Dünya Çocuk Kitapları Haftası Kutlu Olsun

Moda’da Çocuklarla Kitap Çemberi yazımızda “Kitap Okuyan Çocuklar Projesi” ile Kültür ve Eğitim Bakanlıkları bünyesinde 0-6 yaş ve 6-12 yaş gruplarına hitap edecek şekilde düzenlenmiş çocuk kütüphanelerinin oluşturulmasına yönelik çalışmaları paylaşmıştık. 10-16 Kasım 2014 Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nın önemini vurgulamak adına ise biraz tarihinden, biraz yapılan etkinliklerden biraz da dünya çocuk kütüphanelerinin nasıl olduğundan bahsedeceğiz.

Amerikan İzcileri Kütüphane Yöneticileri ilk kez 1919 yılında bir kitap haftası düzenlemeyi önerirler. Aydınlar, yazarlar, yayıncılar önerinin benimsenmesi için çalışırlar. Öneri kitapseverler arasında sevinçle karşılanırken, çalışmalar sonunda dünyanın UNESCO’ya üye bir çok uygar ülkesinde de Kitap Haftası olarak kabul edilir. Türkiye’de ise resmi olarak 1947 yılından beri Kasım ayının ikinci pazartesi günü ile başlayan hafta “Dünya Çocuk Kitapları Haftası” kutlamakta (ABD’de Mayıs ayında kutlanıyor).

Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nın Amaçları,

  •  Çocuklara kitap okuma sevgisini kazandırmak.
  • Daha çok ve daha kaliteli çocuk kitabı yazılmasını ve yayınlanmasını sağlamak.
  • Anne, baba ve çocukları kitap almaya yönlendirmek.
  • Çocukların evlerinde kitaplık kurmalarını teşvik etmek.
  • Okul ve sınıf kitaplıklarına kitap sağlamak.
  • Çocuk kütüphanelerinin sayısını arttırmak.
  • Ders kitabı dışındaki kitaplarında okunmasını sağlamak.
  • Kitabı temiz kullanma alışkanlığı kazandırmak.
  • Yeni çıkan çocuk kitaplarının takip edilmesini sağlamak.
  • Kitap okuma teknikleri, özet çıkartma ve not alma gibi konularda çocuklara rehberlik etmek.
  • Çocuklarla yazarların, imza günü etkinlikleri ile yüz yüze gelmesini sağlamak.

Elbette yılın bütün günleri çocukların kitap ile iç içe olması gerekir. Ancak böyle özel zamanlar sayesinde, daha görsel bir sunum ile çocukların dikkatleri ve ilgileri kitap okumanın önemine çekilebilir. Biz de Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nda çevremizdeki çocuklara kitap armağan edelim ve elimizden geliyorsa, o kitapları yine onlarla birlikte okuyalım. Bunun yaparken sıradan gibi görünen günlük yaşamımızda büyülü bir kapının aralandığını ve o aralıktan size güç veren, taptaze duyguların aktığını göreceksiniz. Bebeklerimiz henüz kitap okumak için çok küçük olsa da, yine de ilgilerini çekebilecek tek kelime ve şekilli kitaplarla bu işe başlayabiliriz.

Dünya Çocuk Kitapları haftasına rastlayan günler, çocuk kütüphanelerinin de en çok faaliyet gösterdikleri zamanlar. Bu hafta boyunca çocuk kütüphanelerinde hikâye saatleri düzenlenerek yıl içinde yayınlanan seçme masal ve hikâyeler okunuyor.

Bu yıl 10-16 Kasım tarihlerine denk gelen Dünya Çocuk Kitapları Haftası, her yaştan  çocuklara, ailelere, yazarlara ve çizerlere, editörlere, kitapçılara, dağıtımcılara, eğitimcilere, kütüphanecilere, tasarımcılara; kısacası emeği geçenlerle, okuyarak emek katanlara kutlu olsun.

Çocukların zekâlarının ve düşünme yeteneklerinin gelişmesini sağlayacak olan çocuk kütüphanelerinin sayılarının yurdumuzda artmasını dileyelim ve dünyadaki çocuk kütüphanelerine bir göz atalım! Daha çok okuyan bir nesil dileği ile…

ka-kitap-georgetown
Georgetown Halk Kütüphanesinin çocuk bölümü, parlak renkleri ve ilginç okuma köşeleri ile oldukça cazip görünüyor.
ka-kitap-cumbria
İngiltere’nin kuzey batı bölgesinde bulunan Cumbria’da çocuklar okurken eğleniyor, eğlenirken öğreniyor.
ka-kitap-usa2
Çarpıcı dekorlarıyla ilgi uyandıran, sadece çocukları değil büyükleri de kendine çeken kütüphaneler. Yine Amerika’dan..
ka-kitap-cin
Son kütüphanemiz ise Çin’den.

[author title=”Aslı Altınok Erdal” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2016/05/ka_asli_foto.jpg”]1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı(Nam-ı diğer “Muhtar Anne”), 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupagete İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektöründe 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri’ni kurdu. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık sektöründe pazarlama işi, Kadıköy Anneleri, İFSAK bünyesindeki 4 Mevsim Büyükada, Şiirden Fotoğrafa İstanbul, Yansıyan Kadınlar belgesel fotoğrafçılık projeleri ve aile hayatı dörtgeninde hayatta kalma mücadelesi veriyor.[/author]

 

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar