Ebeveynler Hiperaktif Çocuklarına Nasıl Yaklaşmalı?

Sevgili Kadıköy Anneleri ve Babaları;

Eğer aşağıdaki belirtilerden büyük çoğunluğunu çocuğunuzda gözlemliyorsanız; problemin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olup olmadığının mutlaka araştırılması gereklidir.

Çocuğunuzu gözlemleyin

  • Dikkatini toplamakta ve sürdürmekte zorlanıyorsa,
  • Davranışlarını düşünmeden ya da kendine zarar gelebileceğini kestiremeden, dürtüsel olarak gerçekleştiriyorsa,
  • Aşırı hareketliyse
  • Akademik başarısı yaşıtlarına göre daha geride ise,
  • Sık sık eşyalarını kaybediyorsa,
  • Oyunlarda sırasını beklemede aşırı sabırsız davranarak zorlanıyorsa.

Tanı için çocuk doktorunuza başvurarak, eğitime en erken dönemde başlanılmalıdır. Çünkü bu çocuklar, sosyal ortamlarda dikkat süreleri uzun olmadığından çabuk sıkılırlar ve sabırsız, dürtüsel davranarak iletişimde bulundukları insanlar tarafından uyumsuz olarak nitelendirilerek, dışlanırlar. Bunun sonucu olarak hırçınlaşırlar, akademik alandaki başarısızlıkları da eklenince ilerideki dönemlerde davranış bozukluğu, kaygı bozukluğu, depresyon, kendini sosyal ortamlardan soyutlayarak içe çekilme gibi olumsuz durumlar yaşayabilirler.

Tedavi nasıl olmalı?

Tedavide aile-okul-hekim ve özel eğitim hizmetleri işbirliği içinde çalışmalıdır. Ek olarak aile içinde ise şu noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekir;

  • Cezalandırıcı ve katı disiplin kurallarından oluşan bir yaklaşım uygulanmamalıdır.
  • Olumlu davranışları ödüllendirilmelidir.
  • Olumsuz davranışı ise neden yapmamasıyla ilgili bilgilendirerek daha yapıcı bir iletişim kurulmalıdır.
  • Aile içinde kurallar tutarlı, kesin olmalı ve çocuğa net bir şekilde anlatılmalıdır.
  • Kurallara uyduğunda ödüllendirilmelidir.
  • Kurallara uymadığında ise neden uyması  gerektiği anlatılmalıdır.
Uzm. Klinik Psk. Nilgün Saltaş
Uzm. Klinik Psk. Nilgün Saltaş
Lise öğrenimini Balıkesir Yabancı Dil Ağırlıklı Balıkesir Lisesi Fen -Mat Bölümünü bitirerek tamamladı. 2001 yılında Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümüne başladı. Lisans eğitimi süresince Bakırköy Devlet Hastanesi’nde Psikoz Bölümünde klinik stajını tamamladı. Psikoloji Lisans eğitiminden 2005 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli Anaokulu ve Rehabilitasyon merkezlerinde çocuklarla ve ailelerle Aile Danışmanı olarak, sonrasında Danışmanlık Merkezlerinde yetişkin ve ergenlenlerle bireysel psikoterapist olarak çalıştı. 2013 yılında Aile Danışmanlığı Eğitimini tamamladı. 2018 yılında Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına katılmaya hak kazandı. Stajını NP Beyin Hastanesi'nde tamamladıktan sonra 2020 yılında mezun oldu. Sonra hemen akabinde yine Üsküdar Üniversitesi' nde ikinci Yüksek Lisans olarak "Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon" bölümüne başladı ve yine NP Beyin Hastanesi'nde Amatem Bölümünde bağımlı hastalarla çalışarak stajını başarıyla tamamladı. Şuan bağımlılık yüksek lisans eğitiminin tez aşamasındadır. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, EMDR eğitimi ve süpervizyon eğitimini Psikiyatrist Doç.Dr. Taner Öznur eğitmenliğinde edinmiştir.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar