Yaz Tatili Önerileri

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba, zorlu bir sezonun son günlerinde hepimiz tatil için gün sayıyoruz. Denize ayağımızı sokacağımız, hiçbir şey düşünmeden güneşin altında uzanacağımız, ufka bakıp susacağımız zamanları iple çekiyoruz. Yorucu, üzücü ve çokça sabretmemiz gereken bir kış geçirdik. Ama bu yıl güzel şeyler de olmadı değil. Kampanyasına destek verdiğimiz SMA hastası Sofia Deniz Şen şu an Amerika’da! Tedavisine başlanan sarıpapatyamız zolgensma adlı ilacını kısa zaman sonra alıp sağlığına kavuşacak. Bu arada kendimden de güzel bir haber vereyim sizlere. On üçüncü çocuk kitabım Eğer,  Burcu Yılmaz’ın resimleriyle Nesin Yayınevi’nden taze çıktı. Yeni kitabımı yazar ve çizer imzalı olarak edinmek isterseniz yayınevimin sitesinden alabilirsiniz. Okurlarımız için yirmi adet imzaladık. Bu güzel haberlerden sonra şimdi yaz tatili önerileri listemize geçelim mi?

Yaz Tatili Önerileri

Pandemiye rağmen yayınlanan çocuk kitaplarının sayısında bir farklılık olmadığını görmek mutluluk verici. Elbette zaman zaman yayınevlerinin yayın takvimleri değişse de kaliteli ve nitelikli çocuk kitaplarıyla buluştu okur. İda ile bu sezon severek okuduğumuz kitaplardan birine biraz daha ayrıntılı bakarken yirmi farklı yayınevinden yirmi farklı kitabın künyesini de sizlerle paylaşacağım. Bizlerin bu  yaz tatili önerileri seçkisini umarım sizler de seversiniz. Tatil bavulu kitapsız olmaz!

İstanbul’un Şarkısı

İda ile birlikte okuduğumuz kitapları günlük olarak #busabahneokuduk ve #bugeceneokuduk hashtagleri ile Instagram sayfamda hikâyelerimde paylaşıyorum. Bu paylaşımlarımı takip edenlerin de bilebileceği gibi Anna Pellicioli’nin kaleme aldığı, Merve Atılgan’ın resimlediği ve Şiirsel Taş’ın çevirisiyle Redhouse Kidz tarafından yayımlanan “İstanbul’un Şarkısı” bu sezon en sevdiğimiz kitapların başında geliyor.

Kitapta küçük bir kızın peşine takılarak binlerce yıllık şehrin gizemlerini keşfetmek için çıktığımız yolculukta; kimi zaman iskeledeki bir martı çığlığı, kimi zaman bir vapurun güvertesindeki çay kaşığının şıngırtısı, kimi zaman da hamamdaki takunyaların takırtısını duyuyoruz. Sıcacık bir simidin, bembeyaz sabun kokusu geliyor burnumuza. Ağzımız cevizli sucuk, güllü lokum, taze sıkılmış nar suyuyla tatlanıyor. Tertemiz boğaz havasını çekiyoruz ciğerlerimize. Tarihi yarımada, Galata Köprüsü, Mısır Çarşısı, Kapalı Çarşı, Kız Kulesi… Bu masal şehrin bağrına saplanmış hançerlere, ona yapılan tüm ihanetleri rağmen nasıl da hâlâ büyülü bir yer olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

Tıpkı İstanbul gibi…

Tutkunu olduğum şehre dair bu kitap sadece şiirsel dili, özenli çevirisiyle değil resimleriyle de bizi çok etkiledi. Canlı, devingen, hüzün ve coşkunun bir arada olduğu (tıpkı İstanbul gibi) özgürlük hissi veren muazzam resimler metinden bağımsız olarak da çok şey ifade ediyor. Karakterlerin duygusunu okura taşıyan resimler, şiirsel dille çok güzel bütünleşiyor.

Balıkçı Osman

İstanbul’u böylesine romantik bir şekilde anlatan bir başka kitabı, Balıkçı Osman’ı da sizlere daha önce anlatmıştım. O yazımı buradan okuyabilirsiniz. Ne tesadüftür ki o kitap da yabancı bir yazara ait. Elbette İstanbul’u anlatan yerli yazarlarımız da var. Ben de ilk göz ağrım olan “İyi ki Varsın Tilki Toni” serimin ikinci kitabı Beş Duyu Zaman Dipsiz Bir Kuyu’da Kabataş’tan tarihi yarımadaya ve oradan Moda’ya uzanan bir İstanbul öyküsü anlatmıştım. Ancak resimli kitap olarak aklıma şu an telifli bir kitap gelmiyor. Sizin aklınıza gelirse yorumlara yazın olur mu? Hiçbir yere çıkamadığımız kapanma günlerinin ardından bu yaz hafta içi bir günde İda ile birlikte tarihi yarımadaya gitme niyetindeyim.  Belki kitaptaki küçük kızıla da karşılaşırız kim bilir?

Her gün gördüğümüz için ise olsa gerek fark etmediğimiz güzellikleri hatırlamamızı sağlayan, yaşadığımız yerin sesine kulak vermeye çağıran bu kitabı sadece çocuklar değil tüm yetişkinler okumalı. Çünkü İstanbul’un kıymetini maalesef bilmiyoruz. Ormanlarını yok ediyor, her yerine binalar dikiyor, tarihini yağmalıyor, denizini öldürüyoruz. Öyle ki şehrin ortasındaki bir avuç ağaç olan parka bile göz dikilebiliyor ya da bir minik bir koru bile rant alanı olarak görülebiliyor.  Bilim insanları Kanal İstanbul için cinayettir diyerek bilimsel verilerle durumu ortaya koyarken bile bir inatla bu proje yapılmak isteniyor. Böyle giderse İstanbul’un şarkısını sadece kitaplardan okuyacağız. Ama böyle gitmeyecek öyle değil mi?

20 Farklı Yayınevinden 20 Kitap

  1. Boyalı Tilki Masalı / Aziz Nesin / Resimleyen: Parisa Purhoseyni / Nesin Yayınevi
  2. Nehir Gibi Konuşurum / Jordan Scott / Resimleyen: Sydney Smith / Çeviren: Gonca Özmen / Kırmızı Kedi Çocuk
  3. Kırılan Saatin Hiç De Hüzünlü Olmayan Hikâyesi Ya Da Uzayda Nasıl Çay İçilir? / Olcay Mağden Ünal / Resimleyen: Merve Doğruer / Çınar Yayınları
  4. Tuhaf Kuş / Rocio Bonilla / Çeviren: Halil Türkden / Günışığı Kitaplığı
  5. Şehre Giden Yol / Betül Kanbolat / Resimleyen: Hajar Moradi / Dinozor Çocuk
  6. Küçük Mavi Sandalye / Cary Fagan / Madeline Kloepper / Çeviren: Ümit Mutlu / Uçanbalık Yayınları
  7. Bit Pazarı / Nilay Dalyan / Resimleyen: Eda Çağıl Çağlaırmak / Tekir Kitap
  8. Kuşa Dönüştüğüm Gün / Ingrid Chabbert /Resimleyen: Raul Nieto Guridi/ Çeviren: Nazlı Gürkaş / Meav Yayıncılık
  9. İnek Möli Asla Unutmaz / Pınar Erbaş / Resimleyen: Çağrı Odabaşı / Masalperest Yayınları
  10. Bay Kurt Nasıl Vejetaryen Oldu? / Claire Freedman& Monika Filipina / Çeviren: Melike Hendek / Pearson Yayınları
  11. Hiçbir Şey Yapmama Günü / Beatrice Alemagna / Çeviren: Rüzgâr Rumi / Aylak Kitap
  12. İncecik Çubuk Değil Zararı Az Buz Değil / Elif Yonat Togay / Resimleyen: Gamze Seret / Doğan Egmond
  13. Öykü Ağacı / Claudio Gobetti / Resimleyen: Diyana Nikolova / Çeviren: Lori Sis Kalaycı /  Arden Yayınları
  14. Oduncunun Sakalı / Duncan Beedie / Çeviren: Özlem Tutar / İlk Satır Çocuk
  15. Willy ve Hugh / Anthony Browne / Çeviren: Berrak Buhara İdiman / Hep Kitap
  16. Kırmızı Çanta / Belle Demont / Resimleyen: Sonja Wimmer / Çeviren: Çağdaş Irkad / İthaki Çocuk
  17. Eyvah Mutfakta Fil Var! / Smriti Halls / Resimleyen: Ella Okstad / Çeviren: Nurten Hatırnaz  Beyaz Balina Yayınları
  18. Çıplak Ayaklılar Orkestrası / Özge Bahar Sunar /Resimleyen: Çağrı Odabaşı / Paraşüt Çocuk
  19. Dedem ve Ben / Özge Altınok Lokmanhekim / Resimleyen: Öznur Sönmez / Final Kültür Yayınları
  20. Çayırın En Tuhaf Yuvası /Ahmet Büke/ Resimleyen: Vaghar Aghaei /Can Çocuk

Sonbaharda, bir sonraki sezonda görüşmek üzere. İyi tatiller dilerim.

Sevgiler,
Hafize Güner

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar