Küçük Hasır Şapka

Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,

Geçen ayki yazımın ardından çokça okul nasıl gidiyor sorusu cevapladım 🙂 Haklı olarak anneler hem okula uyum süreciyle ilgili hem de yenika-28102016-01 bir oluşum olan BBOM ile ilgili bilgi almak istiyorlar. Şöyle söyleyeyim ki eğitimci ve kontrol manyağı bir anne olarak bu sürecini başarıyla atlattım. İda anlatmadıkça okul ile ilgili bir şey sorup, konuyu açmadım. O açınca da sorgulayıcı sorular sormadım. Okul hakkında onun yanında konuşmadım. Artık büyüdün, okullu oldun vurgusunu hiç yapmadım. Okula ilgili ilk hafta kafama takılanları da açıp açık açık ilgili sorumluya söyledim. Böylesine iyi niyetli ve örnek gösterilecek bir oluşumdan da cevap aldım. Peki, İda mı? İda gayet uyumlu ve mutlu. Keyfi yerinde. Umarım böyle de gider. Yakında bireysel veli görüşmeleri başlayacak, bakalım oyun grubun rehberleri neler anlatacak? Bu arada bir dip not; eşim okulun yemeklerini çok başarılı buluyor. İyi bir aşçı olduğunu ve evde yemekleri onun yaptığı söylemeliyim. Bu yüzden onun bu memnuniyeti de sevindirici. Zaten oğlum da yemekleri severek yiyormuş. Muş diyorum maalesef tam zamanlı çalışan bir anne olarak sürece dahil olamıyorum. Oğlumla okulda vakit geçiremiyorum. Bana formları doldurmak, eşyaları etiketlemek gibi sevimsiz işler kalıyor. Bu yaş çocuğu için eşyalarının sorumluluğunu almak zor tabii. Bırakın bu yaşı ilkokul çocukları bile sürekli eşyalarını kaybediyorlar, orada burada unutuyorlar. Peki, hiç düşündünüz mü kaybolan eşyalar nereye gider, unutulan giysilere ne olur? Başlarına neler gelir? Her birinin yaşadıkları bambaşka öyküler barındırır bence. Keşke dilleri olsa da konuşsalar, anlatsalar bizlere. Ama siz hiç konuşan bir kalem, bir tişört ya da bir şapka duydunuz mu? Duymadınız mı? O halde bana daha doğrusu Lena’nın küçük hasır şapkasına kulak vermelisiniz.

Celine Lamour-Crochet kaleminden çıkan “Küçük Hasır Şapka” adlı kitabın resimleri İlk Kitaplığım raflarındaki “Kirpi İle Kestane” den tanıdığımız Feridun Oral tarafından, çevirisi ise “İyi Yürekli Küçük Tavşan” kitabıyla tanıştığımız Korkut Erdur tarafından yapılmış. Zaten bu üç kitap da Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkma. “İyi Yürekli Küçük Tavşan” değil ama hem “Kirpi İle Kestane”, hem de “Küçük Hasır Şapka” İda’nın favori kitapları arasında. Zaten bir sonraki ayda köşemizin yaş gününü kutlarken gerek İlk Kitaplığım raflarındaki İda’nın favorilerini ve gerekse siz okurların ilk beşini açıklıyor olacağız.

Bu kitabın kapağına bayılıp çalıştım okulun kütüphaneden ödünç aldım ve ilk alış tarihim 11 Nisan 2016 olmasına rağmen kitabın tarihini sürekli uzatıyorum. Neyse ki her kitaptan hemen hemen iki tane var 🙂 Uzatıyorum, çünkü kitabın hem öyküsünü hem de resimlerini oğlum da ben de çok sevdik. Kitapta küçük hasır şapka, Lena’nın şapkası olmaktan çok mutludur. Aslında onun sadece şapkası değil oyun arkadaşıdır aynı zamanda. Birlikte bütün gün kırlarda dolaşıp, parklarda oynarlar. Taa ki Lena bir gün şapkasını parktaki bankın üzerinde unutuncaya dek.  Geceyi parkta geçiren küçük hasır şapka kırmızı kurdelesi ve özenli çiçeğiyle Lena’nın onu gelip almasını bekler ama sabaha karşı rüzgâr onu parkın dışındaki çalılıklara savurur. Lena onu aramaya ertesi gün parka gelir ama bulamaz. Küçük hasır şapka çoktan başka bir yolculuğa çıkmıştır. Rüzgârın, güneşin, yağmurun, karın etkisiyle yeni bir şekil kazanmıştır. Islanır, donar, üstü kuru yapraklarla kaplanır. Üstelik bir de bir saksağan gelip güzelim çiçekli, kırmızı kurdelesini alır. Artık bir saman yığınından farkı kalmaz. Ancak bu yeni hali ona yeni bir yaşamı sunar. Küçük hasır şapka bir müddet sonra içinde bir sıcaklık ve kıpırtılar hisseder. O da ne? Küçük hasır şapka üç küçük kirpinin yeni yuvası olmuştur. Ne büyük bir mutluluk, keşke bunu Lena da görebilseydi.

İşte böylesine sevimli bir kitap küçük hasır şapka. Her sonun yeni bir başlangıç olduğunu öyle güzel anlatıyor ki içiniz umut doluyor. Bu sevgi dolu öyküye bir de usta bir kalemin çizimleri, renkleri eklenince çocukların hayal dünyasını zenginleştirecek harika bir eser çıkıyor karşımıza. Eee öyleyse hepimize keyifli okumalar,

Not 1: Küçük Kitap Kurtları Güz Buluşması 19 Kasım 2016 Cumartesi günü, saat 11.00’de 40 Tahta Mahalle Pazarı’nda. Ayrıntılar ise çok yakında…

Not 2: 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 12-20 Kasım 2016’da her zamanki gibi TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde!

[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]

Hafize Çınar Güner
Hafize Çınar Günerhttps://kadikoyanneleri.com/category/ilk-kitapligim/
1976 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında yüksek lisansını ise Yaratıcı Drama alanında tamamladı. “İlköğretimde Yaratıcı Drama” ve “Eğitim İçin Tiyatro” kitapları yayımlandı. Oluşturduğu sanat ve oyun yoluyla öğrenme tasarımları pek çok konferans ve kongre programında yer aldı. Sekiz yıl önce yayımlanan ilk göz ağrısı “İyi ki Varsın Tilki Toni” adlı serisinin ardından ise şu ana kadar farklı yayınevlerinden yayınlanmış ve yayına hazırlan yirmi çocuk kitabı bulunuyor. Yirmi yılı aşkın bir süredir çocuklarla çalışıyor ve 2005 yılından bu yana Terakki Vakfı Okulları'nda yaratıcı drama ve tiyatro öğretmenliği yapıyor. Bir web sitesindeki “İlk Kitaplığım” adlı köşesinde resimli kitaplar hakkında yazılar yazıyor ve mevsimde bir defa olmak üzere Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları düzenliyor. Yürüttüğü “Masal Yoga” atölyeleriyle kitabevleri, okullar, fuarlar, kütüphaneler ve parklarda pek çok çocuğu masallarla buluşturuyor. Okuma kültürünün yaygınlaşması adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyor. Kadıköy Belediyesi Moda Gönüllü Evi'nde mahalle eliyle açılan Moda Çocuk Kitaplığı'nın koordinatörlüğünü yapıyor. Cumhuriyet Kitap Eki’nin “Taş-Kâğıt-Makas” isimli çocuk ve gençlik edebiyatı sayfasının ardından şimdi ise Sanat Kritik’te çocuk kitaplarını yorumluyor. Eşi, oğlu ve kedileriyle birlikte Moda’da yaşıyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar