Suskunlar

[dropcap]S[/dropcap]evgili Kitapsever Anneler; bu yazımda Beşinci Kitap Kafe buluşmamızda okuduğumuz  İhsan Oktay Anar hocamızın Suskunlar adlı kitabını yorumlayıp, yeni kitabımızı belirleyelim mi?
[divider]

Öncelikle İhsan Oktay Anar’ı ilk defa okuyacakların yazarın tarzı hakkında bilgisi olması iyi olur. Yoksa özel bir çaba harcamanız gereken bu okumadan keyif almamanız ve/ya zorlanmanız muhtemel. Ben ilk olarak Puslu Kıtalar Atlası’nı, 2. olarak  Efrasiyab’ın Hikayeleri’ni ve şimdi de Suskunlar’ı okudum. Her kitabında farklı diyarlara gidip, büyük keyif aldığım yazarın kalemine hayran oldum.

Suskunlar’ın ilk başlarında, ileride çözülecek olaylar için ipucu veren ve durağan giden roman orta sayfalarda yani seri cinayetlerin başlaması ile hareketlenir. Musiki üstatları, mevlevi dervişleri, müslim ve gayrimüslimler ve birbirinden ilginç (hem isimleri hem karakterleri) olan, arkaik dille yazılmış eser üç ana bölümden oluşur; yegâh, dügâh ve segâh…

[divider]

[foogallery id=”7404″]

[divider]

Osmanlı Türkçesi, sıkça kullanılan müzik terimleri, belli bir kronolojisi olmayan günümüze ve geçmişe giden karmaşık kurgusu, dini felsefi ve fantastik unsurları ile her okuyucunun farklı anlamlar çıkarabileceği bir kitap Suskunlar.

Anar bu kitabında musiki ve tasavvufa ilişkin zengin kelime dağarcığı ile eski kelimeleri ustaca kullanıyor. Gerçeküstü unsurlarla bezeli postmodernist tarzıyla kendisine has bir çizgisi olan ve Türk edebiyatına yeni bir soluk getiren bir yazar…

Ben kitapta sıklıkla kahkahalar attım, çok eğlenerek, olayın nasıl çözüleceğini merak ederek heyecan içinde okudum, bölümler arası geçişleri muhteşem buldum. Masal dinler gibi yumuşak ama yeni kelimelerin anlamlarını öğrenmek için sözlüğe bakarak ciddiyetle okudum.

Yazar her kitabında kendisini Uzun İhsan olarak gösteriyorken Suskunlar’da “Kahin, görebilen tek gözüyle aynaya baktı ve uzun boylu, çekik gözlü o adamı gördü.”  cümlesindeki “uzun boylu, çekik gözlü” diye tarif ettiğinin kendisi olduğunu düşünüyorum.

[divider]

[clickToTweet tweet=”Kitap Kafe yazısında altıncı buluşmamızın kitabını oyluyoruz.” quote=”Bu oylama yazısını kitap sever çevrenizle paylaşmayı unutmayın!” theme=”style3″]

[divider]

Sosyal medyada hemen hemen hiç göremediğimiz yazarımız İhsan Oktay Anar 1960 Yozgat doğumlu. 2011’de Ege Üniversitesi’nden emekli olmuş değerli bir felsefe profesörü (Ben de Ege mezunuyum, keşke o dönem tanısaydım kendisini). 20’den fazla dile çevrilmiş 7 romanı var. İlk romanı 1995’te yayınlanmış Puslu Kıtalar Atlası. 2009 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü almış.

Kitabın altı çizilen satırları çok fazla ama olayın ruhunu hissedebileceğiniz birkaçını paylaşmak istiyorum:

“Senin temiz kalbine ihtiyacımız var. Bazıları var ki buraya gelir ve huzur bulur, yine bazıları var ki buraya gelir ve bizler onda huzuru buluruz.”

“Senin buraya gelmenin sebebi sadece bizim ‘Gel’ dememiz değil, ayrıca onların sana ‘Git’ demeleri. Hiç kimseye ‘kötüdür’ deme. Aslında onlar, bilmeden iyilik eden insanlardır.”

“Kötü ve ölü bir düşmanım olacağına, iyi ve diri bir dostum olsun istedim.””Onun yolu bizden uzundu. Çünkü biz iyiliğe kötülükten gelmedik. Ama o en sefil yerden gelerek en şerefli yere yükseldi.”

“Hem aklı hem gönlü ve hem de gözü, başkalarınınkileri değil, sadece kendi hatalarını ve günahlarını görürdü.”

[divider]

Kitap Adı: Suskunlar

Yazarı:  İhsan Oktay Anar

Yayın Evi: İletişim Yayıncılık

Sayfa Sayısı: 269

[divider]

Sizi Suskunlar’ın büyülü, masalsı havasına bırakırken 1 Haziran 2018 Cuma akşamı saat 20.00’de gerçekleştireceğimiz 6. Kitap Kafe buluşmasında okuyacağımız kitabı seçmek üzere annelerimizden aldığımız kitap önerilerini oylamalarınıza sunuyoruz. Oylamamız 16 Mayıs Çarşamba günü bitecek ve en çok oyu alan kitabı etkinlik kitabımız olarak seçmiş olacağız. Annelerimizin önerdiği ve oyladığımız kitaplar ise  şunlar:

1. Grigory Petrov-Beyaz Zambaklar Ülkesinde // 130 sayfa (Ata’mızın okullarda okutulmasını önerdiği kitaptır)

[divider]

2. Charles Bukowski-Pulp // 172 sayfa

[divider]

3. Alexandre Dumas Fils- Kamelyalı Kadın // 234 sayfa

[divider]

4. Jules Verne-Zacharius Usta // 56 sayfa

 

Okunmasını istediğin kitabın ismini bu yazının altına yorum olarak yazmanız yeterli. 16 Mayıs saat 18.00’e kadar oylama yapılacak. En çok oy alan kitap altıncı buluşmamızın kitabı olacak.

Kitapla ve keyifle kalın, sevgiler…

[divider]

[author title=”Elanur Us Sarı” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2017/08/ka-elanurussari.jpg”]Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı mezunu. Çok sevdiği Kadıköy’de eşi Onur, kızı Feride, iki kedisi Gece ve Eva ile birlikte yaşar. Bir süredir artçı olsa da motosiklete binmeyi, fırsat yaratıp gezmeyi, kitap okumayı, doğada olmayı, sanatla uğraşmayı sever. Kişisel instagram hesabı üzerinden ışık hızıyla okuduğu kitapların takibini yapabilirsiniz.[/author]

Not:“Kitap Kafe” köşemiz ve gece buluşmalarımızda bize paydaşlık etmek isteyenler bilgi@kadikoyanneleri.com’dan bize ulaşabilirler.

[divider]
  • Kadıköy Anneleri’ne abone olarak, tüm yazılarımızı yayınlandığı an bildirim şeklinde alabilir ve böylece anında haberdar olabilirsiniz. Bunun için, web sitemize girdiğinizde karşınıza çıkan ufak bildirim onayı penceresinde yer alan “İzin Ver” kutucuğunu işaretlemeniz yeterli.
Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar