Türkiye’nin İlk ve Tek Aylık Çocuk Mizah Dergisi: “Süper Penguen”de Bir Kadıköy Babası

ka-05022015-2Evet yanlış okumadınız; gelecek nesil, babaların omzunda yükselecek ve bu babalar her yerde! Kendisi aynı zamanda bir ”Kadıköy Babası” olan illüstratör Gökçe Akgül, Ocak Ayından itibaren çocuklar için hazırlanan ilk mizah dergisi olan Süper Penguen için de çizim yapmaya başladı. Aşağıda “Çünkü bütün çocuklar süperdir!” mottosuyla yola çıkan Süper Penguen’in 2015 Şubat sayısında yayınlanan “Küçük Prens” çizimini görebilirsiniz.

Freelance olarak çalışan ve atölyesi Kızıltoprakta olan, Kadıköy Anneleri’nden Sevgili Zeynep’in eşi ve şu anda 11,5 aylık olan kızı Güneş’in babası Gökçe, Bilim Çocuk, Meraklı Minik, TRT Çocuk gibi dergilere, yayın evlerine, reklam ve animasyon ajanslarına illüstrasyonlar,  2D iOS oyunları ve uygulamalar içinde karakter ve mekan tasarımları yapıyor. Temelde, çizgi roman, animasyon ve karakter tasarımı üzerine çalışan Gökçe’nin çalışmalarını ve yayınlanan projelerini Behance profilinden, web sitesinden veya blogundan görebilir, kendisini takip edebilirsiniz 🙂

Peki Nedir Bu “Süper Penguen?

ka-05022015-4Yıllardır keyifle takip edilen ancak meraklı çocuklardan köşe bucak kaçırılan Penguen Dergisi, bu baskıya daha fazla dayanamayıp, yüzde seksen karikatürlerden oluşan ve espriler arasına serpiştirilmiş bilgileriyle, sadece 7-12 yaş çocuklara özel eğlenceli, neşeli, eğitici, öğretici ve haylaz içerikleriyle onlara yepyeni bir arkadaş olacak, anne babaların ise çocuklarına güvenle okutabileceği, dersler arasında en eğlenceli kaçamak olacak bir mizah dergisi olan Süper Penguen’i çıkardı. Çocukların okuma alışkanlığına da katkıda bulunmayı hedefleyen Türkiye’nin ilk ve tek çocuk mizah dergisi olarak her ay bayilerde yerini alan, Yaysat kanalıyla dağıtılacak ve eğitim kurumları işbirlikleriyle çeşitli projelerde okuyucuya ulaşacak olan “Süper Penguen”in çizer kadrosunda Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem ve Penguen çizerleri  bulunuyor.

ka-05022015-6Aslen Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Işıklı köyünden olan, 2002 yılında arkadaşlarıyla birlikte mizah dergisi ‘Penguen’i kuran karikatür sanatçısı Erdil Yaşaroğlu, Süper Penguen için; Çocukluğumdan beri her şeyi merak ediyorum, algılamaya çalışıyorum ve bunları en iyi çizerek ifade ediyorum.  Hayata bakıyor, yaşıyor ve fikir sahibi oluyorsun. Ardından bir şeyler söyleme isteğin geliyor. Bu yüzden de karikatür yapıyorum zaten. Ben kuzenimin yaptığı bir karikatürü kıskandığım ve kendimi ifade etmek istediğim için karikatür çizmeye başladım. Şu anda hayatımı mizahtan kazanıyorum. Kariyerimi karikatürün ve mizahın verdiği “saçmalama” özgürlüğümün üstüne inşa ettim. Çünkü çocuklar özgürce saçmalayarak öğrenir. Şimdiki çocukların bizler kadar şanslı olmadığını biliyorum, teknolojinin mesaj karmaşasında kendilerini kaybedip hayatın içindeki mizahı görememelerinden korkuyorum. Dolayısıyla tüm anne babalara çocuklarının saçmalamaları için onlara alan ve durumlar yaratmaları gerektiğini düşünüyorum. Süper Penguen bu alanı yaratmak üzere süper bir fırsat olması için doğdu. Yeni neslin de mizaha ihtiyacı var. Hatta bizden daha çok var.” diyor.

Selçuk Erdem ise: “Çocukların da karikatür okuması lazım ama anne babalar mizah dergisi almaya korkuyorlar çünkü ne çıkacağı belli değil. Bu açığı kapatmak için sakıncalı içerikten, küfürden temizlenmiş ama gene haylazlık barındıran bir dergi çıkarmaya karar verdik. Çocuklara nasıl karikatür çizileceğini öğreteceğimiz sayfalar olacak. Aralarda bilgi de yediriyoruz.” diyor. 52 sayfalık renkli kuşe baskısı, Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem’in karikatür çizim tekniği köşesi, uzay, icatlar, tarih, etkinlik takvimi, eğlenceli testler, oyun ve bulmacalar gibi içerikleriyle her ay raflarda yerini alan Süper Penguen, faydalı içeriklerinin yanı sıra çocuklara karikatür çizmeyi de öğretmeyi de hedeflemiş. Dergi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Erdil Yaşaroğlu Süper Penguen ile ilgili Milliyet gazetesine, derginin diğer başçizeri Selçuk Erdem ile birlikteverdiği röportaja da birlikte bir göz atalım;.

İşte Milliyet’te Aydil Durgun tarafından yapılan röportajda Erdil Yaşaroğlu ile ilgili kısım;

A.D. Çocuklar için mizah dergisi fikri nerede çıktı?

Erdil Yaşaroğlu: Karikatür okuryazarlığının küçük yaşta başlamasını önemsiyoruz, okurlarımızda da aynı talep var ancak karşılayacak bir mecra yoktu. Ayrıca Z kuşağı için görsellik her anlamda daha önemli ve hayatlarında bizimkilerde olduğundan çok daha fazla bir yer kaplıyor, biz bu görsel dilden güç alıyoruz.

A.D. Çocuklar için neyin komik olacağını nasıl buluyorsunuz?

Erdil Yaşaroğlu: Bahsettiğimiz çocuk psikolojisindeki uzman ekip bir yana bizim içimizdeki çocuklar da hâlâ ölmedi, onlara soruyoruz! “Çocuğunuz ‘Baba, denyo ne demek?’ diye sorduğunda zorlanmayın diye”

A.D. Penguen’i bir yetişkin mizah dergisi olarak bilen anne-babalara Süper Penguen’i nasıl anlatmak istersiniz?

Erdil Yaşaroğlu: Penguen, mizahı yetişkinlerin hayatına nasıl onların anlayacağı dilden konuşarak soktuysa, Süper Penguen de çocukların hayatına onlara uygun bir dil kullanarak, arkadaş gibi konuşarak mizahı katacak. Mizah iyidir, bence bu fırsatı kaçırmasınlar!

ka-05022015-3Bu arada Süper Penguen‘in mobil uygulamaları da yayında. Bundan böyle hem ebeveynler hem de çocuklar dergi içeriğine telefon ya da tablet üzerinden ulaşabilecekler. Süper Penguen iPad ve iPhone Dergisi’nde, Süper Penguen’de bulunan tüm içerik bulunuyor; uzay, astronomi, icat, derin tarih, etkinlik takvimi, eğlenceli test, oyun, Erdil’in Çizgi Dünyası, Laa Uygarlığı ve Loo, Komik Test, Robotika, Oyunlar, bulmacalar... Çocuklar ayrıca Selçuk Erdem’in çizgi öykülerini okurken, Erdil Yaşaroğlu ile karikatür çizmeyi de öğrenebilecekler.

Süper Penguen mobil uygulaması Android versiyonu için buraya; iPhone/iPad versiyonu içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Karikatür sanatını gündelik hayatımızın bir parçası haline getiren Penguen dergisinin tadını artık çocuklarınız da çıkartacak gibi duruyor. Şimdi bebekler ama ileride okumaları için şimdiden bir arşiv oluşturmaya başlayabiliriz bizce!

Kaynak 1 2 3

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar