Yavaş Adam

Merhaba Sevgili Kitapsever Anneler,
2 Mart 2018 akşamı #kadikoyannelerikitapkafe etkiliği kapsamında çok keyifli üçüncü buluşmamızı gerçekleştirdik. J.M. Coetzee’nin Yavaş Adam isimli romanını okuyan 17 kişi ile fikir alışverişi yapıp, verimli zaman geçirmiş olduk. Çok akıcı ve kolay okuman  kitabımızın yorumlanmasına gelirsek, kitapta anlatılan pek çok şey vardı.

Başımıza gelmez dediğimiz olayların bizim de başımıza gelebileceği, hayatımızın 1 saniye içinde nasıl bambaşka olabileceği, yaşadığımız anın ve hayatın kıymetini bilmemiz gerektiği, aile ve yuva kavramı, muhtaç olmak, göçmen olmak, pişmanlıklar, yaşanmamışlıklar… Bir çok duyguyu güçlü bir şekilde hissettiren kitabı, değişik tarzı ile çok sevdim.

[divider]

[foogallery id=”7183″]

[divider]

Geniş zaman kipiyle yazılan kitabın konusu güzeldi, kurgusu daha güzeldi. 60 yaşındaki Paul’e bisikletiyle gezerken bir araba çarpar ve bacağının bir kısmını kaybeder. Bakıma muhtaç hale gelen Paul, bakıcısı, bakıcısının ailesi ile değişik ilişkiler kurarken hayatını da sorgulamaya ve pişmanlıklar duymaya başlar. Hayatını “boşa harcanmış bir fırsat” olarak görür. Bu sırada hayatına bir anda yazar Elizabeth Costello girer ve roman daha da değişik bir hal alır. Costello J.M.Coetzee’nin başka romanlarında geçen bir karakter hatta Elizabeth Costello adında bir romanı da var. Romanda Costello gibi gizemli pek çok şey var. Sanırım yazar bunları okuyucunun yorumuna bırakmış. Romandaki kadınların isimleri neden ‘M’ ile başlıyor, kitabın ismi neden Yavaş Adam? gibi peeek çok soru var sorulabilecek…

Etkinlikte hemen herkesin başka yorumlar yapması, farklı bakış açılarıyla bakmak, kitap hakkında detaylı düşünebilmek, buluşma bitiminde “Vay be, ne muhteşem kitapmış” dedirtti bana. Çok sindirilerek ve adı gibi yavaş yavaş ve sindirilerek okunduğunda damağınızda muhteşem bir tat bırakacaktır.

Kitabı okuduktan sonra altı çizili pek çok satır vardı, bunlardan örnekler verelim:

“Bana kim çarptı, demek istemiş gibi görünse de, aslında, hangi küstah bacağımı kesti, demek istediğini biliyor, utanıyor. Dünyada kötü bir kaza geçirmiş ilk insan değil o….. Bir bacağı gitti: Geniş perspektiften bakıldığında, bir bacak kaybetmek nedir ki? Geniş perspektiften bakıldığında, bir bacak kaybetmek her şeyi kaybetmenin bir provasıdır, o kadar.”

“Çocuklar, bizler sevmeyi ve hizmet etmeyi öğrenelim diye vardır. Çocuklarımız sayesinde zamanın hizmetkarlarına dönüşürüz.”

” Olan her şey en iyisidir sonuçta.”

“Sevginin karşılıklı olmasına gerek yoktur, odada yeterince sevgi olduğu sürece……. Sevgin yeterince derinse, karşılıklı olmasına gerek yoktur.”

“Kendimizi daha sık sarsmalıyız. Ayrıca aynaya bakacak cesareti toplamalıyız, orada göreceğimiz şeyden hoşlanmayacak olsak bile. Yaşlanmaktan bahsetmiyorum. Aynanın ardında hapsolmuş olan, normalde göz göze gelmekten korktuğumuz yaratıktan bahsediyorum.”

[divider]
[clickToTweet tweet=”Kitap Kafe’de Bu Hafta: John Maxwell Coetzee‘den Yavaş Adam” quote=”Bu yazıyı kitapsever çevrenizle de paylaşın!” theme=”style3″]
[divider]

“Bir insan en kötü yönlerimizi , en kötü ve incitici yönlerimizi biliyorsa ve bunları söylemeyip gizliyor, bize gülümsemeyi ve şakalar yapmayı sürdürüyorsa buna ne deriz? Sevgi deriz.”

“Don Quijote bir sallanan sandalyeye oturup La Mancha’nın tekdüzeliğinden şikayet eden biri değildi. Kafasına bir leğen geçirerek sadık, yaşlı atına atlayıp büyük işler başarmak için yola çıkan biriydi… HAYATI SADECE BİR KEZ YAŞARIZ. ÖYLEYSE GÜZEL YAŞAYALIM!”

[divider]

Kitap Adı: Yavaş Adam

Yazarı:  John Maxwell Coetzee

Yayın Evi: Can Yayınları

Çeviren: Dost Körpe

Sayfa Sayısı: 232

[divider]
Hepinize bol okumalı günler dilerim.
[divider]
[author title=”Elanur Us Sarı” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2017/08/ka-elanurussari.jpg”]Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı mezunu. Çok sevdiği Kadıköy’de eşi Onur, kızı Feride, iki kedisi Gece ve Eva ile birlikte yaşar. Bir süredir artçı olsa da motosiklete binmeyi, fırsat yaratıp gezmeyi, kitap okumayı, doğada olmayı, sanatla uğraşmayı sever. Kişisel instagram hesabı üzerinden ışık hızıyla okuduğu kitapların takibini yapabilirsiniz.[/author]

Not:“Kitap Kafe” köşemiz ve gece buluşmalarımızda bize paydaşlık etmek isteyenler bilgi@kadikoyanneleri.com’dan bize ulaşabilirler.

[divider]
  • Kadıköy Anneleri’ne abone olarak, tüm yazılarımızı yayınlandığı an bildirim şeklinde alabilir ve böylece anında haberdar olabilirsiniz. Bunun için, web sitemize girdiğinizde karşınıza çıkan ufak bildirim onayı penceresinde yer alan “İzin Ver” kutucuğunu işaretlemeniz yeterli.
Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar