerinde belirgin düzelme. Olumlu düşünce geliştirebilme. Ruhsal faydaları; mutlu ve huzurlu olma hali. Kendini olduğu gibi kabullenme duygusu. Kendiyle ve çevreyle barışık olma hali. En önemlisi de tüm bu iyi hisleri birarada fark edebilme. Birlik duygusu. Bütünlük duygusu. İyi ve tam hissetme hali.
K.A. Çocukların gözünden bakacak olursak, yoga hakkında genel olarak ne düşünüyorlar? Hangi yoga pozunu daha çok seviyorlar ve neden?
B.Ö. Çocuklar çok daha kolay adapte oluyorlar yogaya. Çünkü onlar doğalarından henüz kopmamışlar. Yoga da doğallık, saflık demek. Çocuk, derse geldiğinde hazır oluyor. Hiçbir uyum sorunu yaşamıyor. Şu ana kadar yüzlerce çocukla çalıştım, böyle bir negatif durum yaşamadım. Özürlü çocuklar dahil. Onlar, her pozu seviyorlar. Bedenleri esnek, zihinleri yeniliklere açık. Çok rahat ve doğallar. Yetişkinler gibi sınırları, prensipleri yok.
K.A. Çocuklarla yaptığınız yoga derslerinizde yaşadığınız en unutamadığın anı bizimle paylaşır mısın?
B.Ö. Tabi, çok isterim. Şu anda halen benimle yogaya devam eden 8 yaşındaki öğrencim, ilk başladığında 4.5 yaşındaydı. Tam zamanında başladı yogaya. İlk ders bitti, evine döndü. Diğer hafta derse geldiğinde beni görür görmez “Öğretmenim, ben tavsan duruşunu çok sevdim, yine onu yapalım mı?” diye sordu. Tavşan kelimesini söyleyemiyordu, tavsan diyordu, ama duruş aklında kalmıştı. Ve istekte bulunuyordu. Bu öğrencim yogaya inanılmaz hızlı adapte oldu. Birçok öğrencim gibi. Hatta annesini de yogaya başlattı. Geçen yaz annesi ve babasıyla birlikte Yoga Kampıma katıldı. Bu harika bir duygu benim için.
K.A. Türkiye ‘‘Anne&Çocuk Yogası’’ konusunda nerede? Ne kadar yaygın? Yeterli ilgi var mı? Yurtdışında Çocuk Yogası’na bakış ile arada ciddi farklar vardır diye düşünüyorum.
B.Ö. Henüz yeni yeni duyuluyor. Gittikçe yaygınlaşıyor. Eğitmen sayılı. Deneyimli eğitmen sayısı az. Ama artıyor günden güne. Evet, yurtdışında daha yaygın, faydaları daha net anlaşılmış durumda. Ülkemizde ise gittikçe artan bir ilgi var. Bu çok umut verici.
K.A. Çocukları yoga ile büyütmek sana neler hissettiriyor ve çocuklarını yoga ile yetiştiren ailelere önerilerin nelerdir?
B.Ö. İkiz çocuklarım (biri kız biri erkek) sakin çocuklar oldular. Ne istediklerini bilen, özgüveni yüksek çocuklar. Önerim şu olabilir: Mümkün olduğunca, zaman ayırdıkça yogayla ilgilensinler. En önemlisi de onlara doğru yol gösterecek bir eğitmene güvenerek bu işe başlasınlar.
K.A. İki çocuk hmmm herkesin hayali 🙂 İki çocuk annesi olmanın mesleğini yapmanda ya da tercih edilmende avantajları var mı?
B.Ö. İkiz çocuk annesi olmam bir avantaj tabi, bu anlamda tercih edildiğim de doğru.
K.A. Çocuklarınla birlikte yoga yapıyor musun? Bundan hoşlanıyorlar mı? Yoga evinizde de devam ediyor mu 🙂
B.Ö. Tabi, çocuklarımla da yoga yapıyorum. Özellikle önemli sınavlardan önce strese iyi gelen nefes çalışmaları yapıyoruz. Ergenlik dönemlerinde voleybol, basketbol gibi takım sporlarına yöneldiler. Ama yoga evde ve her zaman kamplarda. Eşim de vakit ayırarak bize katılıyor:)
K.A. Biz, şu yukarıda bahsettiğin yoga kamplarını da merak ediyoruz. Çocuklu aileler de katılabilir mi? Nerede gerçekleşiyor bu kamplar?
B.Ö. Yoga kamplarına çocuklu aileler de katılabilir. Çok da keyifli oluyor. Çocuk küçükse, yogaya katılmayacaksa, annenin rahatça yoga yapması için çocuğun yanında bir yetişkin olmasında fayda var. Çocuk 6-13 yaş arasında ise derse katılabilir.
K.A. Çalışmalarını takip etmek isteyen anneler sana nasıl ulaşabilirler? Facebook sayfan var mı?
Bana ulaşmanın en pratik yolu banuozsoy@gmail.com adresine e-posta yollamak 🙂 Ayrıca Facebook sayfama üye olarak, dersleri ve kampları takip edebilirler.
K.A. Kadıköy Anneleri için dersler ve kamplarda özel bir hediyen ya da indirimin olacak mı? Zaman ayırdığın için çok teşekkürler!
B.Ö. Tabi ki, zevkle. Bu kanaldan gelerek, derse gelenlere %20, kamplara gelenlere %7 indirim sağlayacağım. Çekilişi kazanan şanslı kişi ise bir derse ücretsiz katılabilir, Anne-Çocuk Yogası dersi veya yetişkinlere verdiğim derslerden birine… Ben teşekkür ederim. Sevgilerimle. Tüm anne ve çocukları Yoga’ya bekliyorum.
Bu bilgilendirici röportajı facebook ve instagram profillerinde #KadıköyAnneleri ve #yogavehayat hashtagleriyle 02 Mart Pazartesi gece yarısına kadar paylaşan kişiler arasından yapılacak çekilişte 1 kişi Anne-Çocuk Yogası dersi kazanacaktır. Kazanan talihliyi sosyal medya hesaplarımızdan açıklıyor olacağız.
[author title=”Aslı Altınok Erdal” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2016/05/ka_asli_foto.jpg”]1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı(Nam-ı diğer “Muhtar Anne”), 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektöründe 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri’ni kurdu. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık sektöründe pazarlama işi, Kadıköy Anneleri, İFSAK bünyesindeki 4 Mevsim Büyükada, Şiirden Fotoğrafa İstanbul, Yansıyan Kadınlar belgesel fotoğrafçılık projeleri ve aile hayatı dörtgeninde hayatta kalma mücadelesi veriyor.[/author]