17 Kasım Dünya Prematüre Günü “Minik Bedenlerin Dev Serüveni”

Eğer bir sosyal medya hesabınız varsa, bu ay mor rengin öne çıktığı anne ve bebek fotoğraflarına denk gelmişsinizdir. “Prematüre Moru & Purple Ribbon” isimli fotoğraf paylaşım kampanyası, 17 Kasım’ın Dünya Prematüre Günü olması sebebiyle prematüre bebek doğumlarına dikkat çekmek için düzenlenmiş. Aslında bu renk biraz muamma, çünkü pembe ve mavi kurdeleler erken doğum ve ölü doğumu sembolize ederken, ABD’de bu kurdelelerin satışını yapan March of Dimes isimli kuruluşun 2003 yılında prematüre bebeklere özel oluşturduğu “March for Babies” kampanyasının ardından kurdeleler, şu an ülkemizde de kullanıldığı haliyle “mor” rengi almış. Erken doğum ve sorunlarına dikkat çekme amacıyla, Kasım ayı “Prematüre Farkındalık Ayı & Prematurity Awareness Month ve 17 Kasım’da “Prematüre Günü & World Prematurity Day” olarak kutlanıyor. İlk defa 2008 yılında Avrupa’da ebeveynler tarafından kutlanan prematüre günü, 2010 yılında alınan bir kararla 17 Kasım’da kutlanmaya başlanırken, 2011 yılından itibaren de Dünya’da 60 kadar ülkede kutlanmakta.

Dünyada her yıl yaklaşık 13 milyon bebek prematüre (zamanından önce) olarak doğuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 184 ülkeyi içeren 2010 yılı verilerine göre, dünyada prematüre doğum oranları % 5-18 arasında değişirken, Türkiye’de ise %11,97, bunların da %33 kadarı çok çok küçük… yani 1.000 gramın altında.

“Erken Anneler” ve en güçlü erkekler; “Prematüre Babalar” için Türkiye’de “Sabırsız Bebekler” Gerçeği’ni sizin için derledik. Kadıköy Anneleri gururla sunar; işte oyuna 1-0 yenik başlayanların yalnız olmadığı proje, dernek, oluşum, topluluk, sosyal medya hesapları ve ibretlik yaşam savaşları.

KOALİSYON

Prematüre Bebek Koalisyonu

Türkiye’de prematüre doğumlarda yaşanan sorunlara dikkat çekmek, prematürelik hakkında farkındalığı artırmak ve bu problemlerin çözümü için politikaların oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla kurulan PremaTürk: Prematüre Bebek Koalisyonu, 2012 yılından bu yana Dünya Prematüre Günü etkinlikleri kapsamında Boğaziçi Köprüsü’nün mor renkle aydınlatılmasını sağlıyor. Boğaziçi Köprüsü, bu yıl da prematüreliğe dikkat çekmek ve prematürelik hakkındaki farkındalığı artırmak amacıyla 17 Kasım Dünya Prematüre Günü etkinlikleri çerçevesinde, dünyadaki önemli sembol yapılarda olduğu gibi, uluslararası bir gelenek haline geldiği üzere saat 18:00’de prematüre bebekleri temsil eden mor renge bürünecek.

PremaTürk çalışmalarını, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, TBMM Sağlık Komisyonu, TBMM Çocuk Hakları Komisyonu, Gelişimsel Pediatri Derneği, Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı, Sağlıklı Nesiller Derneği, Yenidoğan Yoğun Bakım Hemşireliği Derneği ve El Bebek Gül Bebek Derneği yetkililerinin katılımıyla yürütmektedir.

DERNEK

El Bebek Gül Bebek

“El kadar bebeklerin gül gibi bakılması” mottosuyla, 30 haftalık doğan ve şimdi 15 yaşında gençliklerinin baharında iki güzel ikiz kız Pırıl ve Lal’in anneleri İlknur Okay’ın başkanlık yaptığı dernek. Annelerinin yönetim kurulu başkanı olduğu ve prematüre bebekler için çalışan “El Bebek Gül Bebek Derneği”nin çalışmalarına katılan ikizler, TÜBİTAK proje yarışmasının fen alanında kızartma yağlarıyla ilgili hazırladıkları “Bu Benim Eserim” isimli projeleriyle derece aldı.

Anne karnında gelişimini tamamlamadan önce doğan bütün bebeklerin; sağlıklı bir geleceğe kavuşmaları için gerekli çalışmaları yürütmek amacıyla, bu konuda deneyim sahibi ve uzman kişiler tarafından kurulmuş olan dernek ayrıca, Avrupa Prematüre Destek Vakfı ile de çalışmalar yapmakta.

PROJE

İlk Nefes

Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı’nın “İlk Nefes Ol Hayat Ver” sloganıyla oluşturduğu, erken doğan bebeklere hak ettikleri yaşama hakkını vermek için herkesin destek olabileceği yardım kampanyası.

MERKEZ

Prematüre Bebek

Riskli Bebek Danışma Merkezi tarafından, prematüre bebeklerle ilgili anlaşılması kolay açıklamalara ulaşmanızı sağlamak için kurulmuş temel bilgileri içeren portal.

SOSYAL PAYLAŞIM HESAPLARI

Prematüreyiz Biz : Amacı tıbbi bilgilerle kafaları karıştırmak değil, deneyimleriyle birbirlerine destek olmaya çalışan erken doğan annelerinin samimi hikayelerini okumak isteyenlere..

Prematüre Bebeğim : PB, prematüre bebeği olan ve bebek bekleyen aileleri bilgilendirme ve manevi yardım amaçlı kurulmuş, hiç bir dernek veya kuruluşa bağlı olmayan sosyal paylaşım ve bilinçlendirme sayfasıdır…

Prematüre Anneleri : Prematüre ikiz annesi blogger Evrim Çakıcı’nın çocuk bakımı, beslenme, sağlık, alışveriş, oyuncak seçimleri ve Hayat’a dair bir çok konuda fikir edinebileceğiniz kişisel hesabı.

Prematüre Bebek Güncesi : Sinem İstanbulluoğlu’nun 28+2 haftalıkken, 520gr olarak dünyaya getirdiği kızı Beliz’in ve 24 yaşında prematüre bebek annesi olma serüveni.

Little Fighter Mert : İrem Erdoğan Güzey’in, 27 haftalık 700 gr doğan oğlu “Minik Savaşçı” Mert’in gelişim süreci.

Rüzgar’lı Günler ve Geceler : Anne Görkem’in, yüksek riskli hamilelik, düşük tehlikesi, yüksek down sendromu riski, kalpte sol ventrkülde hiperekojen odak tanısı, amniyosentez maceras ve doğumundan sonra sonra ise prematürite, yoğun bakım günleri, kalpte üfürüm, iki ameliyat gibi aksiyonlarla dünyaya yedi hafta erken gelerek, kendi adını kendisi koyan oğlu Rüzgar’a hediyesi olan blog.

Hassas Anne : 3 prematüre annesi Ece Kumkale’nin 0-3 yaş bebekler ve beslenme, sağlık, gelişim, eğitimle ilgili paylaşımları.

Akademisyen Anne : Saniye Bencik Kangal’ın prematüre doğan oğlu için yazdığı “Demir Adam” günlükleri ve “Korkma” serisini okumak isteyenlere.

Bonus 1:

Prematüre Bebeklere Sahip Olmak

Sosyal Medya’da popüler olan Gamze Malkoç (LegaBebe) ve Aygül Pembecioğlu (Viki Vik & Bigu Migu)‘nun, Handem Erkay Güner (Çocukla Hayat) ve Pınar Mermer’in (Yeterli Annelik Babalık) birlikte salı günleri “Konu Konuyu Açtı” adıyla online yayınladıkları web konferansı.

Bonus 2:

Prematüre annelerine cesaret ve umut veren video

İnternette karşılaşıp halen izlemediyseniz eğer gözyaşartıcı bu gerçek erken doğum hikayesi ve minik kahramanını izlemenizi öneririz.

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar