Sevgili Kadıköy Anneleri merhaba,
Bundan yaklaşık iki yıl önce İlk Kitaplığım köşeme başladığımda bu köşede sadece nitelikli çocuk kitaplarına değil bu kitapların yaratıcılarına, bu kitapları bize ulaştıranlara da yer vermeyi düşünmüş ve ilk röportajımı da İyi Cüceler Kitabevi ile yapmak istemiştim. Bunu Sevgili Aslı’ya söylediğimde o da Kadıköy Anneleri sitesini ilk kurduğunda bu kitabevinin o zamanki sahibiyle röportaj yapmak istediğini ama çeşitli sebeplerden dolayı bunu gerçekleştiremediğini söylemişti. Sonrasında birkaç kez ben de niyet etsem de bir türlü röportaj yapamadık. Ne diyelim kısmet Esra Hanım’aymış.
Aslı da ben de neden mi İyi Cüceler’i size daha yakından tanıtmak istedik? Çünkü bu tür mekânlar “gerçek” çocuk kitabına ulaşmak isteyen biz anneler için çok önemli. Geçen ay İda’nın bir arkadaşının doğum günü vardı. Doğum günü çocuğunun gergedanları çok sevdiğini bildiğimden ona “Gergedanlar Krep Yemez” adlı kitabı hediye almak istedim. (Bu kitapla ilgili yazımı kitabın ismine gelerek okuyabilirsiniz) İstedim ama yapamadım. Çünkü bu kitaba Kadıköy gibi merkezi bir yerde ulaşamadım. Kadıköy Çarşı’daki üç kitabevi kapanmış. Çoğunun yerini kimliksiz kafeler almış. Diğer kitap evlerinden birindeki çalışan kitabın yayıncısının adını bile telaffuz edemedi. Elbette kitapları internetten sipariş edebilirdim ancak kitaba dokunmak, onu koklamak ve seçmek gibi bir şansım olmayacaktı. Sonunda kitabı İyi Cüceler Kitabevi’nden gecikmeli de olsa alabildim.
İyi Cüceler gibi mekânlar çocuklarımızı nitelikli çocuk kitaplarıyla tanıştırıp onlara okuma kültürü vermek adına çok önemli yerler. Böyle bir yer açmak, devir almak tabii ki cesaret işi. Hep diyorum cesur kadınlara ihtiyacımız var. Esra Ergüven de onlardan biri. İyi Cücelerin bu yeni sahibesini gelin birlikte tanıyalım. Onunla birlikte İyi Cüceler’de neler değişmiş bir bakalım. Ve bu değişimi onun ağzından dinleyelim.
H. G.: Esra Hanım merhaba, öncelikle Kadıköy Anneleri olarak sizi tanımak isteriz. Bize kendinizden kısaca bahseder misiniz?
E.E.: Merhaba, ben yazmayı, okumayı, çiçekleri, bitkileri, toprağı, gökyüzünü, denizi, hayvanları yani doğanın her parçasını çok çok seven, insanın görünmeyen tarafına önem veren bir devim ve Irmak’ın annesiyim. Bir zamanlar ben de bir cüceydim. Bazen uykucu, bazen sinirli, çekingen ve huysuz cüce oldum ama iyi olma yolunda hep çaba sarf ettim Gerçek sandığımız bu rüya yolunda karşıma çıkan, hayatıma dokunan tüm devler bana çok şey kattı. Üniversiteye başladığımdan beri kurumsal iş hayatında çalıştım. Yaptığım işin arka planında hep okumak, yazmak ve tasarlamak vardı. Hem bu yollarda karşıma çıkanlar, hem de dev filozof ve yazarlar sayesinde öğrendiklerimle şimdiki ben oldum. Zaman zaman kendimize ben kimim diye sorduğumuz anlarımız olmuştur. Bu sorunun yanıtını herkes kendi verse de bence; çocuklarımızın gözünde kahraman birer DEV’leriz hepimiz… Ben de halen iyi bir dev olma yolunda olan bir cüceyim
H.G.: Neden İyi Cüceler, sizi çocuk kitapçısı olmaya iten şey neydi?
E.E.: Konfüçyüs der ki; “Tanrım bana kitap dolu bir evle, çiçek dolu bir bahçe ver.” Bu söz, benim en çok istediğim ama gerçekleşmesi imkânsız gibi gözüken bir hayaldi. Hayatta, bazen yolunuzu kaybedersiniz ve nereye gideceğinizi bilemezsiniz. Dünya nasıl enerjisini ve aydınlığını güneşten alıyor ise kitaplar da benim için aynı anlama geldiğinden hep kitaplarda aradım yolumu. Ve bir gün Paulo Coelho’nun şu sözü ile karşılaştım; “Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz, bir çocuğun gözlerinin içine bakın. Çünkü bir çocuğun bir yetişkine her zaman öğretebileceği üç şey vardır; 1. Nedensiz yere mutlu olmak… 2. Her zaman meşgul olabilecek bir uğraş bulmak… 3. Elde etmek istediği şey için var gücüyle savaşmak” der. Sayısız tesadüfler de beni İyi Cüceler ile buluşturunca, çalışma hayatımın daha hayata dokunur ve değerli bir yönde ilerlemesini tercih ettim. Bu hayalimi gerçekleştirmek için elimden gelenin çok fazlasını yaptım. Şu anda, hayallerin gerçek olabileceğini deneyimlediğim için hayata teşekkür ediyorum. Çocukların dünyasını daha çok keşfetmek, onların gözlerinin içine bakarken hep değişik şeyler öğrenmek, kendi çocukluğumun yolculuğuna çıkmak ve ailelere güzel ürünler sunmak beni mutlu ediyor.
H.G.: İyi Cüceler aslında çoğumuzun bildiği ve sevdiği bir mekan. Kadıköy Anneleri, İyi Cüceler’e Oyunbaz Perşembe ve Küçük Kitap Kurtları Buluşmaları nedeniyle aşinalar. Ancak biliyorum ki siz devraldıktan sonra hem fiziksel olarak hem de yapısal olarak birçok yenilikler yaptınız. Yenilenen İyi Cüceler ’de ebeveynleri ve bebeklerini/çocuklarını neler bekliyor?
E.E.: İyi Cüceler hep tercih edilen ve sevilen bir mekan idi. Her sahibi ayrı emek verdi. Benim de sevdiğim bir yerdi. Daha rahat ve şirin bir yer olsun istedim. Mağazamızın içini tamamen yeniledik. Kitaplar daha görünür ve rahat seçilebilir hale geldi. Atölye sırasında ebeveynler daha rahat etsin veya sonrasında çocuklar ile vakit geçirebilsin diye küçük bir kafe yaptık. Ayrıca sakin ve huzurlu bir yerde kitap, kahve keyfi yapmak isteyenleri de bekleriz Bahçemiz, baharla birlikte çiçekler ile süslendi ve oturulabilir bir hale geldi. İyi Cüceler’e bir de kedimiz Paşa dahil oldu.
H.G: Böylesi bir organizasyonu yönetmek, her şeyle ilgilenmek çok kolay olmasa gerek. İşin tanıtım boyutu, iletişim boyutu, kitap seçme, etkinlikleri tespit etmek, atölyeleri belirlemek ve tabii satış boyutu var. Ne tür destekler alıyorsunuz, tüm bunları nasıl yürütüyorsunuz?
E.E.: İyi olduğumuz kadar çalışkan da cüceleriz. Dediğiniz gibi iş göründüğü taraf gibi kolay değil, arkada işleyen çok detay var. Burası ikinci çocuğum gibi oldu, çok emek ve vakit harcamak zorundayım. Hatta başka bir şey düşünmenize fırsat vermeyecek kadar ilgi isteyen bir bebek gibi Ancak severek, isteyerek yaptığınız her iş yoluna giriyor. Yaptığınız işi sadece iyi yapmak için yaptığınızda, takdirin de tatminin de geldiğine inanıyorum. Sürekli araştırıp, okumaya ve öğrenmeye devam ederken istediğiniz şeyler bir şekilde karşınıza çıkıyor. Tüm bunları organize edip, planlamak, yönetmek ise benim iş hayatımdan gelen deneyimim ve kişisel beceri ile oluyor. İyi Cüceler’in kuruluşundan bu yana çalışan Ayça ise ürünler konusunda oldukça destekçim. Bir markayı yenilerken, dışarıdan çok az destek alabiliyorsunuz ancak en büyük, en önemli destek yakınlarımın, özellikle de kızımın uyumu ve manevi desteği…
H.G: Anneler ve babalar neden bebekleriyle/çocuklarıyla burayı tercih etmeliler? İyi Cücelerin farkı ne?
E.E.: Biz, butik bir hizmet veriyoruz. Kitaplar, oyunlar, oyuncaklar çocukların olduğu kadar bizim de birer parçamız… İyi olan her şeyi yanımıza almaya gayret ediyoruz. Kitap, oyuncak ve tüm ürünleri gerçekten özenle seçiyoruz. Atölyelerin içeriğini oluştururken ve çeşitlendirirken oldukça emek veriyoruz. Herkesin ihtiyacını belirledikten sonra ürünleri detaylı anlatarak, yönlendiriyoruz. Talep edilen bir ürün var ise hemen araştırıp, çocuklarımız ile buluşturmaya gayret ediyoruz.
H.G: İyi Cüceler ve kendiniz için hayalleriniz neler, daha neler yapmak istiyorsunuz?
E.E.: Kendim için en büyük hayalim; bu raflarda kendi kitabımı görebilmek… İyi Cüceler için hayalim ise daha çok cüceye ve devlerine dokunabilmek…
H.G: Hem bir anne olarak hem de bir kitabevi sahibi olarak İlk Kitaplığım’ın okurları için kitap önerilerinizi alabilir miyiz? Sürekli yeni çocuk kitaplarıyla tanışıyoruz. Yeni çıkanlar ya da diğerleri sizin en beğendikleriniz yazarlar ve kitaplar hangileri?
E.E.: Kitapları birbirinden ayırmak çok zor ancak bir anda aklıma gelen ve bende iz bırakan kitapları şöyle sıralayabilirim; Minik Tohum, Ya Başka Bir Yerde Yaşasaydım, Penelope, Annemin Çantası, Dalga, Suki’nin Kimonosu, Virginia Wolf Kaşal, Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler ve Uçuyorum (büyük çocuklar için) Zaman Tüneli, Frida, Arkadaşım Olacaksın, Frederic, Canavar? Canavar!, Masal Yolu, Bir Daha, Dişi Düşen Ejderha…
H.G: Saydığınız bu kitaplardan biri olan Suki’nin Kimonosu adlı kitap, röportajımızı okuyup sitedeki yorum bölümüne görüşlerini yazan annelerinden birine çekilişle hediye edilecektir. Bu hediyeniz için size çok teşekkür ederiz. Son olarak sizi takip etmek isteyen anneler ve babalar İyi Cüceler’in etkinliklerine nasıl ulaşabilirler?
E.E.: İyi Cüceler’in etkinliklerini facebook ve instagram sayfalarını takip ederek veya haftalık mail grubumuza dahil olarak takip edebilirler. Çok yakında da internet sitemizden takip edebilirler ve mağazamızda yer alan birçok ürünü sitemizden satın alabilirler.
H.G.: Sevgili Esra Hanım bu yenilenme telaşınız içinde bize, biz Kadıköy Anneleri’ne vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Ağzına sağlık. Kadıköy Anneleri ve bebekleri/çocukları olarak en kısa zamanda İyi Cüceler’de kitaplarla buluşmak dileğiyle.
E.E.: Hafize Hanım, ben desteğiniz ve içtenliğiniz için çok teşekkür ederim. Hayallere dalmak, çocukluğunuzu hatırlamak, çocuğunuza güzel bir yerle tanıştırmak ve farklı bir yere yolculuk yapmak isterseniz İyi Cüceler’in kapısı herkese açık. Ayrıca yaz yaklaşırken buradan yaz kampımızın da müjdesini vermek isterim. 2-8 Temmuz tarihleri arasında, Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği’nde, “Masal-Doğa-Tohum Kampı” düzenleyeceğiz. Bu kampta, masalların sunduğu tohumlarla, doğanın sunduğu tohumlar buluşacak ve çocukların kalbine ekilecek. Kampın ayrıntılarını buradan edinebilirsiniz. Tüm iyi cüceler ve iyi devlerini bekleriz!
Not: Söyleşide adı geçen “Suki’nin Kimonosu” adlı kitap, Esra Ergüven tarafından röportajımızın altına yorum bırakan bir okurlarımıza çekilişle hediye edilecektir. Çekiliş için son tarih 29 Mayıs 2017 Pazartesi günüdür.
[author title=”Hafize Güner” image=”https://kadikoyanneleri.com/wp-content/uploads/2015/01/ka_ozum_foto.jpg”]İda’nın annesi, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama uzmanı/öğretmeni, çocuk yogası eğitmeni, drama/tiyatro ve çocuk kitapları yazarı. Şimdilerde Terakki Vakfı Okulları’nda çalışıyor. Moda’da yaşıyor. Dört kedisi, sokak köpekleri, Tilki Toni kitapları ve biricik eşiyle huzurlu ve mutlu.[/author]