17. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Başladı

Her yaştan çocuk ve yetişkene hitap eden, dünyanın dört bir yanından birçok kuklayı ve kukla tiyatrosunu İstanbullularla buluşturan “17. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali” dün başladı. Başlangıçta bu kadar gelişeceği ve ilgi göreceği umulmayan festivalde; ipli kukladan sopalı kuklaya kadar çok geniş bir yelpazeden kuklaya dair her şey var.

Çok köklü bir kukla geleneğine sahip ancak bunun pek de farkında olmayan bir ülke olarak, neyse ki 500 yıldır Karagözümüzü yaşatmayı başarabiliyoruz. Aslında bir o kadar yüzyıldır da “kukla” Anadolu’da kendi varlığını sürdürüyor. Karagöz sanatımızla birlikte Karagöz ve kukla sanatçısı Tacettin Diker anısına atfedilen bu yılki festivalde; Kazakistan, Belarus, ABD, İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Romanya, Kolombiya, Endonezya, İsveç, Rusya, Polonya, Kore ve Türkiye’de de dahil 15 farklı ülkeden 30 kumpanya ve 70 gösteri sahneleniyor.

Yüzlerce kukla, kostüm ve detayın renklendirdiği festivalde oyunların yanı sıra sergiler, workshoplar, film gösterimleri de yer alıyor. Gösteriler, Fransız Kültür Merkezi, Aksanat, Hollanda Konsolosluğu, Maya Cüneyt Türel Sahnesi, Taksim’deki Pulcherie Lisesi, Caddebostan Kültür Merkezi, Küçük Salon ve Oyuncak Müzesi’nde gerçekleştiriliyor.

kukla-6Kuklaların dile geldiği bu yılki festivalde en gelenekselinden en modernine kadar birçok perspektiften oyunlar sunuluyor. Bunlardan şüphesiz en ilham verici olanı aramızdan bazılarımızın da çocuklarının eriştiği yaş olan “10 yaşında bir kukla ustası”.

Endonezya’nın 10 yaşındaki kukla dahisi Racka Albary Sunarya, 17. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında geleneksel Batı Java kuklası Wayang Golek ile ilk kez yurt dışında bir performans sergileyecek. Konusunu günümüze uyarlanmış eski Batı Java öykülerinden alan oyunda, Sunarya’nın tekniği, ritmi ve aktardığı duygu kukla severlerle buluşacak.

Elbette festival dahilindeki tüm oyunlar ücretli değil. İstanbul Karagöz Kukla Vakfı ile Polonya’dan “Puppet and Actor Theatre Kubus”un ortak projesi olarak gerçekleşen ve Bruno Schulz’un hikayelerinden hareketle hazırlanan “Tarçın Dükkanları”nın dünya prömiyeri festivalde yapılırken oyun, Polonya ile Türkiye arasındaki 600 yıllık dostluk şerefine 6 kez ücretsiz seyirciyle buluşacak.

Yazının başında da belirtildiği üzere 0+ tüm yaştan çocuk ve yetişkinler için gösterilerle ilgili programa buradan, festival broşürüne buradan, çocuklar için gösterilere buradan ve mekan bilgisine ise buradan ulaşabilirsiniz.

26 Ekim’e kadar devam edecek festivalin biletlerini buradan alabilirsiniz.

[divider]

Bilet fiyatları

Tam: 20TL Öğrenci: 15TL Toplu bilet alımlarında %20 indirim uygulanır.

Kadıköy Anneleri’ne özel seçtiğimiz gösteriler için aşağıdaki mekanlardan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Küçük Salon > Caferağa mah. Soner sok. (Eski Sokullu sok.) No:15/B Kadıköy

Caddebostan Kültür Merkezi – CKM > Bağdat Caddesi, Haldun Taner sok. No:11 Caddebostan

İstanbul Oyuncak Müzesi > Göztepe mah. Dr. Zeki Zeren sok. No:17 Göztepe

[author title=”Aslı Altınok Erdal” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2016/05/ka_asli_foto.jpg”]1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı(Nam-ı diğer “Muhtar Anne”), 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupagete İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı. 2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektöründe 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti. Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri’ni kurdu. Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık sektöründe pazarlama işi, Kadıköy Anneleri, İFSAK bünyesindeki 4 Mevsim Büyükada, Şiirden Fotoğrafa İstanbul, Yansıyan Kadınlar belgesel fotoğrafçılık projeleri ve aile hayatı dörtgeninde hayatta kalma mücadelesi veriyor.[/author]

[gmedia id=14]

Aslı Altınok Erdal
Aslı Altınok Erdalhttps://kadikoyanneleri.com
1982 Çan/Çanakkale doğumlu Aslı, 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Chicago, ABD’da Au Pair olarak çalışırken College of Dupage’te İşletme ve Uluslararası İlişkiler dersleri aldı.2007 yılından bu yana çalıştığı Uluslararası Fuarcılık sektörü PR&Marketing ve Proje Müdürlüğü görevi ile Uzak Doğu’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Slav Bölgesine, Avrupa’dan Körfez Bölgesine 20’den fazla ülke, 40’tan fazla dünya şehrine seyahat etti.Temmuz 2012’de 3 yıllık hayat arkadaşı Koray’la evlendi. 13 Ocak 2014’te oğlu Rüzgar’ın hayatına girmesiyle birlikte, ikamet ettiği Kadıköy’de, kendisi gibi hayattan zevk almayı bilen annelerin bir araya gelip deneyimlerini paylaştığı Kadıköy Anneleri'ni kurdu. 1 Haziran 2014‘ten bu yana sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşan ve 13. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Eğitim kategorisinde Halkın Favorisi seçilen Kadıköy Anneleri'nde, onlarca annenin katkıda bulunduğu yazılarına yer vermekte.Oğlu 7 aylık olduğunda tam zamanlı çalışma hayatına geri döndü. Halen fuarcılık, Kadıköy Anneleri, sosyal ve aile hayatı dörtgeninde var olma telaşını sürdüyor.

Kaçırmayın!

Benzer Yazılar