Ebeveynler Kekeme Çocuklarına Nasıl Yaklaşmalı?

Sevgili Kadıköy Anneleri ve Babaları;

Kekelemeye başlayan bir çocuğunuz var ise, çocuğunuza düzgün konuşması için baskı yapmayın. Özellikle çocuğa rahatça kendini ifade edebileceği sosyal bir ortam oluşturmaya çalışın. Aile durumla başa çıkmakta zorlanıyorsa; oyun terapisi, konuşma terapisi ve aile terapisi  desteklerine başvurmak için uzmanlarla iletişime geçmelidir. 2-6 yaş arasında çocuklarda gözlemlenen geçici kekemelik döneminde, aileler endişelenmemelidir. Çünkü bu dönemde, çocuğun dikkatini yanlış konuşmaları üzerinde yoğunlaştırır. Doğru konuşması için baskı yaparsanız kekemeliği kalıcı hale getirebilirsiniz.

Kekeleyen çocuğu dinleyen tüm insanlar, özellikle anne baba ve öğretmen gibi otorite figürleri çocuğu dinleme esnasında sıkılmamalı, göz temasını kaçırmamalı ve ilgili olmalıdırlar. Çocuk konuşurken takıldığında tamamlamak, anne babayı o an rahatlatsa bile, aslında çocukta yetersizlik duygusunu pekiştirebilir.

Çocuğu kekelediği için aşağıda yapılanlar problemi daha fazla arttırır.

  • Cezalandırmak
  • Alay etmek
  • Konuşmasını kesmek
  • Tekrar kelimeyi söylemesini talep etmek
  • Derin bir nefes aldıktan sonra konuşmaya başla” demek
  • ”Önce düşün sonra konuşmaya başla” gibi cümleler kurmak

Bu yüzden çocuğunuzu sıkılmadan, müdahale etmeden,  göz teması kurarak, dinleyerek yüreklendirmeniz onun kendine güvenini ve saygısını arttırması için gerekmektedir.

Çocuğunuzu sosyalleşmesi için teşvik edin, hangi ortamlarda ve durumlarda daha problemsiz konuştuğunu gözlemleyerek o ortamlarda zaman geçirmesini sağlayın. Durumuyla alay eden aşağılayan akranları ya da kardeşleri varsa, onları sinirlenmeden, herkesin bazı kusurları olabileceği yönünde bilgilendirin. Kekemeliği gidermek adına yaptığınız bu çalışmalar sonuç vermez ise çocuk doktorunuza danıştıktan sonra konuşma terapisti ve bireysel eğitim uzmanından destek almak  faydalı  olacaktır.

Uzm. Klinik Psk. Nilgün Saltaş
Uzm. Klinik Psk. Nilgün Saltaş
Lise öğrenimini Balıkesir Yabancı Dil Ağırlıklı Balıkesir Lisesi Fen -Mat Bölümünü bitirerek tamamladı. 2001 yılında Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümüne başladı. Lisans eğitimi süresince Bakırköy Devlet Hastanesi’nde Psikoz Bölümünde klinik stajını tamamladı. Psikoloji Lisans eğitiminden 2005 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli Anaokulu ve Rehabilitasyon merkezlerinde çocuklarla ve ailelerle Aile Danışmanı olarak, sonrasında Danışmanlık Merkezlerinde yetişkin ve ergenlenlerle bireysel psikoterapist olarak çalıştı. 2013 yılında Aile Danışmanlığı Eğitimini tamamladı. 2018 yılında Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına katılmaya hak kazandı. Stajını NP Beyin Hastanesi'nde tamamladıktan sonra 2020 yılında mezun oldu. Sonra hemen akabinde yine Üsküdar Üniversitesi' nde ikinci Yüksek Lisans olarak "Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon" bölümüne başladı ve yine NP Beyin Hastanesi'nde Amatem Bölümünde bağımlı hastalarla çalışarak stajını başarıyla tamamladı. Şuan bağımlılık yüksek lisans eğitiminin tez aşamasındadır. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, EMDR eğitimi ve süpervizyon eğitimini Psikiyatrist Doç.Dr. Taner Öznur eğitmenliğinde edinmiştir.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar